Torta Ljubljana: nihče je ne poskusi le enkrat

Če bi Ljubljano razvrstili na meni v restavraciji, bi gotovo sodila med sladice. Ker raje kot z velikostjo navdušuje z izbrano vsebino. Ker te pokliče takrat, ko kljub zajetni porciji enostavno potrebuješ še nekaj ekstra. Zapelje te, še preden potrkata preresni razum ali nadležna krivda.

Torta Ljubljana je nastala za razvajanje. Najbrž je tovrstno razmišljanje vodilo njene ustvarjalce, ko so zasnovali, kar je (verjetno) najboljša torta na svetu. In sledi nadaljevanje. Sladko, kakopak.

"Cilj je, da Torta Ljubljana postane zaščitni znak Ljubljane, da jo razširimo po domačih hotelih, ponudimo na letališču, kot poslovno ali protokolarno darilo – skratka povsod, kjer želimo ljudem postreči košček slovenske avtentičnosti,« pove Eva Strohmaier Ocvirk, ena od idejnih vodij prve prave ljubljanske torte.

Na voljo je v več oblikah in možne so najrazličnejše prilagoditve, zato si jo ob večjih pogostitvah rada izberejo tudi podjetja. »Takšno veliko, za 150 oseb, smo lani pripravili tudi za FIBO Evropa ob koncu evropskega prvenstva v košarki,« pove Eva. 

Sedaj je slaščica na trgu dobri dve leti, najdete pa jo na ljubljanski tržnici v prodajalni Torta Ljubljana pod Plečnikovimi arkadami, v vitrini slaščičarne na Čopovi 14, v kavarni SEM in na Nebotičniku.

Mreža njenih oboževalcev že presega domače meje. Poleg meščanov Ljubljane je očarala že Nizozemce, Italijane, Nemce, Francoze …»Nekoč mi je gospa iz Pariza, sicer redna stranka in velika ljubiteljica Torte Ljubljana, svetovala, naj odprem slaščičarno na Elizejskih poljanah in tako v hipu postanem milijonarka,« se nasmehne Eva.     

Ime Ljubljana si torta upravičeno lasti, in to ne le zaradi odličnega okusa. Narejena je namreč iz sestavin, značilnih za vse slovenske regije: biskvit je pripravljen iz ajdove moke, ki simbolizira alpski del Slovenije, okuse sooblikujejo kostanji, suhe fige iz sredozemskega in bučnice iz panonskega dela, vse skupaj pa zaokroži odličen slovenski med in zaključi preliv iz čokolade. Pika na i je še majhen okrogel okrasek z upodobljenim ljubljanskim zmajem ter lična embalaža s fotografijo mesta Ljubljane. Na voljo je tudi veganska verzija v presni obliki.

Ker je recept Torte Ljubljana sicer zavit v skrivnost, vam izdamo le še eno zelo pomembno sestavino – ljubezen. Zgodba namreč pravi, da je torta prvič nastala pod rokami mladega kuharja, ki je želel z njo navdušiti graščakovo sladkosnedo hčer. Kot pogoj za hčerino roko mu je graščak zadal nalogo, da naredi torto iz vsega, kar ponuja okolje njegovega mesta in dežele. In tako mu je spelo navdušiti lepotico in poročno rajanje je trajalo kar sedem dni in sedem noči. Kaj so jedli, verjetno ni potrebno posebej razlagati. 

Torto Ljubljana je strokovna komisija umestila tudi med novodobne tipične ljubljanske jedi, ki so združene pod imenom Okusi Ljubljane (Taste Ljubljana). 

Prav tako je letos na tekmovanju Sladka Istra dobila bronasto medaljo in je ena redkih tekmovalk, ki je redno v prodaji.

Različici Torte Ljubljana sta še Poljub iz Ljubljane in Piškot Ljubljana, kmalu pa se bo sladki družini pridružil še sladoled. »Sladoled Ljubljana je že zaščitena blagovna znamka, vendar ga letos še nismo razvili, saj smo na tržnici omejeni z izpostavo vitrine pod arkadami, nov produkt pa, kot vemo, potrebuje promocijo,« razloži Eva. Ampak do poletja bo gotovo tu, kajne? »Gotovo,« se nasmehne.

(foto: Torta Ljubljana)

Oddaj komentar

Sledite nam:

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Ljubljana nepremičnine d.o.o.