Pravična trgovina v središču Ljubljane

Ste vedeli, da v središču Ljubljane deluje edina pravična trgovina v Sloveniji? Ta se imenuje 3MUHE in poskuša prispevati k večji enakopravnosti v mednarodni trgovini. Pravična trgovina opozarja, da ima vsak naš nakup posledice in moč, da spremeni svet. 

Gibanje pravične trgovine v svetu obstaja že skoraj 50 let, v Ljubljani pa zdaj deluje 11. leto. V tem času se je ozaveščenost o pravični trgovini v Ljubljani in Sloveniji znatno povečala. »Vedno več je takšnih, ki vedo, kaj kupijo in koga podprejo z nakupom izdelka z oznako ”Fair trade”«, so nam povedali v pravični trgovini 3MUHE na Starem trgu 30. Tam prodajajo izključno izdelke proizvedene, pridelane oz. narejene v sistemu pravične trgovine. To pomeni, da gre za izdelke, ki so bili izdelani/pridelani na načine, ki pozitivno vplivajo na človeka in okolje. Čeprav smo ljudje vajeni gledati, da kupujemo stvari, kar se da ugodno, ob tem pozabljamo na zgodbe, ki stojijo za izdelki, preden so prišli na police oz. na tiste, ki zaradi ugodne cene nastradajo.

Ker vsako dejanje šteje, z nakupom pravično-trgovinskih izdelkov podpremo trgovanje po etičnih načelih in prispevamo k zmanjševanju revščine v manj razvitih deželah. Pravična cena tako vključuje ceno proizvodnje ter krije socialne in okoljske stroške oz. vključuje ceno dela, ki omogoča dostojno preživetje. Poleg tega vključuje premijo, ki omogoča investicije v razvojne projekte skupnosti. Gibanje pravične trgovine se osredotoča predvsem na marginalizirane proizvajalce in male kmete. Z vzpostavljanjem dolgoročnih partnerstev pa omogoča, da proizvajalci vlagajo v okolju prijazno proizvodnjo. Vzpodbuja ročno izdelavo, ekološko kmetijstvo in uporabo recikliranih materialov, prav tako pa tudi trajnostno uporabo naravnih virov. Delo oz. izkoriščevanje otrok predvsem na plantaž je velik in resen problem, ki se ga premalo zavedamo, ko kopujemo (recimo čokolado ali kavo). Za tiste, ki poslujejo po načelih pravične trgovine pa je slednje povsem nesprejemljivo. Delo otrok je sprejemljivo le v primerih, ko gre za prenos izkušenj in znanja z generacije na generacijo, pod humanimi pogoji. Prav tako pravična trgovina varuje šibke proizvajalce, predvsem ženske in avtohtona ljudstva, pred izkoriščanjem korporacij in jim prek dolgoročnega partnerstva ter primernih delovnih razmer daje upanje v boljšo prihodnost.

In katere izdelke najraje kupujejo Ljubljančani v pravični trgovini? Živa Lopatič, ki vodi 3MUHE, pravi: »Ljubljančani so se navadili predvsem na kakovostno čokolado, okusen sladkor in malo drugačno kavo. Veliko jih prihaja tudi po čaj in začimbe. Še vedno pa se dogaja, da kdo vstopi in nam pove, da je v trgovini prvič ter si želi več vedeti o delovanju pravične trgovine.«

Čokolada, kava, sladkor, čaj, riž itd. so tudi sicer med bolj problematičnimi izdelki, pri katerih je še posebej pomembno, da so pridelani na etičen način, kjer ni izkoriščene delovne sile. Če vzamemo za primer čokolado oz. kakav, naj omenimo, da le majhen delež dobička od prodaje kakakovih zrn v državah Zahodne Afrike dejansko doseže njegove pridelovalce (v povprečju naj bi kmetje dobili manj kot 2 dolarja na dan). Skromni prihodki in težke razmere pa so znatno pripomogli k porasti otroškega in suženjskega dela na nasadih kakavovca. Zgodbe iz plantaž govorijo o otrocih, ki so žrtve nasilja, garanja na plantažah od zore do mraka, tisti, ki še kdaj vidijo svoje družine, pa imajo srečo. Univerza Tulane je v zadnjem poročilu navedla, da na plantažah kakava v Zahodni Afriki danes dela 2,12 milijona otrok! Številka pa zadnja leta raste. Večinoma gre za otroke v starosti od 9 do 12 let, ki so v velikih primerih tudi žrtve trgovine z ljudmi. Če ne želite podpirati izkoriščevanja otrok, bodite pri nakupu čokolade (pa tudi kave, sladkorja...) pozorni na certifikat »Fair trade«.

Zanimivo je tudi to, da 3MUHE svojega poslanstva ne uresničujejo s spodbujanjem pretiranega potrošništva, zato običajno ne zagotavljajo nagrad za zveste kupce, popustov na gotovinsko plačilo, rednih razprodaj in akcij. Živa nam je še razložila, da je njihova trgovina res precej drugačna od ostalih. »Trgovina deluje s pomočjo aktivnih prostovoljcev. Pri nas se vedno kaj dogaja, z obiskovalci se pogovarjamo o izvoru izdelkov, ki so na voljo in kako so narejeni, pripravljamo predstavitve posameznih izdelkov ali k predstavitvi povabimo partenerje, ki delujejo po podobnih načelih našim. Pomembno se nam zdi, da ima Ljubljana vsaj eno pravično trgovino, kjer lahko nekdo kupi izdelek, katerega poreklo je v celoti poznano. Na ta način opozarjamo, da je pomembno spoštovati čisto vsakega v produkcijski verigi, da izdelki, ki jih uporabljamo vsak dan niso samoumevni ter da s svojimi nakupi sodelujemo pri odločanju o naši prihodnosti.«

Pri naslednjem nakupu se spomnite in vprašajte, kakšna zgodba je za izdelkom? In kaj podpirate oz. želite podpirati? Vsak posameznik ima moč, da spreminja svet. Na bolje ali slabše, odločitev je v vaših rokah...

Pripravila: Ana Vehovar

Uredila: Urška Košir

Foto: Veronika Savnik

Spletni naslov: 3MUHE

Oddaj komentar

Sledite nam:

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Ljubljana nepremičnine d.o.o.