Pasji kosmatinci v praznični Ljubljani - skozi objektiv Anje Troha

Anja Troha slika pse že odkar pomni. "Razlog je verjetno ta, da sem z njimi odraščala in da zapolnjujejo velik del mojega življenja." Z modrooko psičko Vicky na čelu, ki je že prava pozerka, so tudi njena največja inspiracija. Anja sicer slika vse, če le dobi idejo in priložnost, a se pred objektivom najbolj pogosto znajdejo prav psi, ki nato krasijo tako fotografije kot videoposnetke.

1.) Kdaj in zakaj ste se odpravili slikat pasje kosmatince na ljubljanske ulice? 

Na nočne ulice Ljubljane smo se odpravili vikend pred božičem, v noči iz sobote na nedeljo. Pričeli smo okrog 2:30 zjutraj in delali vse do 5h. Ideja je prišla spontano na enem izmed naših druženj. Zmenili smo se, da se naslednjič sprehodimo skozi iz leta v leto lepše okrašeno Ljubljano. Ker pa je ljudi čez dan in zvečer vsaj toliko kot lučk, ki jo krasijo, smo se odločili, da si jo ogledamo  tiho in prazno. Razlog je bil seveda fotografiranje, ki je v množici ljudi, še posebej, kjer so motiv kužki, popolnoma nemogoče. Za primerno fotografsko opremo so poskrbeli na Canon Slovenija, brez katere vse skupaj ne bi bilo izvedljivo.

2.) Kako je potekalo slikanje?

Slikanje je potekalo kot vedno - zelo zabavno in niti malo dolgočasno. Ob taki družbi drugače sploh ne gre. Vsi kužki so natrenirani pozerji, za igračko ali priboljšek je bil vsak od njih pripravljen izvesti kakšen trik in lepo pogledati v fotoaparat. Center je bil sicer mnogo bolj prazen kot po navadi, kljub vsemu pa smo od naključnih mimoidočih slišali zanimive komentarje v smislu, ali je to primerna ura za jutranji sprehod in pa, ob toliko migajočih repkih, klasični 'Who let the dogs out!?' oz. Kdo je izpustil pse?

3.) Kaj vam pomeni Ljubljana?

Ljubljana je na prvem mestu moj dom in kraj, kjer preživim največ časa s prijatelji. Všeč mi je njena majhnost in pestrost, poslovno pa mi pomeni odličen kraj za slikanja, zaradi raznolikosti ozadij in prostorov, ki jih lahko uporabim za ustvarjanje. Zadnjih nekaj let mi je najbolj všeč tudi, da Ljubljana postaja mesto, ki vedno bolje sprejema pse, tako zunaj kot v lokalih in gostilnah, ki vse bolj pogosto nosijo nalepko 'Dogs welcome'.

4.) Želje za prihodnost? 

V prihodnje si želim nabrati čim več izkušenj na področju fotografije in kinematografije, se udeležiti kakšnega tečaja, sodelovati v video projektih z bolj profesionalnimi od sebe na tem področju in se tako učiti. Želim si tudi mednarodnega sodelovanja, potovanj z organiziranimi foto termini in, da bi moj hobi nekoč postal del moje kariere. Seveda vse to vzporedno z delom na faksu in v družbi prijateljev, tako dvonožnih kot tistih, katerih rep nikoli ne preneha mahati.

5.) Misel za konec?

Ne prenehajte sanjati, ko se zjutraj zbudite.

 

Pripravila: Urška Košir

Foto: Anja Troha

Socialna omrežja: FB Anja Troha Canine Photography, Video produkcija, YouTube

Za slikanje v Ljubljani je opremo posodilo podjetje Canon Slovenija.

Oddaj komentar

Sledite nam:

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Ljubljana nepremičnine d.o.o.