Nyama - nova veganska restavracija

To poletje je Ljubljana postala bogatejša za restavracijo, ki ponuja življenja polne obroke izključno rastlinskega izvora. S tem se le še potrjuje, da je naša zelena prestolnica vse bolj naklonjena različnim zdravim oblikam življenjskega sloga.

Seveda ni vse zdravo, kar je okusno in ni vse okusno, kar je zdravo. Na srečo pa je veliko jedi, ki so hkrati oboje – dobre plus zdrave in prav takšne lahko najdete na jedilniku v Nyami. Restavracija se nahaja na mirni lokaciji pod gradom, le nekaj korakov iz centra, na Streliški ulici 22. Posebnost Nyaminih jedi je, da temeljijo na sestavinah rastlinskega izvora in so ustvarjene iz žit, stročnic, sadja, zelenjave, semen, oreščkov in alg. Ker je poudarek na naravnem, v njih ni predelanih živil, uporabljajo se večinoma ekološke sestavine. Obroki so sveže pripravljeni, dnevna kosila so vselej drugačna in unikatna, a la carte jedi pa se menjavajo sezonsko.

Ključ za uspeh je timsko delo, menijo v Nyami, kjer za kuharske mojstrovine skrbijo Bilka Baloh, Mateja Tea Dereani in Maja Hrovat. Mateja je avtorica kar štirih veganskih kuharskih knjig, Maja pa poleg kreativnega ustvarjanja v kuhinji, tudi aktivno sodeluje pri Slovenskem veganskem društvu. V Nyami pa kuharske mojstrovine ustvarja tudi Bilka Baloh, znana maskerka, ki jo je življenje poneslo iz sveta modnega ličenja do ustvarjanja na krožniku. Kuharskih veščin se je sprva učila od svoje babice, kar je razlog, da danes v Nyami pripravlja tudi nekatere tradicionalne slovenske jedi, kot so idrijski žlikrofi ali gorenjski gonač. Babičino znanje je nato nadgrajevala po svetu, predvsem v Italiji, Franciji in Nemčiji, sedaj pa svoje znanje in ljubezen do narave deli z rodno deželo. Lastnica Mojca Straus Istenič, nam je v kratkem pogovoru razkrila, kaj je Nyama prinesla Ljubljani, za konec pa nam je nekaj misli zaupala še umetnica Bilka Baloh.

Mojca, po čem se Nyama razlikuje od ostalih ponudnikov veganske prehrane?

Nyama je prva prava veganska restavracija v Ljubljani, kjer se lahko v miru vsedete, naročite nekaj hodov okusnih in kreativnih veganskih jedi ter si zraven privoščite kozarec dobrega vina, butično pivo ali penino. Z raznolikimi jedmi, od pravih slovenskih preko italijanskih do bolj vzhodnjaških lahko zadovoljite tudi svoje vsejede prijatelje ali poslovne partnerje. Nyama je pravi naslov za vse ljudi, ki radi jedo dobro, raznoliko, zdravo in umirjeno.

Od kje je prišla ideja za ime?

Nyama je nekaj, kar rečemo, ko nam je kakšna jed ali pijača všeč: 'njam', 'njami' ali 'yummy'.

Kako pa je Ljubljana sprejela Nyamo?

Kot prestolnica je Ljubljana kraj, kamor se stekajo bolj 'odprti' ljudje, ki so vsakokrat pripravljeni poskusiti nekaj novega. Ljubljančani in drugi slovenski gostje z dobro mero popotniških izkušenj so nas že od vsega začetka sprejeli z odprtimi rokami, drugi pa so se potrebovali malce več časa. Sprva so nas namreč pogosto primerjali z že poznanimi fast-food in samopostrežnimi restavracijami, a mislim, da smo Slovenci vedno bolj navdušeni nad zdravo hrano, radi dobro jemo in smo precej ozaveščeni. Za vse take je Nyama pravi naslov. Restavracija pa je v prvih treh mesecih pritegnila tudi mnogo turistov, ki so že navajeni na veganske restavracije drugod po svetu. Veseli nas, da smo jih uspeli navdušiti in tako tudi mi nekaj malega dodajamo k privlačnosti Slovenije.

Bilka, glede na to, da ste veliko delali v tujini, zakaj ste se ustalili ravno v Nyami v Ljubljani?

V tujini sem pridobila ogromno znanja in kar najbolj šteje - izkušnje! Pravijo, da je 'nekaj v genih', čeprav tega ne verjamem. Je pa dejstvo, da smo po obeh straneh mojih starih staršev imeli 'oštarije'. Ena je bila v Škofji Loki, druga na Jesenicah. Obe sta bili v tistem času precej odmevni. Morda sem se zato odločila za restavracijo  - Nyamo. Imam namreč drugačen življenjski slog, ki ga seveda nikomur ne vsiljujem. Dobro je, če znaš sprejemati drugačnost.

Kakšen pa je bil prehod iz maskerskih vod do ustvarjanja s hrano?

Le zamenjala sem nekaj nežnega, za nekaj bolj odločnega, torej čopiče za nože. V obeh primerih pa je bistvo v ljubezni do kreacij, ki se jih lahko naužijejo naši čuti.

 

Pripravili: Ana Vehovar in Urška Košir

Foto: Ana Vehovar

Spletna stran: Nyama

Oddaj komentar

Sledite nam:

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Ljubljana nepremičnine d.o.o.