Tromostovje - Plečnikov biser

Na mestu, kjer danes stoji znamenito Tromostovje, je pred več kot štirimi stoletji stal le en most, imenovan Špitalski. Čezenj je takrat teklo daleč največ prometa. Pred vsemi petimi mestnimi vrati so stali mestni vratarji in pobirali pristojbnine, ki so jih morali plačati gosti s tovorom. Na Špitalskem mostu so tako, glede na podatke stare registrature ljubljanskega magistrata, v letu 1620 pobrali 850 goldinarjev mostnine, leta 1730 pa že 2748 goldinarjev. To je bila za tiste čase ogromna vsota, saj si je bilo možno z enim goldinarjem in nekaj krajcarji kupiti že celo tele.

Leta 1786 so bila podrta Špitalska vrata, 1833 pa je bil sprejet odlok, da je potrebno podreti tudi Špitalski most in ga nadomestiti z novim. Gradnja se je začela 1841, delali so ga iz rezanega kamna in ga vgradili kar 88000 stotov. Spremembe med gradnjo in drugi nepričakovani stroški za zasilno brv, ograje ob škarpah in ostalo so končno ceno zvišali za 10 odstotkov.

Novi most je bil odprt septembra 1842, v navzočnosti nadvojvode Franca Karla in slovesnost so zabeležili tudi s streljanjem iz Ljubljanskega gradu. Uradno ime se je glasilo Frančev most, Špitalsko nabrežje, zdajšnje Cankarjevo, pa so poimenovali Frančevo nabrežje. Kljub uradnemu imenu pa so mostu Ljubljančani raje rekli Špitalski ali Frančiškanski.

Stari Frančev most stoji še danes in je v vsem tem času prenesel mnogo obremenitev teže ljubljanskega prometa, dokler je ta tekel čezenj. Ob njem stojita še dva mostova, ki jih je arhitekt Jože Plečnik povezal v trimostovje. Načrt za Tromostovje je bil narejen leta 1929, ko je stari most postal premajhen za promet in so ga hoteli podreti. Plečnik je našel elegantno rešitev, s katero ga je ohranil in mu dal tudi dodatno odliko oziroma pečat s tem, da je mostova za pešče nekoliko zamaknil. S tem je poudaril značilnost Prešernovega trga kot lijaka, v  katerega se stekajo ulice iz različnih smeri in vodijo čez most, na drugo stran reke, v stari del mesta. 

Mostova so začeli graditi 1930 in ju dokončali leto kasneje. Tromostovje še danes velja za eno najpomembenjših Plečnikovih stvaritev. V letih 1990 in 1991 so vse tri mostove temeljito obnovili, ograjne elemente pa zamenjali z novimi, narejenimi po originalnih predlogah, nekaj starih stebričkov pa je še vedno vidnih v spodnjem delu Tromostovja.


Pripravila. Urška Košir

Vir: Ljubljanske metamorfoze, Darinka Kladnik

Foto: A. Fevžer, D. Wedam za Turizem Ljubljana

Oddaj komentar

Sledite nam:

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Ljubljana nepremičnine d.o.o.