Prednosti nakupa nepremičnine nad poslovnimi prostori

V Ljubljani je kar nekaj nepremičnin, po večini v Centru in blokovskih novogradnjah, ki so nad poslovnim prostorom ali tik ob njem. V njih so lahko pisarne, velikokrat pa manjši lokali in trgovine, ki znajo postati predvsem ob večerih kar živahni. Ali pa gre za prostore še brez lastnika in niti ne veste, kaj bo tam.

Ob tem se velikokrat poraja vprašanje, ali se v takem okolju splača kupiti (tudi najeti) nepremičnino. Je kar nekaj kupcev, ki bi zaradi tega želeli tudi občutno znižati ceno nepremičnine, češ da je manj vredna zaradi pričakovanega hrupa, ki naj bi prihajal iz takih prostorov, in manjšega občutka varnosti. Pa je oboje res?

Če je nepremičnina nad prazno nepremičnino ali tik ob njej, se pozanimajte, za kaj se ta prodaja. Pri tem naj vam seveda pomaga nepremičninski posrednik, ki posreduje pri prodaji nepremičnine, za katero se zanimate.

Ta naj vas tudi seznani, ali se lahko zgodi, da se namen že zasedenega ali še praznega prostora kasneje spremeni toliko, da bi lahko negativno vplivalo na počutje v vašem novem domu ali celo drastično spremenilo vrednost in ugled vaše nepremičnine v prihodnje.

Naj omenim, da tudi v Ljubljani velja pravilnik o merilih za določitev obratovalnega časa gostinskih lokalov, ki določa, ob katerih urah se lahko te izvajajo.

Razen če živite v strogem centru mesta, ki je vsako leto vse bolj živahno, vas posebnega hrupa in neprijetnosti ne bi smelo biti strah. Tovrstni poslovni prostori, kjer so v največ primerih lokali in restavracije, namreč pozitivno poživijo stanovanjsko skupnost.

Še več. Na koncu dobite več, kot ste plačali.

V takih naseljih imate po navadi na dosego roke lekarno, trgovino z živili, frizerja, pošto, lahko tudi banko. Banke, na primer, so pri nas zelo dobro varovane, kar vašo okolico naredi varnejšo.

Z vsem tem boste v prihodnje prihranili v denarju in času, saj se vam ne bo treba odpeljati v drugi del mesta, da bi opravili potrebne vsakodnevne ali občasne nakupe in druga opravila.

Če ravno ne iščete bolj osamljene nepremičnine, popolnega miru, potem je nakup nepremičnine v skupnosti, ki se še razvija, lahko le prednost.

Napisala: Mateja Todić Curk, Ljubljana nepremičnine

(foto: Mateja Jordović Potočnik)

Oddaj komentar

Sledite nam: