Pohod po Poti ob žici in Tek trojk - 70. letnica osvoboditve Ljubljane

Jutri bo v Ljubljani potekal tradicionalni 59. Pohod ob žici. Dogajanje so že včeraj s pohodom otvorili vrtci, danes se odvijajo pohodi mladih iz osnovnih in srednjih šol, jutri pa bo dogajanje doseglo vrhunec z rekreativnim pohodom in Tekom trojk, namenjenim vsem udeležencem. Na vsakoletnem pohodu številni rekreativci vseh generacij obhodijo Ljubljano po 35-kilometrski Poti ob žici. Vsem, ki so željni nekoliko zahtevnejše naloge, je na voljo Tek trojk na progah, dolgih 28, 12 in 3 kilometre. Pohod in tek se zaključita s prireditvijo v središču Ljubljane.

Pohod po Poti ob žici je bil prvič organiziran leta 1957 in poteka po skoraj 35 km dolgi poti okoli Ljubljane, kjer je med 2. svetovno vojno mesto Ljubljano obdajala žičnata ograja italijanskih in kasneje nemških okupatorjev ter je zato dobila ime Pot ob žici. Urejena peščena sprehajalna in rekreacijska pot, ki je sklenjena okrog celotnega mesta, je danes edinstven kulturni spomenik. Poleg spomina na osvoboditev Ljubljane, ki se je zgodil 9. maja 1945, je prireditev že s prvo izvedbo želela spodbuditi gibanje in zdrav način življenja, kar je ostal njen glavni cilj vse do danes. Predvsem v zadnjem desetletju se število rekreativcev in rekreativk, ki se odločajo za pohod ali tek trojk, vsako leto povečuje. Prireditev je tradicionalno organizirana v začetku maja, vedno ob koncu tedna, ki je najbližje 9. maju. Takrat Mestna občina Ljubljana praznuje Dan miru, nekoč Dan zmage, od vstopa v Evropsko unijo pa na isti dan praznujemo tudi Dan Evrope. Pot je pohodnikom sicer na voljo skozi vse leto, v sklopu dogodka pa drugi vikend v maju.

Prireditev vsako leto tradicionalno otvorijo otroci iz ljubljanskih vrtcev, petek se nadaljuje s pohodi šolarjev iz osnovnih šol in dijakov srednjih šol, v soboto pa Pot zapolnijo ljubitelji pohodništva in tekači Teka trojk. Sobotni del pohoda je namenjen vsem pohodnikom, tako tistim bolj športnim kot tistiom malo manj, saj lahko traso izberejo v dolžini od 3 do 35 kilometrov in si razdaljo prilagodijo glede na svoje sposobnosti ter kondicijo. Predprijava na pohod ni potrebna, vsak udeleženec se lahko od 6. ure dalje registrira na vhodnih kontrolnih točkah (Vič, Šiška, Bežigrad, Jarše, Polje, Fužine, Rudnik in Livada), kjer dobi kontrolni kartonček, s katerim pri nadaljnjih točkah zbira žige. Cilji so odprti do 17. ure, vsak prehodi, kolikor želi, tisti, ki prehodijo celotno pot v dolžini 35 km pa dobijo posebno medaljo. Jedro sobotnega dela prireditve je Tek trojk na 12,5 ali 29 kilometrov v članski in veteranski kategoriji ter na 3.000 metrov za osnovne in srednje šole. Gre za edinstveno tekaško prireditev, kjer mora trojka ves čas teči skupaj, v cilju pa velja čas tistega, ki zadnji preteče ciljno črto. To je tudi rezultat, ki se upošteva kot rezultat trojke. S takšnim načinom tekmovanja želi organizator spodbujati tekače k medsebojni pomoči in solidarnosti, saj šteje čas, ki ga doseže najšibkejši člen trojke, zato mu morata morebiti bolje pripravljena člana ekipe pomagati, ga bodriti in motivirati. Na pohod se bo, kot vsako leto, mogoče odpraviti z različnih startnih mest v vseh predelih Ljubljane.

Program za soboto, 9. maj:

start Pohoda - različne lokacije, od 6.00 do 8.00
start Teka trojk - Stritarjeva ulica. Tek na 29 km: ob 9.30; tek na 12 km: ob 9.00.
zaključna prireditev - Kongresni trg, 10.30-13.30.

Več informacij se nahaja na spletni strani organizatorja: Pot ob žici

Pripravila: Urška Košir

Foto: D. Wedam, arhiv TL

Vir: Turizem Ljubljana, Pot ob žici

Oddaj komentar

Sledite nam:

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Ljubljana nepremičnine d.o.o.