Tivoli – najlepši ljubljanski park

Tivoli je največji in najlepši ljubljanski park, ki sega v samo središče mesta. Po načrtu, ki ga je leta 1813 pripravil francoski inženir J. Blanchard, je nastal iz parkov, ki sta obdajala grad Podturn ter Cekinov grad. Meri približno 5 km2. Razdeljen je na tri drevorede, nasajene s kostanji. Njegovo ureditev s posameznimi cvetličnimi parterji in zanimivimi drevesi dopolnjujejo številni kipi in več fontan. Območje parka se z vrsto sprehajalnih poti in trim stezo, ob kateri so postavljene naprave za vadbo na prostem, nadaljuje v pobočje Rožnika. 

Dvorana Tivoli

Park Tivoli ima med ostalimi tudi veliko “ledeno” dvorano, ki meri 4.500 m2 in malo dvorano, ki meri 3.000 m2 in je namenjena predvsem športom z žogo. V dvorani so poslovni prostori Olimpijskega komiteja Slovenije, republiških panožnih športnih zvez in ljubljanskih športnih zvez. Dvorana je opremljena z vsemi spremljajočimi prostori za organizacijo velikih športnih prireditev: poslovni prostori, komentatorska mesta in studiji za radijske in televizijske ekipe, VIP prostori, garderobe, skladišča in dva gostinska lokala. 

Velika “ledena” dvorana ima 4.150 sedežev,mala dvorana pa ima 4.050 sedišč za obiskovalcev.

Poleg večjih ljubljanskih klubov, v Tivoliju poteka tudi rekreacija. Vsako leto jih obišče več sto tisoč rekreativk in rekreativcev, poleg njih pa jih obiščejo tudi učenci ljubljanskih šol in šol iz okolice Ljubljane. Zimske urice so v Ljubljani še lepše, saj hladne dni popestrijo rekreativke in rekreativci na zunanjem drsališču.

Jakopičevo sprehajališče: Priljubljeno razstavišče na prostem

Slikovito Jakopičevo sprehajališče v osrednjem delu parka, danes znano tudi po razstavah fotografij velikega formata, ki so na prostem na ogled vse dni v letu, je uredil arhitekt Jože Plečnik.

Zgodovina

Potem ko je J. Blanchard uredil glavno zasnovo parka, so v obdobjih, ki so sledila, sledile širitve in preureditve. Leta 1880 ob zahodnem robu parka uredili ribnik. Ob ribniku je manjši botanični park z rastlinjakom, ki ga je leta 2010, ob svoji 200-letnici, prevzel v upravljanje Botanični vrt Ljubljana. V rastlinjaku je na ogled stalna razstava tropskih in mesojedih rastlin. Na nasprotni strani ribnika je otroško igrišče, urejeno leta 1942 in preurejeno ter opremljeno z novimi igrali leta 1994.

Park je med letoma 1921 in 1939 preuredil Jože Plečnik, ki je zasnoval široko Jakopičevo sprehajališče, ki se konča pred stopniščem pod Tivolskim gradom. Sprehajališče nosi ime po slovenskem impresionističnem slikarju Rihardu Jakopiču.

Leta 1929 so po načrtih Stanka Bloudka na vzhodnem robu parka Tivoli zgradili letno kopališče Ilirija, tedaj najsodobnejše v kraljevini Jugoslaviji. Po Bloudku so kasneje poimenovali športni park pod Cekinovim gradom. Tam so uredili igrišča za tenis, košarko, kotalkanje ter otroško igrišče. Zasnoval ga je arhitekt Marjan Božič. Leta 1965 so po načrtih istega arhitekta zgradili dvorano Tivoli, namenjeno športnim prireditvam in večjim koncertom. V bližini je dvorana s pokritim bazenom, fitnesom, kegljiščem, zgrajena leta 1973 po načrtih Fedje Koširja.

 

 

Pripavil: Jaka Jaklič

Uredila: Urška Košir

Foto: arhiv visitljubljana.com, sport-ljubljana, Shutterstock

Vir: Visitljubljana.com, sport-ljubljana.si

Oddaj komentar

Sledite nam: