Gostilna Rožnik - domača »hribovska« točka v bližini centra

Za Gostilno Rožnik velja, da je prijetna in domača »hribovska« točka v bližini centra Ljubljane, dosegljiva vsem s pešpotmi. Je nekakšen lakmusov papir Ljubljane. Njihova ponudba zajema širok kulinarični izbor tradicionalnih slovenskih domačih jedi. Vse je pripravljeno s srcem in v osrčju njihovega "kraljestva" - v njihovi kuhinji. Tako v vročih kot hladnih dneh se lahko družite ob gurmanskih okusih na dvorišču, v notranjosti gostilne ali celo v Cankarjevi sobi.


Kdo je odprl gostilno Rožnik, kdaj in zakaj?
Začetki Gostilne Rožnik, gostinskega obrata, segajo v leto 1930. Pod našim okriljem uspešno obratuje že 13. leto in na to sem več kot ponosen. Z lastnico posesti gospo Ivico Obersne odlično sodelujemo. Zavedamo se pomembnosti kulturne dediščine hiše in njenega okolja, zato nenehno skrbimo tudi za njuno vzdrževanje. Hiša deluje kot dobra hribovska postojanka, kjer goste ob njihovih sprehodih pocrkljamo z našimi dobrotami.Kdaj imate največ obiskovalcev in od kod prihajajo?
Pravzaprav nas obišče veliko ljudi v vseh letnih časih, medtem ko manjši upad zaznamo le poleti. Nekako pričakovano, saj se Ljubljana sprazni in takrat tudi Rožnik bolj sameva. No kljub temu je seveda gostilna odprta, saj smo prav poleti zabeležili večji obisk turistov. Rožnik je za njih zanimiva turistična točka. Drugače pa je večina obiskovalcev iz ljubljanskega okoliša, seveda nas obiščejo tudi gostje iz celotne Slovenije. Prednost naše gostilne je prav to, da obratujemo vse dni v letu, zato ne morete imeti nobenega izgovora, da se ne bi sprehodili na vrh hriba Rožnik in se okrepčali v naši Gostilni Rožnik.


Kaj so vaše specialitete?
Če že moremo izbrati prav eno jed, mislim da bi naši gostje izbrali domače flancate. Posebnost naše ponudbe so kot že rečeno predvsem domače slovenske dobrote kot so domači štuklji (skutini, orehovi, pehtranovi), pražen krompir, jota, ričet, golaži, vampi, telečja obara, jetrca, orehova in pehtranova potico, pečemo pa tudi slasten jabolčni zavitek z višnjami. Ponudba je seveda sezonsko prilagojena, tako da pozimi dobite tudi pri nas domače krvavice, pečenice z zeljem, repo in ajdovimi žganci. Skratka za vsak okus se vedno nekaj najde.Zakaj lokacija v Ljubljani? Kaj vam Ljubljana pomeni za posel/ kaj osebno?
Lokacija nam je že od nekdaj všeč, prav tako pa je hrib Rožnik »biser« sredi ljubljanskega vrveža. Omogoči vam kratek pobeg iz hrupnega mesta in vam praktično na pladnju ponuja krasen razgled nad mestom. Sprehod do samega vrha je preprost in dosegljiv večini ljudi, tako da je lahkotna pot primerna za mlade in malo manj mlade. Osebno pa mi je tudi Ljubljana pri srcu, saj je tudi moj rojstni kraj in čutim posebno navezanost z mestom.Kakšne so želje za prihodnost?
Naše želje za prihodnost so ohranitev tradicionalne slovenske kuhinje in z njimi predvsem razvajati ter zadovoljiti naše goste.Bi za konec še kaj dodali ... morda kakšno misel?
Kot misel bi žele izpostaviti, da se premalo zavedamo kako dobre in kvalitetetne so slovenske tradicionalne jedi. Ob »poplavi« hitro pripravljene hrane, katero najdeš na vsakem koraku, se v naši Gostilni Rožnik trudimo ohraniti tradicijo in vzdrževati to domačnost. Vse pa prav vljudno vabimo na prijeten sprehod po rožniškem hribu, ogled spominske sobe Ivana Cankarja in pokušino naših dobrot.

 

Pripravil: Jaka Jaklič

Uredila: Urška Košir

Foto: arhiv gostilna Rožnik

Facebook: Gostilna Rožnik

Oddaj komentar

Sledite nam: