Zmajski most

Ste vedeli, da je na mestu današnjega Zmajskega mosta nekoč stal Mesarski?

Na mestu, kjer danes stoji znameniti Zmajski most, je včasih stala le brv čez Ljubljanico, leta 1820 pa so tam zgradili Mesarski most. Pobuda za gradnjo je bila dana že leta 1815, a se je vse skupaj zavleklo do leta 1819, zaradi zapleta glede cene hiše, ki je stala na poti. Lastnica hiše ni želela prodati, dokler je ni v to prisilila odločba sodišča. Zapletlo se je tudi pri financah za most, saj je okrožni urad zahteval, da zanj največ prispevajo Šempetrčani (most je namreč takrat povezoval Šempetrsko predmestje s Šolskim trgom) in Poljanci. Prvi so se s predlogom strinjali, medtem ko so drugi sprva trdili, da mostu sploh ne potrebujejo.

Leta 1834 so na začetku današnje Resljeve ceste začeli graditi novo hišo Janez Urbasa, ki je stala nasproti mostu in ustvarjala Resljev trg pred mostom. Da bi Mesarski most povezali z železnico, se je leta 1857 zavzel kaplan Jernej Lenček in čez mnoga leta so se začela pogajanja za odkup Urbaseve hiše in mestna občina jo je odkupila  leta 1882. Posel za ureditev  nove Resljeve ceste, preko odprtega zemljišča po rušitvi hiše, čez polja in travnike Pekovske zadruge pa vse do kolodvora, je dobila Kranjska stavbna družba, ki je cesto zgradila leta 1883.

Za časa županovanja Ivana Hribarja je bil ob robu srednjeveškega jedra zgrajen jubilejni most. Zgradili so ga v čast štirideseti obletnici vladanja cesarja Franca Jožefa I. in kot nadomestilo za leseni Mesarski most, ki je stal prej na istem mestu, a je bil poškodovan v znamenitem ljubljanskem potresu 1895.,Občinski svet je sprejel odločitev za gradnjo po načrtih arhitekta Jurija Zaninovicha, ki je predvidevala železobetonsko konstrukcijo. Gre za prvi železobetonski most v tem delu Evrope, ki je tehnična inovacija svojega časa, Bregova premošča en sam betonski lok, okrašen z ograjami in detajli. Letnici na zunanji strani mostu 1848 – 1888 in inicialke FJ, v pozlačenem reliefu iz brona, označujeta, da je bil narejen v čast avstrijskega cesarja Franca Jožefa in v spomin na jubilej njegove 40 letne vladavine. Promet čezenj je stekel 1901, dokončali pa so ga 6 let kasneje. Štiri zmaje, ki so kovani iz bakrene pločevine,  je mestni odbor najprej zavrnil kot predrage, vendar so se kasneje vendarle odločili za njih. Zmaje je izdelala tovarna kovinskih predmetov in elementov iz Dunaja, izpod rok tamkajšnjih rok pa prihaja tudi betonska fasada mostu, ki je klasičen primer secesijske umetnosti pri nas. Most se je sprva imenoval ‘Jubilejni most, zaradi prepoznavnih štirih zmajih, povzetih iz ljubljanskega grba pa se ga je sčasoma med ljudmi prijelo ime Zmajski most. Temeljito je bil obnovljen v 80. letih prejšnjega stoletja.

Pripravila: Urška Košir

Foto:B. Gradnik, D. Wedam, oba za Turizem Ljubljana

Viri: Mesarski most - Zmajski most, Ljubljanske metamorfoze, Darinka Kladnik, Tiskarna Ljudske pravice, Ljubljana 1991

http://www.slovenia.info/?arhitekturne_znamenitosti=769&lng=1

http://www.ljubljanapametnomesto.si/v_fokusu/arhitektura/arhitektura_v_ljubljani_skozi_cas

Oddaj komentar

Sledite nam:

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Ljubljana nepremičnine d.o.o.