Vila Grbina – vrtno hišno bivanje sredi Ljubljane

Želja po tem kako veliko kapaciteto volumna na poseben način okolice umestiti na vrh griča Grba na Viču, je botrovala čudoviti zgradbi, ki bo narejena po načelu sodobnih gradenj po svetu. Ta slonijo na velikih terasah in opaznih zazelenitvah. Na tej lokaciji je bil včasih okrasen vrt z majhno hiško in to idejo so arhitekti Gašper Demšar, Miha Maček in sodelavec Matej Höfler iz biroja Demšar arhitekti d.o.o., želeli prenesti v nov objekt. Po drugi strani pa so želeli omogočiti kakovostna stanovanja z velikimi zunanjimi površinami, ki vplivajo na visoko kakovost bivanja sodobne urbane družine.

Vila Grbina je zanimiv stanovanjski projekt, ki odstopa od ostalih. Kako bi ga lahko na kratko orisali s številkami?

Miha Maček: Vila grbina je večstanovanjski objekt v treh nadzemnih etažah s čudovito lego in razgledi.  Zaokroža ga 1.800 m2 stanovanjskih površin v 13-ih stanovanjih s terasami in parkirnimi mesti v garaži. Največja terasa je velika dobrih 91 m2. Del površine teras je pokrit s senčili iz vodoodpornega platna, ki se lahko glede na potrebe umika.

Gašper Demšar: Idejni načrt za projekt je bil narejen leta 2008. Takrat je bil investitor tako kot zdaj GIC Gradnje. Izbrali so zanimivo lokacijo, kupili parcelo in se dogovorili z našim birojem Demšar arhitekti o izdelavi projekta, ki bi zasnovno odstopal od obstoječih gradenj. To je bil njihov prvi poizkus tovrstne gradnje v Ljubljani. Druga faza projekta je bila leta 2011 oz. 2014, ko je bilo izvedeno pridobivanje gradbenega dovoljenja.

Posebnosti projekta določa lokacija in sama zasnova stavbe. Katere so najbolj izpostavljene prednosti tega projekta?

Gašper Demšar: Prednosti tega projekta sta lokacija in arhitektura objekta. Objekt se nahaja na najvišji točki griča Grbina. V osnovi gre za terasasto zasnovo. Naredili smo objekt, ki se kot zaključek hriba vklaplja v okolico v obliki terasasto zasnovanega objekta . Pozorni smo bili na umestitev, ki je prilagojena v prostoru. Prostor nadaljujemo in povzemamo. V primerjavi z ostalimi bloki v okolici je masa veliko bolj strukturirana in rahljana. Uspeli smo narediti mikro ambiente za stanovalce kar je popolnoma drugačen princip bivanja od stavb klasične gradnje. Tako lahko to imenujemo vrtno hišno bivanje.

Lokacija je pri vsaki nepremičnini bistvena. Tudi pri Vili Grbina je zelo zanimiva izbira umestitve.

Miha Maček: Lokacija je v bistvu »bellvue« lokacija z enkratnimi pogledi na okolico. Zato je uporabljena drugačna projektantska logika od klasične, ki jo vodi želja največjega finančnega »izplena«. S stopničasto gradnjo smo dosegli, da objekt predstavlja zaključek vrha hriba in hkrati z ozelenitvijo, zeleno komponento izkazuje pozornost do prostora in omehča zidano strukturo.

Kakšna je oblika stavbe in zakaj?

Miha Maček: Orientiranost stavbe je odvisna od zazidalnega načrta. Objekt ima obliko črke T  in se prilagaja obliki razpoložljive parcele.

Vključevanje zelenja je posebnost vašega pristopa k snovanju modernih zgradb. Katere so prednosti bivanja v takšni zgradbi?

Gašper Demšar: Zelena arhitektura se danes vse bolj uveljavlja in spada k sodobni gradnji. Stanovalci po svetu imajo zelo pozitivne izkušnje z zeleno arhitekturo in tudi stroški vzdrževanja ne predstavljajo težavo. Takšna stanovanja dajejo občutek bivanja znotraj vrtov. Po svetu jih je danes že zelo veliko. Leta 2008, ko smo to zastavili projekt Vila Grbina, pa je bilo takšnih gradenj še zelo malo.

Zakaj je tovrsten pristop pomemben in kako boste to izvedli v praksi?

Gašper Demšar: To je ambient ambicioznega oblikovanja. Zelenje bo oplemenitilo zunanjost. Smo eni prvih, ki smo predlagali ozelenitev fasade stavbe. Zelenje se bo spuščalo po koritih navzdol in vilo po jeklenicah navzgor. Tako bo del fasade predstavljala zelena zavesa.

Zelenje zahteva vzdrževanje. Ste to upoštevali tudi pri snovanju zgradbe?

Gašper Demšar: Seveda, veliko rastlinja zahteva in kliče po rednem strokovnem vzdrževanju. Redno vzdrževanje potrebuje vrtnarja, ki ga bodo morali zagotoviti stanovalci. Predviden pa je tudi sistem za odvodnjavanje korit, kar je obveza investitorja, da bo to tudi speljal.

Notranjost prav tako sledi zunanjosti. Kakšna je posebnost za vse, ki si bodo v Vili Grbini uredili svoj dom?

Miha Maček: V notranjosti smo poudarili funkcionalno prostornost interierja. Kaj to pomeni? Znotraj stanovanj ni nosilnih konstrukcij. Vsa je združena po obodu in to omogoča fleksibilno razporeditev sob. Zato bo na  notranjost posameznih stanovanj največ vplival vsak kupec zase. Seveda pa je razporeditev pogojena z okni in inštalacijskimi jaški. Naš cilj je bil poenoten, odprt dnevni prostor. To pomeni združen dnevni prostor, kuhinja in da vse skupaj obrnjeno na teraso, poglede in skrbno načrtovano osvetlitev. Naš cilj je bil, da bivanje naredimo razkošno z izkoristkom prostora.

Glede na to, da stavba konstrukcijsko sloni na obodu zaradi prilagodljive notranjosti, kako ste rešili dostop do stanovanj?

Miha Maček: Pred stanovanji ni uporabljen hodniški princip ampak avla z dvigalom. Avla ima obraz, ki ga hodnik nima. Stopnišče je odprto s steklenimi ograjami. To je oblikovanje razširjene vile, zato je vmesni prostor enovit, svetel in prostoren. Ob stopnišču je zasteklitev po celotni vertikali hiše. Primerno osvetljenost bo zagotavljala tudi posebna inštalacija svetil.

Kako ste poskrbeli za nujne parkirne površine?

Miha Maček: Objekt ima 23 parkirnih mest in ustrezne površine za invalide. V sklopu garaže pod objektom in pred garažo bodo rezervirana parkirna mesta tudi za obiskovalce.

 

Besedilo in foto: Edvard Vrtačnik

Uredila: Urška Košir

 

 

Če imate kakršnokoli vprašanje o ogledih in nakupu, pokličite:

Ireno Stok, Ljubljana nepremičnine na 030 313003 ali po mailu i.stok@ljn.si

Ponudbo si oglejte na pletni strani Ljubljana nepremičnine.

 

 

 

Oddaj komentar

Sledite nam:

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Ljubljana nepremičnine d.o.o.