Voda - sodobna muzejska razstava

Voda pomeni življenje, razstava Voda pa se s svojo vsebino vključuje v teme praznovanja Ljubljane kot Zelene prestolnice Evrope 2016. V Mestnem muzeju bo od danes naprej pomen vode predstavljen skozi štiri glavne zgodbe, v različnih časovnih kontekstih - voda za preživetje, mobilnost ljudi in blaga, idej in znanj, za mitologijo in verovanja, za umetnost in jezik. Predstavljen bo tudi pomen vode v naravnem vodnem krogu in v ekologiji.

Teme sodobne muzejske razstave so vloga vode v preteklosti, upravljanje z vodnimi viri danes ter pomen ohranjanja vode za prihodnost. Živimo na vodnem planetu, ki ga v 70 odstotkih prekriva voda, a pitne vode kljub temu primanjkuje. 97 odstotkov je namreč slane vode, 2 odstotka sladke vode, ki se nahaja v ledu, pitne vode pa je le  1 odstotek in še ta je po našem planetu zelo neenakomerno razporejen.

Ljubljana - Zelena prestolnica Evrope 2016 se lahko pohvali z bogatimi vodnimi viri, ki so omogočili več kot 5000-letno kontinuirano poselitev in so še danes dostopni vsem prebivalcem. Zgodba o kakovostni pitni vodi v Ljubljani in o skrbi za njeno kakovost, je velik navdih v času, ko pitna voda v svetovnem merilu postaja vse bolj dragocena in redka dobrina.

Vse teme so obiskovalcem na voljo za ogled v domiselni postavitvi skoraj 250 najrazličnejših predmetov iz muzejskih zbirk Muzeja in galerij mesta Ljubljane. O pomenu vode v naravnem vodnem krogu in ekologiji ter skrbi za pitno vodo bodo obiskovalci največ izvedeli v muzejski eksperimentalni sobi, ki bo namenjena tudi izvajanju raznovrstnih pedagoških programov za vrtce, osnovne in srednje šole ter programov za družine.

Osrednjo razstavo Voda bodo tekom leta spremljale tri priložnostne razstave: prvo v vrsti se bo z razstavo 125 let ljubljanskega vodovoda predstavilo javno podjetje Vodovod–Kanalizacija, sledila bo razstava H2OLLAND veleposlaništva Kraljevine Nizozemske, z razstavo Ljubljana, Zelena prestolnica Evrope 2016 pa bomo od druge polovice januarja do začetka maja 2016 obeležili praznovanje glavnega mesta.

Dve manjši razstavi bosta popestrili tudi klet Mestnega muzeja Ljubljana. Z razstavo Tok življenja se bodo obiskovalcem predstavili dijaki in dijakinje Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana, spoznavati pa bo možno tudi Komunalno infrastrukturo rimske Emone.

Voda v muzeju – voda v mestu
Ker je voda v naši prestolnici vseprisotna, se bo razstava Voda z različnimi projekti 'razlila' tudi po Ljubljani. Na Trgu francoske revolucije bo od odprtja razstave do 20. 9. 2015 na ogled projekt Naliv umetnika Mateja Andraža Vogrinčiča. Na razstavnem prostoru v Jakopičevem sprehajališču v Tivoliju bo čez poletje na ogled razstava na temo vode, ki nastaja pod kuratorsko taktirko Maje Bahar in Irene Šinkovec. Spomladi 2016 pa bodo Krakovski nasip popestrile fotografije na temo Ljubljanica.

Muzejska voda – voda za prihodnost
Vode na našem planetu ne bo zmanjkalo, saj nikamor ne uhaja. Zaradi napačnih odločitev in dejanj pa lahko zmanjka pitne vode. In to je drugo sporočilo razstave: zaradi razmisleka o pomenu čiste pitne vode so v muzeju ob razstavi skupaj z ljubljanskim podjetjem Vodovod-Kanalizacija izdelali posebno steklenico, ki se imenuje Muzejska voda – voda za prihodnost. Z mestom Ljubljana ima voda že od prazgodovine prav poseben odnos. Muzejska voda nam danes sporoča, da je Ljubljana mesto, kjer je dostopna tekoča pitna voda temeljna javna dobrina. Da smo v Ljubljani obdarjeni z vodo. In prav to je tudi eden od razlogov, da prihodnje leto naše mesto praznuje častni naziv Ljubljana – Zelena prestolnice Evrope 2016!

Mestni muzej Ljubljana - MGML Gosposka ulica 15

Odpiralni čas: od torka do nedelje 10.00-18.00, četrtki 10.00-21.00. Muzej je zaprt ob ponedeljkih ter 25. decembra in 1. januarja.

Redna cena: 6 €
Cena s popustom (študenti, upokojenci, invalidi, brezposelni): 4 €

Pripravila: Urška Košir

Foto: Shutterstock, arhiv MGML, I. Thykhy (Mostphotos) in D. Wedam za Turizem Ljubljana

Spletna stran: MGML

Oddaj komentar

Sledite nam:

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Ljubljana nepremičnine d.o.o.