Sato Bento - Sushi in druga slastna japonska hrana sredi Ljubljane

Ljubljana ponuja mnogo različnih kulinaričnih dobrot iz celega sveta, tudi vzhoda. Sato Betno je restavracija v stilu japonske izakaye, kjer ustvarjajo japonske in fuzijske dobrote. Nahajajo se v centru mesta, na Kotnikovi.

Kdo je odprl restavracijo Sato Bento, kdaj in zakaj?

Shin Sato, pred dobrim letom. Ker je želel ustvariti prostor, kamor bi se ljudje z veseljem sproščeno prišli podružit ob dobri hrani in pijači.

Od kod izvira ime in kaj pomeni?

Sato je chefov priimek, bento pa pomeni škatlo za malico. Na Japonskem je običajno, da se za malico med službo ali šolo poje "bento", ki ga lahko prineseš od doma ali pa kupiš v trgovini ali bento restavraciji. Pri nas je "bento" ena od možnosti na meniju za kosilo, gostje pa ga lahko kupijo tudi za s seboj, trikrat tedensko pa celo naročijo in pojejo v službi, doma ali v parku.

Kaj so vaše specialitete oz. posebna ponudba in po čem se razlikujete od ostalih ponudnikov v Ljubljani?

Predvsem želimo ljudem predstaviti in približati japonsko kuhinjo, ki vsebuje še toliko več kot le sushi. Menije za kosilo tedensko spreminjamo in vsak teden vključimo drugo tradicionalno japonsko jed. En teden juha ramen, drug teden japonski curry, poleti pa se še posebej priležejo hladni ajdovi rezanci. Za večerje pa ponujamo degustacijske večerje s štirimi ali šestimi hodi, kjer se gostje lahko odpravijo na kulinarično potovanje preko različnih krožnikov in okusov, ki jih sestavlja naša ekipa. 

Zakaj lokacija v Ljubljani? Kaj vam Ljubljana pomeni?

G. Sato je v Ljubljani nekako "pristal" po nekaj letih v Londonu, ko so v Sushimami iskali japonskega kuharja. Prišel je sem predvsem zaradi narave, ki pa ga je tako prevzela, da se je odločil ostati med našimi gorami, morjem in rekami. Restavracija je sicer v Ljubljani, se pa v prostem času redno podaja na odkrivanje slovenskih kotičkov. Predvsem se mu dopade Kras.

Kakšne so želje za prihodnost?

Spoznati čim več različnih sestavin in jedi s celega sveta ter jih vključiti v naše kreacije. Kar pa se tiče kakšnih večjih podvigov, pa pustimo času čas ;)

Bi za konec še kaj dodali, morda kakšno misel?

Morda samo en japonski frazem "nana korobi ya oki", ki pomeni sedemkrat padeš, osemkrat vstaneš. Po padcu se torej vedno poberi :)

 

Pripravil: Jaka Jaklič

Uredila: Urška Košir

Foto: Instagram (@satobento), Janez Marolt

Splet: Facebook

Oddaj komentar

Sledite nam: