Nakup nepremičnine: rabljeno ali novogradnjo?

V Ljubljani se sicer občutno manj gradi, a vendarle se. Vsak pa vam bo svetoval po svoje. Eni vam bodo rekli, ne kupite novogradnje, še manj, če se šele gradi, drugi pa, kupite raje novo. No, jaz pravim, da odgovor ni tako preprost.

Nekateri ste romantični in sanjate o življenju v starejših nepremičninah. Nekateri ljubite starinski luksuzni videz najstarejših nepremičnin v Ljubljani. Po drugi strani pa veliko med vami želi živeti v novi nepremičnini, v kateri ni prej živel nihče.

To so vse legitimna merila pri izbiranju nepremičnine, v katero se želite preseliti. Drugo, če ne celo najpomembnejše merilo, je seveda cena nepremičnine. Vsak dober nepremičninski posrednik in agencija vam bodo znali pravilno svetovati, ne glede na to, ali gre za rabljeno nepremičnino ali novogradnjo.

Res je, da so rabljena stanovanja v Ljubljani v zadnjih letih izgubila največ vrednosti, medtem ko so se cene novogradenj lahko tudi malenkostno zvišale. Pisala sem že o tem, da se zaradi finančne in gradbene krize v Ljubljani vse manj gradi. A vendarle se. Toda pri izbiri tovrstnih stanovanj je treba biti še dodatno previden. To vam odločitve sicer ne olajša, saj enako velja tudi za rabljena stanovanja. Pomaga pa, da veste, na kaj morate biti pozorni poleg cene in starosti nepremičnine.

Pri rabljenih nepremičninah, četudi so lahko cenejše v primerjavi z novogradnjami, za katere se zanimate, vas morajo seznaniti tudi z najverjetnejšimi kasnejšimi dodatnimi stroški, kot so stroški obnove, plačila v rezervni sklad in morebitne dodatne stroške vzdrževanja objekta. V Sloveniji glede plačil v rezervni sklad velja, da vam tega ni treba početi, če ste kupili novogradnjo, in sicer vsaj 10 let po nakupu te.

Višina in čas plačila teh stroškov sta odvisna od starosti nepremičnine in kako je ta ohranjena. Če prejšnji lastnik vanjo dolgo ni vlagal, bodo zagotovo potrebni večji popravki, kot so zamenjava vodovodnih napeljav, včasih tudi električnih, prenova kopalnice, zamenjava oken, brušenje ali zamenjava parketa.

Naj ob tem poudarim, da sta vsako stanovanjsko poslopje in stanovanje po 10–15 letih potrebna vsaj delne, po 30 letih pa temeljite prenove. Za več kot 10 let stare večstanovanjske objekte pa velja zakonska obveznost zbiranja sredstev v rezervne sklade, namenjene investicijskemu vzdrževanju teh stavb.

Pa ne mislite, da dodatni stroški vedno veljajo samo za rabljene nepremičnine. V zadnjem obdobju tudi nekatere novogradnje zaradi prehitre gradnje potrebujejo dodatne popravke in reklamacije napak so dokaj pogoste. Zato se je pred nakupom nepremičnine potrebno o vsem tem dobro pozanimati, da ne bi bilo kasnejših nepotrebnih presenečenj. Še posebno je dobro vedeti, kdo je investitor novogradnje, ki jo želite kupiti. Namreč, če ugotovite napako kasneje, je dobro že pred nakupom vedeti, kako ta rešuje reklamacije.

V Ljubljani je pogosto tako, da novogradnje zagotavljajo tudi boljšo opremljenost, kar pomeni, da vključujejo dvigalo, varnostne sisteme, praviloma tudi pokrita in varovana parkirna mesta. Posebej slednje je redkost, ko gre za starejša rabljena stanovanja, še posebno v centru Ljubljane.

Praviloma so novogradnje tudi energetsko prijaznejše do okolja, s čimer lahko po vselitvi prihranite pri obratovalnih stroških: pri graditvi so uporabljeni kakovostnejši materiali, toplotna izolacija je boljša, vsako stanovanje naj bi imelo svoje lastne števce za merjenje porabe elektrike, vode, plina, lastne merilnike za ogrevanje, kar pomeni, da uporabnik lahko nadzira svojo porabo.

Se pa tudi rabljene nepremičnine razlikujejo med seboj. Bodite pozorni na to, da so, na primer, nepremičnine, zgrajene pred letom 1945, kakovostnejše, od nepremičnin, zgrajenih med letoma 1950 in 1980, hkrati pa večina nepremičnin, zgrajenih pred letom 1967, niso protipotresno zavarovane.

Predvsem pa si skušajte zamisliti in orisati, kako boste v izbrani nepremičnini živeli vsaj 10 let in kakšna bo čez 20.

Napisala: Mateja Todić Curk, Ljubljana nepremičnine

(na sliki Vila Soteska

Oddaj komentar

Sledite nam:

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Ljubljana nepremičnine d.o.o.