Sašo Domijan, fotograf - Urbani nočni balet

Sašo Domijan je odličen slovenski fotograf, ki je svojo profesionalno pot začel leta 2003. Takrat se je podil po belih strminah in kot športni fotograf dokumentiral svetovni pokal v alpskem smučanju. V svoj objektiv je ujel vse največje zvede tega športa in alpsko smučanje še vedno ostaja njegova prva ljubezen. Sčasoma pa ga vedno bolj navdušujeta tudi modna in umetniška fotografija. Pred kratkim je na ulicah Ljubljane ustvaril krasno umetniško serijo fotografij, z naslovom Urbani nočni balet (Urban ballet by night) in čeprav zadnjih nekaj let živi v tujini, Ljubljana še vedno ostaja njegova velika ljubezen.

1.) Kaj vas je navdihnilo za serijo baletka in kako je prišlo do izvedbe?

Idejo za serijo Urban Ballet by Night sem razvijal zadnji 2 leti, predvsem kot odziv na zelo popularen Instagram feed Ballerinaproject. Ker pa je v moji naravi, da moram iti vedno korak dlje in dodati še nek element, sem hotel podobno stvar izvesti ponoči. Izziv je bil kar velik, tako tehnično kot logistinčno in moram priznati, da mi je sedaj popolnoma jasno, zakaj več takih serij ni bilo ustvarjenih že v preteklosti. Sem pa več kot zadovoljen z rezultatom.

Da se je stvar premaknila od ideje v izvedbo, je v bistvu "odgovorna" prijateljica Anja, ki je tudi balerina in glavna protagonistka v seriji. Oba sva namreč navdušena nad serijo Ballerinaproject in potrebna je bila le ena debata ob kavi, da sva prišla od ideje do izvedbe.

2.) Svoj kruh že nekaj časa služite v Švici. Kako bi Ženevo, kjer živite sedaj, primerjali z Ljubljano?

V Ženevi sem sedaj že 2 leti. Razlogi, ki so me pripeljali v Švico sicer niso neposredno povezani z mojim fotografskim delom, mi pa moja situacija omogoča, da se tukaj dokaj neovirano posvečam fotografiji. Tako lovim vse priložnosti za nadgradnjo mojega znanja, mojega portfolia in nabiranja poslovnih izkušenj. Primerjava Ljubljane z Ženevo je tema, ki bi verjetno zahtevala svoj članek, a če povzamem na kratko - cene v Ženevi so neprimerno višje kot v Ljubljani. Najemnine za stanovanja se gibljejo okrog 3000 Eur na mesec mesec, kava 5-7 Eur, pivo 9 Eur. Po drugi strani pa so tudi plače toliko višje. Poslovnih priložnosti je v izobilju le za določene profile kot naprimer finančnike ali fizike. Iz vidika fotografa pa ima Ženeva eno oziroma dve veliki prednosti, prva so dobre in poceni cestne in letalske povezave s svetom. Sam se tako usmerjam na trge okoli Švice. Druga prednost pa so lokalni proizvajalci fotografske opreme in pa dokaj ugodne cene le te.

3.) Kaj pa vam pomeni Ljubljana?

V Ljubljano sem se priselil v času študija iz Koroške in je bila tako moj dom zadnjih 18. Moram reči, da se v mestu odlično počutim. Je pa, vsaj kar se tiče poslovnih možnosti, dokaj omejena. Zaradi svoje majhnosti ogromno štejejo poznanstva, ki pa jih kljub vsemu temu času žal še vedno ni dovolj. Poleg tega sem človek, ki se odlično znajde v večjih mestih, ki dihajo 24 ur na dan. Še vedno pa najraje posedim s prijatelji na dobri kavi ob Ljubljanici.

4.) Kateri del Ljubljane se vam zdi najbolj fotogeničen in zakaj? Ste že kdaj ustvarjali kaj podobnega na ljubljanskih ulicah?

Brez dvoma stari del Ljubljane z Mestnim trgom, sprehajališčem ob Ljubljanici in seveda Tivoli. V radiju 500m okoli Prešernovega spomenika najdeš nešteto odličnih lokacij. Vse dostopne peš so v roku 10 minut in to je velika prednost. Dve leti nazaj sem ustvarjal podobno serijo v Tivoliju, vendar je bila delana za naročnika. Moji začetki oziroma prvi poizkusi modne fotografije so se zgodili prav na ljubljanskih ulicah pod gradom, kjer smo že leta 2006 oz. 2007 ustvarjali prve projekte.

5.) Vaše želje za prihodnost?

Želje oziroma sanje so velike. Predvsem si želim najti naročnika, s katerim bi lahko dolgoročno sodeloval in bi imel podobno vizijo kot jaz ter dovolj velik budget. Malo za šalo in malo za res. Prav tako se ne bi branil vse to početi nekje čez lužo, kjer je, kljub veliki konkurenci, še vedno prostor za dobro delo.

6.) Misel za konec?

Pripravljam nadaljevanje serije ter več drugih projetkov in obljubljam, da z ustvarjanjem v Ljubljani še nisem zaključil.

 

Pripravila: Urška Košir

Foto: Sašo Domijan

Spletna stran: www.sasodomijan.com
Instagram: @sasodomijan
FB: Sašo Domijan

Oddaj komentar

Sledite nam: