Neža Bricelj - Sveže iz kuhne

Projekt Sveže iz kuhne je plod dela ustvarjalnih gimnazijcev. Internetni blog, ki nastaja pod vodstvom mlade Neže Bricelj, je definitivno nekaj posebnega, saj so ga ustvarjajo 16 in 17-letniki z idejami, ki jih nikoli ne zmanjka. Imajo veselje do kuhanja, filmsko opremo, veselje do snemanja in vsesplošnega ustvarjanja ter veliko poguma, začinjenega s ščepcem sreče.

1.)    Kako bi s parimi besedami opisali projekt Sveže iz kuhne? Od kje ideja za ime?

Preprosto, sveže in božansko - to je to. Sveže iz kuhne enostavno pove vse, nekaj kar lahko pripraviš v minutki iz svežih sestavin v svoji kuhinji, okus pa te vedno znova očara. To je bila iskrica, ki je sprožila začetek. Ime pa sem iskala lansko poletje, želela sem nekaj, kar bi najbolje predstavljalo moje delo.  Idejo je dala moja zelo dobra prijateljica, ki ga je le enkrat omenila in mi je med milijoni drugih predlogov takoj padel v uho.

2.)   Kdo je začel s projektom in kakšni so odzivi ljudi?

Začelo se je lani, ko sem cel julij preživela na Dunaju, brez prave kuhinje. Takrat sem se zavedla, kako veliko mi "domače pripravljena" hrana pomeni, s čimer ne mislim samo tradicionalne slovenske hrane, ampak na sploh hrano, ki jo lahko pripravimo sami, tudi z eksperimentiranjem. Ob povratku v Ljubljano sem avgusta odprla instagram računom (ta je do nedavnega deloval pod imenom 'Sveže iz kuhne', sedaj pa je preimenovan v 'Bricljeva'). Ko sem prišla domov sem si dobesedno dala duška že prvo jutro in prva slika na instagramu je bil tudi prvi zajtrk doma, po enem mesecu na Dunaju. Od takrat naprej je šlo kar samo od sebe. Video materiali sprva niti niso bili v planu, ampak smo jih posneli v zadnjem tednu avgusta, tik pred začetkom šole - ker se nam je pač dalo. Zakaj pa ne? Rezultat je bil prvih 7 videov, s katerimi se je zares začelo še na YouTube-u, nakar smo ustanovili še fb stran in "všečkov" je bilo iz dneva v dan več...

3.)   V čem se razlikujete od drugih ustvarjalcev receptov in jedi na spletu?

Ne vem, če bi lahko rekla, da so neke bistvene razlike, so pa vsekakor pomembna dejstva. Vsi ljubimo svoje delo - jaz kuhanje, peko in vse, kar je povezano z estetiko, fantje iz ProDrax-a pa snemanje in montažo. Vsi smo še gimnazijci, stari 16 in 17 let. Kar počnemo, počnemo zaradi lastne iniciative in zato ne prejemamo nikakršnih donacij ali denarnih sredstev. V opremo, sestavine in vse kar paše zraven, vlagamo sami. Ne zavzemamo se za tipične "high-end" in "slow food" variante. Naš namen je približati hrano in kuho, predvsem preprostost vsega skupaj, lastni generaciji, pa tudi starejšim in mlajšim, če jih zanima. Za recepte sem vedno odgovorna sama, kar je vidno zdaj tudi na blogu bricljeva.com, na instagramu, facebooku in youtubu. Vse je v razšeznostih moje domišljije. Velik vpliv je name je imela (in ga še vedno ima) moja družina, ker je hrana pri nas res 'velika stvar". Ogromno trikov in skrivnosti sem se naučila od mojih najbližjih, ampak zdaj sem najbolj vesela, če jih pozitivno presenetim jaz in to se dogaja vedno pogosteje. Timsko delo je ključno - videi so rezultat sodelovanja med mano in ProDraxom, ki ga sestavljajo Jaka Prosenik, Martin Draksler in Jakob Čakarmiš, čudoviti mladi 'filmarji'. Verjamemo, da smo skupaj nekaj posebnega in želja po ustvarjanju, izobraževanju in zabavi nas žene naprej. 

4.)  Kaj vam za vaše ustvarjanje pomeni Ljubljana?

Živim na obrobju Ljubljane, a v center lahko pridem s kolesom, kar je velik privilegij. Vedno bolj cenim majhnost in raznolikost Ljubljane. Je prelepo mesto, ki lahko veliko ponudi. Obožujem posedanje ob Ljubljanici, saj se naše kreativne ideje razvijajo in dobijo življenje prav ob kavi ali sladoledu na Bregu... Definitivno je čutiti to kreativno okolje, ki čutim, da se le še bolj razvija. Kljub negativi zaradi težav, ki jih morda imamo kot država, si ljudje vedno želijo sproščujočega oddiha. Ljubljana ima moč, da vsaj za eno popoldne odpihne vse skrbi, saj nikoli ne veš in morda na sprehodu skozi mesto srečaš nekoga, ki ti bo spremenil življenje, tako ali drugače. Sama hodim še v gimnazijo in trenutno iščem poletno delo... Z veseljem bi delala v eni od kavarn, tudi kakšen dan čez leto, saj kot sem rekla - hrana je moje veselje, Ljubljana pa moj navdih. 

5.)   Vaše želje in načrti za naprej?

S 1. julijem je bil javno objavljen prenovljen blog www.bricljeva.com in na njem piše čisto vse. Želim si, da bi ljudje videli, da nič ni nemogoče. Če se le odločijo za nekaj, to lahko izpeljejo. Zdi se mi, da se po prebranem in "všečkanem" tega zaveda vsak naš nov "oboževalec" in iskreno cenim vseh nekaj-čez-1200 trenutnih sledilcev na instagramu in facebooku, seveda pa upam, da bo številka še naraščala.

Pripravila: Urška Košir

Foto: Sveže iz kuhne

Spletna stran: Bricljeva

Oddaj komentar

Sledite nam:

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Ljubljana nepremičnine d.o.o.