Nakup nepremičnine: pri stanovanjskem posojilu ne glejte le obrestne mere

V Sloveniji nas večina zelo težko kar tako zbere dovolj sredstev za nakup nepremičnine, sploh pa ni primerov, logično, ko bi nepremičnino kupili kar z gotovino. Kljub temu ne smete obupati. Eden izmed načinov, kako priti do svoje lastne nepremičnine, je stanovanjsko posojilo.

V Ljubljana nepremičnine se praviloma oglasijo stranke, ki so možnosti stanovanjskega posojila že preverile pri svoji in drugih bankah. Dobra nepremičninska agencija vam bo sicer znala pri tem tudi svetovati in vam bo pomagala, da pridete do čim bolj optimalnega posojila za vašo novo nepremičnino.

Če se tega lotite sami, vam svetujem, da dobro pregledate ponudbe in jih tudi smiselno primerjate. Na primer, podatek o obrestnih merah sam po sebi ni dovolj. Pri nekaterih bankah namreč nižje obrestne mere lahko pomenijo obvezo sklepanja drugih produktov, kot so zavarovanja.

Kot so že pisali v reviji Moje finance, so najcenejša hipotekarna posojila s spremenljivo obrestno mero. Toda ravno pri teh je treba biti pazljiv, saj je trenutna vrednost EURIBOR na najnižjih ravneh in lahko v prihodnje predvsem raste, s čimer pa bodo rasli tudi vaši obroki za posojilo. Nekateri zato svetujejo, da morda kasneje razmislite o preoblikovanju posojila. Spremenljivo obrestno mero namreč lahko spremenite v fiksno, pri tem pa ne pozabite na dodatne stroške.

Torej eno je obrestna mera, pri vsem skupaj pa je treba biti pozoren še na višino stroškov odobritve posojila, višino zavarovalne premije, odstotek izplačane gotovine in drugo.

To res ni hec, saj vsaka od teh lahko pomeni prihranek ali zelo višje stroške posojila, kar na koncu lahko občutno podraži tudi to, koliko boste dejansko plačali za svoj novi dom.

Naj ob tem posebej opozorim na to, naj vam banka odobri posojilo čim bolj proti koncu meseca, da vam ne bi zaračunala obresti za mesec, ko se odplačevanje posojila še ni začelo.

V Ljubljana nepremičnine sicer največ sodelujemo z banko Sberbank, ki je naša neposredna soseda na Viču, in s Sparkasse, zaradi odličnega poslovanja.

Kot sem zapisala, je praviloma tako, da posojilo uredi kupec sam. Dobra nepremičninska agencija vam lahko pri tem svetuje, torej napoti v zaupanja vredne banke, ali pa pospeši postopek sklepanja posojila, vam torej olajša proces ob pomoči banke, s katero dobro posluje.

Napisala: Mateja Todić Curk

(foto: Protothema News) 

Oddaj komentar

Sledite nam: