Nonina špajza - bio pekarna

Na Resljevi 20 vsako jutro zadiši po sveže pečenih dobrotah. A ne gre za običajno pekarno, Nonina špajza je namreč pekarna, kjer se peče kruh iz ekološko pridelane moke, zmlete na mlinskem kamnu in iz domačih slovenskih žit. Ravno takšen kot so ga pekle naše none.

Nona je iz moke, vode in kvasa zamesila testo v leseni posodi, nečki. Oblikovala ga je v hleb in položila v pehar, kjer je vzhajal, medtem ko je pripravila krušno peč. Ko je bila temperatura primerna je hleb z lesenim loparjem porinila v peč. Pekla ga je po občutku in iz izkušenj je vedela, kdaj ima ravno pravo hrustljavo skorjo in mehko, sočno sredico... Po noninih običajih se ravnajo tudi v Nonini špajzi, kjer je kruh pečen iz kvalitetne ekološko pridelane moke, zmlete iz slovenskih žit na mlinskem kamnu, brez dodatkov, konzervansov, emulgatorjev in stabilizatorjev, ki sicer uničujejo večino vitaminov in mineralov.

Vsako noč peki zamesijo številne ekološke vrste kruhov: od pšeničnega iz temne polnovredne pšenične moke, ajdovega z orehi ali brez, 100% pirinega ali kamutovega, lanenega, rženega, koruznega, konopljinega, ovsenega do brezglutenskih ali nekvašenih kruhov. Poleg kruha pa 'Nona' seveda poskrbi, da se lahko okrepčate tudi z dnevno juho. Na poličkah boste našli še pecivo, potice, rogljičke, piškote (tudi takšne brez maščob), pice, sendviče, solate, muffine, slane ali sadne pite iz pirine moke (tudi brez sladkorja), krofe, veganske namaze, omake, domačo vloženo zelenjavo ali pa si privoščite sadne smoothije oz. kavo z rastlinskim mlekom. Na voljo je prijetna kavarna, kjer lahko v miru zajtrkujete ali malicate. O Nonini špajzi smo se pogovarjali z njenim lastnikom, Danielom Škrjancem.

Od kje je prišla ideja za bio pekarno?

Pred leti, ko so se v Nonini peči spekli prvi hlebčki ekološkega kruha, je bila ponudba na trgu zelo okrnjena, zato smo se odločili ljudem ponuditi tovrstne izdelke. Bili smo prva pekarna, ki je začela peči na primer kruh iz konopljine moke, s čemažem ipd. Prizadevali smo si oz. si še vedno, da ljudem ponudimo drugačne izdelke, kot jih pečejo v ostalih pekarnah.

Zakaj je pomembno, da je kruh iz ekološke in polnovredne moke?

Pomembno je, da so žita pridelana ekološko in tako ne vsebujejo pesticidov, herbicidov in drugih škodljivih snovi, ki škodujejo našemu zdravju. Pomembno je tudi, da je moka sveže mleta, saj tista, ki stoji več mesecev ali let, izgubi večino hranilnih snovi. Starodavna žita, kamor spadajo tudi pira, ajda, kamut in oves pa lahko s svojo bogato sestavo vitaminov in mineralov pomembno vplivajo na naše telo in zdravje.

Če se ne mudimo v bližini Resljeve, kje v Ljubljani si še lahko privoščimo dobrote iz Nonine peči?

V Ljubljani lahko naše izdelke najdete v: Vita care BTC, Zrno do Zrna na Trubarjevi, Kalček Celovška, BTC in Trubarjeva, trgovina BIOMAX – tržnica Koseze, trgovina Bio mlin Stražar – pokrita tržnica na Pogačarjevem trgu, bio prodajalna Norma, trgovina Kot doma – BTC, Zeleni zabojček – dostava na dom.

Načrti za naprej?

V Nonini špajzi si zadnje čase zelo prizadevamo, da bi otroci v šolah in vrtcih jedli kvalitetne in ekološke obroke, zato smo to jesen poslali našo ponudbo več kot 250-im javnim zavodom po celi zahodni Sloveniji (od Kranjske Gore, preko Ljubljane in vse do obale). Naša želja je, da bi z našimi izdelki pokrivali celo Slovenijo.

Nonina špajza je odprta od ponedeljka do petka med 06.00 in 18.00 uro.

Pripravila: Ana Vehovar

Uredila: Urška Košir

Fotografije: arhiv Nonine špajze in Ana Vehovar

Spletna stran: Nonina špajza

Oddaj komentar

Sledite nam:

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Ljubljana nepremičnine d.o.o.