Verace - najbolj prava 'pizza napoletana' sredi Ljubljane

Zgodba picerije Verace se je začela pred leti, ko je idejnega vodjo projekta Srečka Zimica in Barbaro Hren življenje odneslo v Firence. Uživanje „la dolce vite", mešanice sproščenega stila življenja in kulinarike, za katero je značilna dovršenost v spajanju relativno malega števila sestavin, je po tem, ko sva Italijo zapustila, rodilo idejo po odprtju italijanske gostilne v Sloveniji, ki bi odražala ta način življenja. Na naša vprašanja je prijazno odgovorila Barbara Hren.

Kdo je odprl Verace, kdaj in zakaj?

Zakaj prav napolitanska picerija? Odgovor na to vprašanje je precej preprost: ker smo sami veliki ljubitelji napoletanske pice in taksne picerije v Ljubljani ni bilo mogoče najti. Pravzaprav jo je težko najti kjerkoli izven Italije, vsaj takšno, ki bi se po kakovosti približala tistim v Italiji. Tudi v Frankfurtu, kjer zdaj živiva, je mogoče najti le eno resnično dobro napolitansko picerijo. Pa čeprav je v Frankfurtu, zahvaljujoč številčni italijanski skupnosti, po deležu med vsemi gostilnami največ prav italijanskih.

Zakaj napolitanska pica postaja popularna šele v zadnjih letih, je precejšnja uganka. Morebiti se del odgovora skriva v dejstvu, da je pica, preden je postala popularna izven Neaplja, na severu Italije in širše v Evropi, odpotovala v ZDA. Tja so jo odnesli italijanski migranti na prelomu iz 19. v 20. stoletje. Nekje na tej poti čez lužo in nazaj so iz napolitanske pice z lahko prebavljivim testom nastale številne različice pic, ki pa jih v grobem lahko razdelimo na pice z debelim in gumijastim testom in na pice s tankim in hrustljavim testom, ki jim napolitanski picopeki ljubkovalno pravijo „bisciotto" (piškot).

In tako se je, v želji, da bi ljubiteljem pic v Sloveniji približala pravo napolitansko pico, kot sva jo spoznala v številnih vedno tudi kulinarično obarvanih potepanjih po Italiji, rodila picerija Verace. Celoten projekt je plod sodelovanja in trdega dela peterice kulinaričnih navdušencev, ki nas vse povezujejo družinske vezi - Fabia Carusa, Luke Gluviča, Janeza Zimica, Barbare Hren in Srečka Zimica. 

Picerijo na Streliški smo odprli konec lanskega septembra, tej je letos spomladi sledila Verace 2.0 na Dunajski 20, minuli petek pa še Verace Maribor na Ulici Vita Kraigherja 3.

Od kod ideja za ime in kaj pomeni?

Ime Verace poenstavljeno povedano pomeni ime te vrste pice, v prevodu pa bi pomenilo pravo, pristno (izhaja iz besede Vera). Za to ime smo se odločili, da bi tudi z imenom poudarjali tradicijo napolitanske pice, ki jo ponujamo v naši piceriji.

Kaj vse obsega vaša ponudba? Po čem ste boljši od drugih ponudnikov v Ljubljani? Po čem izstopate?

Celotna ponudba je objavljena na naši spletni strani. Je pa ozko osredotočena na pice, nekaj predjedi in tipičnih italijanskih sladic. Za spremljavo imamo ozek izbor vin, večinoma južnoitalijanskih in nekaj craft piv. Naša filozofija je, manj je več, se pravi, da smo se odločili resnično 100% osredotočiti se na pico. 

Ko smo se odločali o odprtju picerijie, smo se odločili, da bo pri nas kakovost pice vedno na prvem mestu. To pomeni, da kupujemo najboljše možne sestavine. Ključne dobavitelje imamo v Neaplju oz. v njegovi okolici. Vse naše dobavitelje oz. proizvajalce smo pred odprtjem picerije tudi osebno obiskali. Šli smo do proizvajalca moke Caputo, ki je specializiran prav za pripravo mok za napolitansko pico in si ogledali celotno proizvodnjo moke. Enako velja za našega dobavitelja paradižnika Danicoop Gustarosso, kje kupujemo paradižnik San Marzano in ostale paradižnike, artičoke itd. Tudi mozzarello, fior di latte in buffalo, kupujemo pri skrbno izbranem proizvajalcu. To sicer pomeni, da so stroški osnovnih surovin za nas dvakrat ali še večkrat višji kot v ostalih picerijah v Sloveniji, a takšna je naša filozofija in od nje ne nameravamo odstopiti.

Napolitanska pica je že v osnovi povsem drugačna od tipa pice, ki je sicer najbolj pogosto na meniju v Sloveniji. Naša pica je lahka zaradi dolgega vzhajanja testa, robovi so napihnjeni, testo pa je mehko in lahko prepogljivo in ne hrustljavo, kot velja za v Sloveniji poznani italijanski stil pice s tanko in hrustljavo skorjo. Vse to, poleg dolgotrajnega (oičajno 48-urneha vzhajanja testa), omogočata visoka hidracija testa in kratkotrajno pečenje na visoki temperaturi v specialni peči (največ 1,5 minute na cca 430 stopinjah Celzija).

Zakaj lokacija v Ljubljani? Kaj vam Ljubljana pomeni?

Za Ljubljano smo se odločili iz zelo preprostega razloga - je prestolnica Slovenije. Tu sva s partnerjem preživela tudi ves študijski in poslovni čas, dokler naju življenje ni poneslo najprej v Italijo, nazadnje pa še v Nemčijo. 

Kakšne so želje za prihodnost?

Želimo si, da bi Verace še dolga leta razveseljeval ljubitelje napolitanske pice, še posebej stalne, ki smo jim najbolj hvaležni za zaupanje in redno zahajajo k nam. Niso redki, ki so pri nas tudi večkrat na teden, kar nam zagotavlja, da smo na pravi poti. V prihodnje nameravamo izboljšati tudi ostalo ponudbo (predjedi, sladice) in izbor na meniju popestriti s še kakšno južnoitalijansko posebnostjo. Bo pa pica vedno ostala v središču pozornosti. Tudi to je ena od značilnosti najboljših napolitanskih picerij v Italiji - ozka osredotočenost na nekaj vrst pic. 

Še kakšna misel za konec?

Na koncu naj izpostavimo, da smo navdušeni nad odzivom Slovencev nad našimi picami. Kar nekaj ljudi nas je svarilo pred odprtjem picerije, da naš stil pice ne bo dobro sprejet v Sloveniji. Redko sicer še prihaja do negativnih odzivov zaradi nepoznavanja napolitanskega stila pice, vendar smo tudi sami, ki smo sicer verjeli v našo zgodbo, presenečeni nad zelo pozitivnim odzivom Slovencev.

 

Pripravil: Jaka Jaklič

Uredila: Urška Košir

Slike: arhiv Verace

Splet: Verace

Oddaj komentar

Sledite nam:

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Ljubljana nepremičnine d.o.o.