Trgovina Ghom – unikatne iranske preproge v centru Ljubljane

Ljubljana kot prestolnica je stičišče različnih kultur, narodnosti in njihovih izdelkov. Zato ni naključje, da se  v centru mesta nahaja tudi trgovina z avtentičnimi orientalskimi preprogami. Odprta je bila leta 1992 in je družinsko podjetje, na pobudo njenih lastnikov, Tanje in Davorina Kervina. Ker so vsi veliki ljubitelji ročnovozlanih dragocenih preprog, so hoteli to umetnost Irana in okoliških držav približati ljudem v novoustanovljeni Sloveniji.

Kakšni so bili začetki trgovine?

Trgovina je bila takoj dobro sprejeta. Naš moto je »nudimo le najboljše preproge« in v poplavi raznorazne cenene ponudbe resnično izstopamo. Ljudje to cenijo in stranke se vračajo. Vsaka preproga ima certifikat in je unikat. Zaradi razvejane mreže dobaviteljev so naše cene sprejemljive, tujci dostikrat pripomnijo, da so cenejše, kot deželah izvora. Naš način prodaje je, da strankam po njihovi izbiri pripeljemo domov vsaj nekaj preprog, nato pa doma izberemo najbolj primerno.

Od kod ideja za ime in kaj pomeni?

Mesto Ghom je sveto mesto v Iranu, kjer izdelujejo tudi zelo cenjene preproge, z imenom Ghom.  Preproge v Iranu so načeloma poimenovane po mestih, kjer jih vozlajo, preproge iz drugih držav (Pakistan, Afganistan, Kašmir) pa nimajo svojih imen.

Kaj vse zajema vaša ponudba in po čem se razlikujete od ostalih ponudnikov v Ljubljani?

Na trgovino smo ponosni ker so v nje same posebej izbrane preproge zavidljive kvalitete, vse so lepe že na pogled. Ponosni smo tudi, da smo marsikateremu Slovencu oz. Slovenki odprli pogled v to čudovito umetnost, saj prej ni bilo te  ponudbe in tudi znanje o tej umetnosti ni bilo pogosto.

Zakaj ste izbrali lokacijo v Ljubljani?

Ljubljana je prestolnica Slovenije in sem spada naša trgovina, obiskujejo pa nas ljudje iz cele Slovenje in tudi zamejstva.

 

Kakšne so želje za prihodnost?

Da bi bilo naših kriz čimprej konec in da bi Slovenija zadihala s polnimi pljuči.

Misel za konec?

Če bi radi kupili čudovit izdelek zase, za darilo ob jubilejih ali drugih priložnostih, ali pa če bi se radi le naužili lepote, nas pridite pogledat oz. obiščite našo spletno stran.

 

Pripravil: Jaka Jaklič

Uredila: Urška Košir

Foto: Shutterstock in arhiv Ghom

Spletna stran: Ghom

Oddaj komentar

Sledite nam:

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Ljubljana nepremičnine d.o.o.