Narejeno z ljubeznijo

Pozna večerna ura. V topli, svetli delovni sobi za veliko leseno mizo sedi Metka Bogataj. V teh urah se ta prostor druženja in počitka spremeni v atelje. Ne mudi se ji. Za ustvarjanje potrebuje veliko časa. V ateljeju je mirno, ona je sproščena. V teh poznih večernih, tudi nočnih urah, je zato tudi najbolj ustvarjalna.

Pred njo so lepo razporejene barvne bakrene in posrebrene žičke ter pobarvane žičke iz aluminija. Te kvačka, plete, nanje naplete pisane perlice iz različnih materialov, poldrage kamne, brušeno steklo, kristale Swarovski ... Kar jo tisti večer preprosto navdihne.

Navdihe najde vsepovsod: »Modeli in oblike se enostavno kar pojavljajo v moji domišljiji, le časa ni toliko, da bi vse udejanjila. Sicer pa mi je največji navdih življenje samo,« doda Metka.

Metka Bogataj, večna raziskovalka, ki hoče vsaki stvari dodati neko svojo noto, ima preprosti želji: delati najboljše stvari in s tem osrečevati druge. To skuša doseči z ustvarjanjem nakita. Pri tem si pomaga s svojo lastno domišljijo. Njen ročno oblikovan in unikaten nakit, ki ga nosi že veliko žensk, je barvit. Najljubši so ji izdelki, ki se barvno skladajo z barvo oblačila, ki jo nosi gospodična z njenim nakitom. »Barve vplivajo na naše razpoloženje in, kot pravijo, v barvah je življenje lepše.«

Metka v Ljubljani dela kot sociolog kadrovik in se tako v službi dnevno srečuje z ljudmi. »Prav srečna sem, da delam v tako čudovitem mestu. Ljubljana mi pomeni svobodo duha,« pravi. V prestolnici ima vedno na izbiro veliko dogodkov in aktivnosti, kulturnih, športnih in zabavnih, od predstav, koncertov,  razstav, pa vse do kina, sprehoda po stari Ljubljani in obveznega obiska Plečnikove tržnice. Slednja je zanjo posebno doživetje.

Nakit, narejen z ljubeznijo, razstavlja in prodaja tudi na ARTishu. V stari Ljubljani poleti in v Kinu Šiška pozimi vsako zadnjo soboto v mesecu postane ARTish skupno mesto ustvarjalcev, artistov in mnogih, ki umetnost vsakodnevno živijo in tako tudi dobijo možnost, da med seboj izmenjajo ideje, mnenja in se spodbujajo pri svojem delu. Metka pravi: »ARTish mi pomeni nov izziv in je krasna priložnost za povečanje prepoznavnosti.« 

In zakaj ravno unikatni nakit? Je skupek njene kreativnosti, pozitivne energije, volje in vztrajnosti ter ljubezni, ki se potem odraža tudi v Metkinih izdelkih. »V največje veselje in zadovoljstvo mi je, da stranke z veseljem nosijo moj nakit in da občutijo to posebno energijo, s katero izdelke ustvarjam.«

Ko jo boste naslednjič srečali v Ljubljani ali celo na naslednjem ARTishu, boste na njej opazili poseben, igriv, predvsem pa barvit nakit. Velikokrat ji je kak nov izdelek takoj tako všeč, da bi ga najraje obdržala zase. Od marsikaterega se res ne more ločiti. Dokler se jih ne nabere preveč. Takrat se od marsikaterega vendarle mora posloviti. »Menim, da je sam ustvarjalec, ko izdelek nosi, tudi najboljša promocija.« Nekoč morda se bo lahko povsem prepustila ustvarjanju unikatov in se tako v celoti predala svoji ljubezni do ustvarjanja.

Metko Bogataj in njene izdelke lahko spremljate in naročite tudi na Facebook strani Unikatni nakit Metka Bogataj.

Oddaj komentar

Sledite nam: