'Nakupujmo skupaj' v Ljubljani

'Nakupujmo skupaj' je projekt skupnostnega naročanja lokalnih pridelkov, ki je uspešno zaživel v Ljubljani. Njegov glavni cilj je omogočiti nakup kakovostnih, okusnih in zdravih lokalnih pridelkov in izdelkov po ugodni ceni, ki je hkrati pravična za kmeta. Ta teden bodo kupci v okviru projekta 'Nakupujmo skupaj' v Ljubljani lahko dobili sveže eko mandarine iz Dalmacije.

S skupnostnim nakupovanjem želijo pobudniki projekta spodbuditi večjo samooskrbnost Slovenije s hrano pridelano na naravi prijazen način na družinskih kmetijah. Ekološka hrana je načeloma dražja od neekološke, s skupnostnim nakupovanjem pa postane bolj dostopna. Poleg tega pa je jasno, da je sezonska hrana, ki je sveže nabrana, okusnejša in koristnejša za naš organizem, kot hrana, ki raste v drugem okolju in pripotuje dolge razdalje. V obliki skupinskega nakupa lahko vsak član v skupini naroča različne vrste ekoloških in lokalnih živil, od sezonske zelenjave in sadja, semen, mok, žit in žitnih kosmičev, medu, mlečnih izdelkov iz kozjega, ovčjega ter kravjega mleka (sveži sir, jogurt, skuta…), hladno stiskanih olj...

Namen skupnostnega naročanja je dvojne narave - oskrbeti se s kakovostno in zdravo hrano ter hkrati podpreti družinske kmetije, ki pridelujejo na sonaraven način in ki ohranjajo zemljo neobremenjeno s kemijo.Kupci smo nedvomno tisti, ki imamo v rokah moč, da spremenimo stvari v pravo smer. Z nakupom soodločamo, koliko hrane in kakšne kakovosti bodo pridelali slovenski kmetje.  Ne rabimo čakati, da bo država poskrbela za samooskrbo. Naša dejanja so tista, ki so odločilna!

Ekipa prostovoljcev Nakupujmo skupaj skrbi za zbiranje ponudbe, enostavno elektronsko naročanje in organizacijo dostave, člani pa naročeno prevzamejo direktno pri kmetih, ki pridejo na dostavo. Član lahko vsak postane s prvim naročilom, članstvo pa prinaša prednost pri obveščanju o novi ponudbi. Na prevzemu ima vsak priložnost spoznati ljudi, ki pridelujejo njegovo hrano in se prepriča o poreklu in načinu pridelave. Ker ponudbo sestavljajo večinoma slovenski ekološki ponudniki, je njena vsebina odvisna od raznolikosti, ki je v določeni sezoni na voljo. Ne gre torej pričakovati, da bodo januarja na voljo jagode ali junija kislo zelje.

V sredo, 14.10. pride na prevzem v Šiški (stara tržnica) družina Aničič iz Dalmacije, ki bo v tej dostavi ponudila povsem sveže nabrane eko mandarine in suhe fige. Poleg Aničičev bodo sodelovale tudi kmetije iz različnih koncev Slovenije, ki bodo ponujale različno (ekološko) sadje. Zelo ugodno bo možno naročiti tudi kostanj. Prav tako pa bo v ponudbi pester nabor sezonske eko zelenjave, mlečnih izdelkov, mok, žit, oreščkov in še kaj se bo našlo. Če želite tudi vi okusiti eko dobrote iz lokalne pridelave, pohitite, saj so naročila za to sredo možna samo še danes do 22h!

Pripravila: Ana Vehovar

Uredila: Urška Košir

Spletna stran: Nakupujmo skupaj

Oddaj komentar

Sledite nam: