Narodna galerija - slovesno odprtje po prenovi

Danes bo potekalo slovesno odprtje prenovljene Narodne galerije in nove stalne zbirke, kar je zagotovo izjemen dan za Ljubljano in slovensko kulturo nasploh. Narodna galerija je umetnostni muzej z eno najdaljših tradicij v Sloveniji. Skozi vso zgodovino so si strokovnjaki v tej instituciji prizadevali za oblikovanje čim bolj popolne zbirke likovne ustvarjalnosti, v obdobju od srednjega veka, do sredine dvajsetega stoletja, trudili so se za študij te zbirke, za njeno hranjenje, ustrezno varovanje in razstavljanje.

Po prenovi so prvič povezani vsi trije stavbni deli Galerije – najstarejši in zdaj popolnoma prenovljeni Narodni dom iz leta 1896, Ravnikarjevo Novo krilo iz leta 1993 in steklena Vhodna avla iz leta 2001. Na ogled je tudi nova stalna zbirka, ki so jo številčno povečali za več kakor tretjino del in je odslej v njej skoraj 600 eksponatov.

Narodna galerija s prenovo ustreza visokim standardom za predstavitev umetnostnega gradiva, z novo kavarno ob Robbovem vodnjaku v Vhodni avli in galerijsko trgovino, kjer so na prodaj knjige in oblikovalski produkti, tudi najnovejša skodelica Kofetarica, pa postaja eno izmed najbolj prijetnih središč mestnega družabnega življenja.  

Program

Slavnostno odprtje prenovljene Narodne galerije in nove stalne zbirke bo potekalo v stekleni Vhodni avli (vhod s Prešernove ceste), s pričetkom ob 19.00. Najprej bo zbrane nagovorila direktorica Narodne galerije, dr. Barbara Jaki, sledil bo uvodni nagovor ministrice za kulturo, mag. Julijane Bizjak Mlakar, slavnostni nagovor pa bo imel predsednik Republike Slovenije, Borut  Pahor. Po govorih bo sledilo odkritje spomenika dolgoletni ravnateljici Narodne galerije, ki je zasnovala vizijo vélike Narodne galerije, dr. Anici Cevc. Po odkritju spomenika sledi sprehod skozi Sokolsko dvorano (brez fotografov in snemalnih ekip) do slavnostnega vhoda na Cankarjevi cesti. Ob 20.00 bo slavnostno odpiranje vrat Narodne galerije na Cankarjevi cesti. Pročelje Narodne galerije bo osvetljeno v barvah slovenske zastave, sledil bo kratek ognjemet. Fotografiranje bo mogoče le od zunaj, potem bo mogoč prehod v Narodno galerijo in snemanje ter fotografiranje po razstavnih dvoranah. Ob 20.15 bo v Slavnostni dvorani koncert, ki bo trajal 15 minut. Med koncertom snemanje in fotografiranje ni dovoljeno. Prijateljsko druženje s pogostitvijo se bo začelo po koncertu. V Vhodni avli bo igrala jazz skupina.

Dnevi odprtih vrat

Od četrtka, 28. januarja, do nedelje, 31. januarja 2016, bodo v Narodni galeriji Dnevi odprtih vrat. Vstop prost. V soboto, 30. januarja so še posebej vabljeni otroci in družine. Pripravljamo ustvarjalne delavnice, igrarije, predstavljamo pa tudi novo Galovo sobo, ki je na las podobna tisti, v kateri je prebival škrat Gal. Najmlajši bodo lahko preizkusili GALaprestol in se fotografirali v škratovski opravi. V nedeljo, 31. januarja je dan za vse, ki bi radi ustvarjali po navdihu umetnin. V družbi akademskih slikark se bodo lahko obiskovalci sprehodili skozi zbirko s skicirko v roki in na papir prenesli kakega od detajlov z razstavljenih umetnin. Vsako polno uro bodo tudi kratka vodstva ob izbranih umetninah.

VLJUDNO VABLJENI!

 

Pripravil: Jaka Jaklič

Foto: arhiv Narodna galerija

Dodatne informacije: Živa Rogelj, vodja odnosov z javnostmi - T: +386 (0)1 24 15 405 M: +386 (0)51 321 658 ali E: ziva_rogelj@ng-slo.si; info@ng-slo.si

Povezave:

Spletna stran Narodna galerija

Facebook

Twitter

Youtube

Oddaj komentar

Sledite nam:

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Ljubljana nepremičnine d.o.o.