Oddajate nepremičnino: kako izbrati zanesljivega najemnika

Ni malo zgodb, ko imajo lastniki stanovanj težave s svojimi najemniki. Zato je še kako pomembno, da že pri zbiranju, kdo se bo vselil v vašo nepremičnino, temu namenite vso pozornost, da bi se izognili kasnejšim nepotrebnim težavam.

Marsikaj sem že slišala, tudi videla, ko gre za najemanje nepremičnin. Kot sem že pisala, so najemniki po slovenski zakonodaji dobro zaščiteni. In prav je tako. Vendar lahko to za lastnike nepremičnin pomeni hude težave, od tega da najemnik ne plačuje redno najemnine, ne pusti lastnika v nepremičnino, do česar ima ta pravico, do uničevanja lastnine, do uporabe nepremičnine, ki ni v skladu z najemno pogodbo … Lahko bi še dolgo naštevala.

Zato je naloga vsakega lastnika nepremičnine, da skuša čim bolj zmanjšati verjetnost, da bi se vam to zgodilo. To pa lahko dosežete tako, da ste zbirčni, če ste lahko, glede tega, kdo se bo vselil v vašo nepremičnino.

Zaupanja vredne nepremičninske agencije vam bodo znale pri tem pomagati. Naj pa vseeno naštejem nekaj predlogov, na kaj bodite pozorni, ko se odločite za oddajo svoje nepremičnine.

Zavedati se je treba, da svojo lastnino, nepremičnino, dajete neznancu v najem, v uporabo. Skratka ne more vam biti vseeno, kdo bo in kako v njej živel. Še posebno si ne želite, da vam ne bi plačevali sprotnih stroškov (poleg najemnine položnice za elektriko, ogrevanje, vodo idr.), ker ste za njihovo plačilo uradno odgovorni vi. S tem mislim, če rednih stroškov najemnik ne bi plačeval, se lahko pristojne ustanove seveda usedejo na vaše račune, lahko od vas povsem zakonito terjajo dolg.

Veliko pišem o ogledih. Tokrat naj poudarim, da ogledi niso namenjeni le potencialnim najemnikom, ampak tudi lastnikom nepremičnin, da te spoznajo. Ogledi so odlična priložnost ugotoviti, ali je potencialni najemnik zaupanja vreden. Še bolje seveda, če to delo prepustite nepremičninski agenciji, ki bo za vas izbrala »pravega« najemnika.

Vas, lastnika nepremičnine, ne more nihče prisiliti, da nekomu oddate nepremičnino. Ne oddajte je, na primer, zaradi slabega začetnega povpraševanja komurkoli. Raje počakajte na zanesljivega najemnika. Bolje tako, kot da bi imeli kasnejše težave z njihovo izselitvijo in vsemi posledicami, ki temu sledijo. 

Naj vam ne bo nerodno. O potencialnem najemniku skušajte izvedeti čim več, da se boste res prepričali, da gre za zanesljivo osebo ali več oseb.

Pridobite osnovne podatke, ki vam lahko marsikaj povedo o njej ali njem: ali je zaposlena (ali ima redno zagotovljeno plačo ali ne, po čemer lahko ocenite prihodnjo plačilno sposobnost), kje je zaposlena, kaj je po izobrazbi, na AJPESU si lahko ogledate stanje njenega podjetja.

Bodite pozorni na to, ali so potencialni najemniki urejeni.

Skušajte ugotoviti, ali vam njihov življenjski slog ustreza. Ali ustreza skupnosti, v kateri je nepremičnina, na primer če gre za večstanovanjsko poslopje.

Potencialni najemniki naj tudi vas kaj vprašajo. Iz njihovih vprašanj lahko razberete, ali so resni, in predvsem, za kako dolgo iščejo nepremičnino.

O proviziji, tudi pri najemu nepremičnine, sem že pisala. Poleg nje se veliko govori tudi o varščini, ki se je marsikdo želi izogniti. Se njenega plačila morebitni najemnik zelo izogiba? Kaj to pomeni? Velikokrat, ne pa nujno, je to znak, da ima težave s plačilno sposobnostjo in bo najverjetneje zamujal s plačevanjem mesečne najemnine.

Torej, bodite izbirčni, kolikor je smiselno, tudi z izbiro najemnika. Ne sprejmite kar prvega, ki vam je voljan plačati prvi mesec najemnine. Vi ali pa vaša nepremičninska agencija izkoristite oglede za to, da morebitnega najemnika dodobra spoznate.

Napisala: Mateja Todić Curk (Ljubljana nepremičnine)

(foto: Mateja Jordović Potočnik)

Oddaj komentar

Sledite nam: