Praznične misli znanih ob Božiču - Jadranka Juras, Alen Kobilica, Ana Lukner

Pred nami je Božič, višek decembra, ki nam ponavadi pričara pravo pravljično vzdušje. A mrzlično tekanje po trgovinah, zabavah, kuhanje, pripravljanje hitro povzroči, da pozabimo na resničen pomen praznikov. Konec leta so naši predniki dočakali v miru in tišini ter se poglobili vase, saj so le tako, s pozornostjo, v svoje življenje priklicali, kar so zares želeli in odslovili tisto, kar jim ni več služilo.

Če si zares želimo miru in sreče, ju moramo tudi deliti. Zato naredimo še v letošnjem letu kakšno dobro delo za druge, četudi le spustimo koga v vrsti naprej, pobožamo mimoidočega psa, podarimo vrečko suhega sadja brezdomcu ali pa komu odpustimo... Letošnji december se vprašajmo, kako lahko z majhnimi dejanji spremenimo svet na bolje prav mi. 

Za nekaj misli glede praznikov, smo povprašali tri znane Ljubljančane. 

JADRANKA JURAS, pevka

Kakšen je vaš nasvet za prijaznejše praznike?

Predvsem razmišljanje izven okvirov potrošništva in nakupovanja. Reciklirajte, izdelujte darila doma, podpirajte lokalne izdelke... 

Kot zaščitnica živali, imate kakšen nasvet, kako naj ljudje tudi živalim omogočijo lepše praznike?

Predvsem se vprašajmo, kako živalim omogočiti lepše življenje in enako sočloveku. Aktivno živeti življenje, ne zgolj pasivno opazovati, kako nam odteka.

Za praznike raje podarite denar, ki ste ga namenili nakupu petard, lokalnemu društvu za zaščito živali ali plačajte položnice ljudem, za katere veste, da so v finančni stiski.

Imate kakšen najljubši kotiček v Ljubljani v prazničnem času?

V prazničnem času pogrešam Ljubljano nasploh. Komaj čakam, da se po dveh mesecih vrnem in pridem domov. Najraje pa imam, ko zapade prvi sneg in gremo z možem in psičko Kajo ponoči na sprehod. Te idile in predvsem miru se ne da opisati z besedami.

ALEN KOBILICA, maneken in športnik

Kakšni bodo vaši prazniki?

Tega hrušča okrog praznikov nikoli nisem povsem razumel. Sam se trudim biti pri tem, kar se da ozaveščen. Letos sem sinu od prijateljice namesto plastične, kupil leseno igračo, v 'goste' sem najel živo božično drevo, ki se bo po praznikih vrnilo nazaj v naravo, hrana za praznike pa bo takšna kot skozi celo leto - to je ekološka, brez rafiniranih sladkorjev in živalskih sestavin, kar pomeni, da bo zelo zdrava in izjemno okusna.

Kakšen je vaš nasvet ljudem za praznike?

Naj se v mrzličnem tekanju in norenju za trenutek ustavijo, pogledajo okrog sebe in prisluhnejo, tako sebi kot drugim. 

Imate kakšen najljubši kotiček v Ljubljani v prazničnem času?

Rad se sprehajam po okrašenem pravljičnem centru ali pa se povzpnem na okoliške hribe, kjer si resnično lahko napolnim baterije za nove izive prihajajočega leta.

ANA LUKNER, podjetnica in vodja dobrodelne organizacije Anina zvezdica

Kako bo Anina Zvezdica lepšala praznike letošnji december? 

Anina zvezdica celo leto zbira hrano z daljšim rokom uporabe za družine v stiski. Je pa res, da med decembrskimi prazniki poteka največja akcija - božična Anina zvezdica.  Hrano bo mogoče darovati v vseh skladiščih Anine zvezdice in v zbiralnih vozičkih v vseh trgovinah Spar in Interspar. Zbirno mesto: BTC, dvorana 18 (pod Karting centrom), vsak ponedeljek, sredo in petek od 25.11.2015 – 31.12.2015 med 17.00 in 19.00 uro.  

Vsak naš paket hrane je vedno narejen s polno ljubezni, saj si vsi prostovoljci vedno želimo, da družinam polepšamo dneve oz. sedaj praznike. Upam, da bomo letos ponovno pomagali mnogim, čeprav je moja največja želja ta, da tovrstna pomoč nebi bila potrebna in da bi vsi dostojno živeli.

Kakšen je vaš nasvet ljudem za bolj prijazne praznike? 

Da so v družbi najbližjih, širijo ljubezen, se pogovarjajo in odpuščajo ter pomagajo tistim, ki to potrebujejo. 

Imate kakšen najljubši kotiček v Ljubljani v prazničnem času?

Tudi med prazniki vsak drugi dan zgodaj zjutraj tečem skozi center Ljubljane in takrat je Ljubljana zame najlepša. Je še temno, lučke svetijo izjemno močno, meni pa se zdi, da je vsa prazničnost namenjena samo meni. 

 

Pripravila: Ana Vehovar

Uredila: Urška Košir

Foto: Shutterstock, osebni arhiv Jadranka Juras in Ana Lukner, Urška Košir (foto Alena Kobilice)

 

EKIPA DOMA V LJUBLJANI VAM ŽELI MIRNE PRAZNIKE!

 

Oddaj komentar

Sledite nam:

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Ljubljana nepremičnine d.o.o.