Urarstvo Hübscher - popravljalnica ur in turistična znamenitost na Bregu

Imate doma staro ali novo uro, dragoceno ali navadno, pa ne veste, kam bi jo nesli popravit oziroma obnovit? Na Bregu ob Ljubljanici se nahaja urarstvo Hübscher, popravljalnica ur, specializirana za obnove starih ur vseh vrst. Popravljajo tudi novejše ure in vgrajujejo baterije ter menjavajo pasove za ure. Prostor je prava turistična znamenitost, saj gre za poklic, ki počasi, a vztrajno izginja. Pogovarjali smo se z Jurijem Hübscherjem, urarjem tretje generacije.

Kdo je odprl urarstvo Hubscher, kdaj in zakaj?

Z urarsko obrtjo je pričel moj ded ki se je izučil pri priznanem urarju Škopku, kasneje pa je delal v urarski firmi Suttner v Ljubljani. Tik pred drugo vojno je skupaj z draguljarko Ano Božič odprl urarsko in zlatarsko delavnico v Ljubljani, ki je bila po koncu vojne nacionalizirana. Ded je ostal brez vsega premoženja in je leta 1954 odprl urarsko delavnico na Bregu 2 v Ljubljani, kjer delavnica živi še danes.

Kaj vas je pritegnilo v delo urarja?

Za poklic urarja sem se odločil že zelo zgodaj čeprav to ni bila moja prva izbira, pa tudi oče, ki je med tem od deda prevzel obrt mi je urarski poklic zaradi kompleksnosti in zahtevnosti najprej odsvetoval, po moji odločitvi da postanem urar, pa bil vseeno zadovoljen, da bo delavnica živela naprej.

Kaj vse obsega vaša ponudba in po čem se razlikujete od ostalih ponudnikov v Ljubljani?

Urarstvo Hübscher se zelo razlikuje od ostalih urarstev, saj sem skoraj edini, ki negujem klasično urarsvo, to je popravila ur in se ne ukvarjam z trgovino. K meni lahko prinesete v popravilo vse vrste ur, najraje pa se lotim obnove antičnih ur. Sodelujem tudi z raznimi mojstri starih obrti kot so kovinopasarji, kovinostiskarji, graverji, zlatarji, mizarji, rezbarji in pozlatarji in še in še. Moja delavnica je opremljena v starinskem slogu in je zanimivost tudi za turiste, saj je takih delavnic tudi v svetu malo.

Zakaj lokacija v Ljubljani? Kaj vam Ljubljana pomeni?

Rojen sem v Ljubljani, kot tudi moj oče in pred njim moj ded. Delavnica na Bregu obratuje neprekinjeno že več kot 70 let. Ljubljana je glavno mesto in se mi zdi prav, da je delavnica v Ljubljani. Po toliko letih dela človek nekako priraste v takšno delavnico in seveda tudi v mesto ter živi z njim.

Kakšne so želje za prihodnost?

Moja želja je, da se vsaj v manjšem obsegu ohrani urarstvo, želim pa tudi pomagati lastnikom starih ur, in s tem ohranjati kulturno in tehniško dediščino. V prihodnosti vidim svojo delavnico kot odprt prostor kamor se lahko posameznik obrne na nasvet v zvezi z negovanjem njegove ure. Rad pa bi tudi prirejal izobraževanja za lastnike in ljubitelje ur ter tematske razstave ur na slovenskem.

Bi za konec še kaj dodali ... morda kakšno misel?

Urarstvo kakršno gojim jaz, na žalost izumira in se bo ohranilo le še kot eksotična obrt in upam, da bom s svojim prizadevanjem ohranitvi te lepe in zahtevne obrti pripomogel vsaj malo.

 

Pripravil: Jaka Jaklič

Uredila Urška Košir

Splet: Urarstvo Hubscher

Foto: arhiv Urarstvo Hubscher

Oddaj komentar

Sledite nam: