Slovenska hiša - nova pridobitev v ljubljanski kulinarični ponudbi

Slovenska hiša je nova pridobitev Cankarjevega nabrežja, v njej pa lahko raziskujete slovenska vina in piva, uživate v izbranih domačih okusih in poslušate slovensko glasbo. Gre za povsem avtohtono ponudbo, zgrajeno na bogati tradiciji in na moderen način, s pridihom urbanosti.

Slovenska hiša je svoja vrata odprla prejšnji teden in predstavlja novost v ljubljanski turistični in kulinarični ponudbi, saj bo promovirala domače pridelovalce in proizvajalce vrhunskih avtohtonih mesnin, sirov, vin, žganic in podobnih izdelkov, ki crkljajo razvajne brbončice. V Slovenski hiši se bodo predstavljali izbrani vinarji in pivovarji, tja boste lahko skočili na moderno pripravljen sendvič s kranjsko, odlične štruklje ali pravi slovenski zajtrk, po dnevu v službi pa preživeli sproščeno urico ob izbranem kozarcu in grižljajčkih.

1.) Kako bi s parimi besedami opisali Slovensko hišo?

Slovenska hiša je stičišče podeželja in urbanega mestnega utripa. Ponudba na meniju je sestavljena izključno iz domače slovenske hrane in pijače.

2.) Kdo jo je odprl, kakšen je njen koncept in od kje ideja za ime?

Izkušena gostinska ekipa je prepoznala potencial o ozaveščanju slovenske kulinarike in slovenskih proizvodov med domačini in tujimi gosti. Zato je nastala ideja o odprtju lokacije, kjer lahko na enem mestu gostje preizkusijo izključno slovenske proizvode. Izdelki so domači in skrbo izbrani, prihajajo pa iz različnih kmetij po celi Sloveniji in se jih večinoma ne da kupiti v trgovini, zaradi majhne proizvodnje kmetij iz katerih prihajajo. Kar se tiče imena pa smo celoten koncept lokala želeli strniti v dve besedi in  s tem gostom dati jasno sporočilo, kaj nudimo, zato 'Slovenska hiša'.

3.) Zakaj ste se odločili za lokacijo v centru Ljubljane in kaj vam ta pomeni za posel?

Ko želiš domačim in tujim gostom predstaviti slovenske proizvode, je najbolj smiselno iskati frekventno točko, kjer je veliki pretok vseh gostov. Tako imamo veliko prednost, saj lahko večini tujcev, katerim je Ljubljana ena od glavnih postojank, predstavimo strnjeno ponudbo regijskih proizivajalcev. Domačim gostom pa na ta način želimo le še razširiti slovenska obzorja.

4.) Po čem se razlikujete od ostalih ponudnikov kulinarike v Ljubljani in kaj so vaše specialitete?

Ponudba vklljučuje klasične in tradicionalne jedi kot sta Kranjska klobasa in  sirovi štruklji, z malo dodane domišljije pri serviranju. Tako npr. Kranjsko klobaso postrežemo kar v sendviču iz domačega kruha, skupaj z zeljem in dodatki. Poleg klasične ponudbe, lahko gostje izbirajo med ploščami, ki so sestavljene glede na regijo iz katere izvirajo. Hrana je v večini geografsko zaščitena in avtohtona in to je velika dodana vrednost naše ponudbe. V Slovenski hiši je na enem mestu zbrana največja ponudba domačih žganj. Med pijačami izstopajo mešanice - t.i. cocktaili, ki vsebujejo slovensko žganje in slovenske sokove, tako lahko dobite  cocktail "Ajdovka", ki npr. vsebuje Ajdovo vodko, v ponudbi pa je še domači slovenski medeni sirup, limonin sok, grenčica, ajdov kruhek z medom. Enostavne mešane pijače, ki so poznane kot običajni spremljevalci sproščenega popivanja kot npr. Gin tonic, Juice Vodka, Aperol Spritz in podobni, bodo v Slovenski hiši dobili svoje Slovenske dvojnike. Posebnost je tudi Cankarjeva kava, ki jo postrežemo iz kuhalnika za kavo ali po domače iz "džezve". Posebnost je tudi v interierju. Ko nekdo sliši 'slovenska kuhinja', najprej pomisli na staro gostilno opremljeno v kmečkem stilu, v Slovenski Hiši pa smo šli korak dalje in združili tradicionalne elemente z novimi, urbanim pridihom.


5.) Načrti in želje za prihodnost?

Cilj je, da gosti odkrijejo nove in morda še neznane okuse Slovenije. Da doživijo bogato gastronomsko tradicijo preteklosti in fuzijo prihodnosti. Nudili bomo le slovensko zaščitene domače dobrote, ki so del naše bogate gastronomske dediščine in lokalne ponudbe. Skupaj z vami jo želimo ohranit  za jutrišnje rodove, saj v prvi vrsti želimo ohranit in spodbudit slovensko kmetijstvo ter gastronomijo.

Pripravila: Urška Košir

Foto: Marko Ocepek za Slovensko hišo

FB stran: Slovenska hiša

Oddaj komentar

Sledite nam:

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Ljubljana nepremičnine d.o.o.