Mesarski most - ljubljanski most ljubezni

Mesarski most je ljubljanski most ljubezni. Nešteti zaljubljenci so na njem s ključavnicami simbolično zaklenili svojo ljubezen in nato ključe odvrgli v reko Ljubljanico, ki teče pod njim.

Ključavnice imajo vgravirane ali napisane inicialke zaljubljencev, kratko misel ... Običaj je povzet po evropskih zgledih (Italija, Francija, Madžarska) in filmskih vzorih. Zaljubljenci po vsem svetu naj bi navdih dobili v knjižni romanci Želim si te (Ho Voglia di Te) avtorja Federica Moccie, v kateri junak in junakinja ključavnico s svojima imenoma zatakneta na tretjo ulično svetilko na rimskem mostu Ponte Milvio, se poljubita ter ključ vržeta v reko Tibero.

Mesarski most v Ljubljani je most čez Ljubljanico, ki povezuje Ljubljansko Tržnico s Petkovškovim nabrežjem in je namenjen pešcem in kolesarjem. Gradili so ga od novembra 2009 do julija 2010 in odprt 10. julija 2010. Prostor za most na tem mestu je zasnoval in pri nedokončanih tržnicah pustil že Jože Plečnik. Maketa Plečnikove idejne zasnove je shranjena v Arhitekturnem muzeju Ljubljana.

Most je temeljen na 11 pilotih globine 27 m, razponska konstrukcija je iz treh, prostorsko ukrivljenih, lupinastih, jeklenih nosilcev. Razpon jeklene konstrukcije je 33,0 m, širina mostu je 17,3 m. Robna pasova na mostu sta izdelana iz troslojnega varnostnega stekla debeline 39 mm s protizdrsno zaščito. Pohodna površina, dostopni stopnišči, ki sta potrebni zaradi premagovanja višinske razlike med bregovoma, pa so iz pohorskega granodiorita tonalita. Pod konstrukcijo je speljan glavni vročevod in kabelska kanalizacija.

Na mostu so bronasti kipi, delo akademskega kiparja Jakova Brdarja. Poleg manjših skulptur žab in školjk, ki so prilepljene na ograjah, dominirajo tri večje figuralne skupine. Predstavljajo like iz grške antike ter krščansko-judovskega bajeslovja:

  • osramočena dvojica Adam in Eva, izgnana iz raja, stojita ob vstopu na most z tržnice ali Ciril Metodovega nabrežja,
  • samovšečni Satir, ki ga bo Apolon kaznoval, stoji na sredi mostu,
  • bežeči Prometej je postavljen ob stopnicah mostu na levem bregu, ob Petkovškovem nabrežju.

 

Pripavil: Jaka Jaklič

Uredila: Urška Košir

Foto: Visitljubljana.si

Vir: Visitljubljana.si, Wikipedia

Oddaj komentar

Sledite nam: