Prodajate nepremičnino: od 1. januarja 2015 obvezna energetska izkaznica!

Tale zapis, žal, ni optimističen, je pa, tudi žal, nujen. Od 1. januarja 2015 nepremičnine ne boste(mo) mogli oglaševati, če ne bo imela energetske izkaznice, prodajati nepremičnine ali je dati v najem pa ne od 22. marca 2015. A prodajati nepremičnino brez oglaševanja? Še huje pa je, da energetske izkaznice verjetno do takrat niti ne boste mogli dobiti. Kakšna zmešnjava!

Naj najprej razložim, kaj je energetska izkaznica. Gre za papir s podatki o energetski učinkovitosti stavbe s priporočili za povečanje energetske učinkovitosti. Ta vključuje tudi predlagane ukrepe za povečanje energijske učinkovitosti.

A pozor! Energetska izkaznica bo od 1. januarja obvezna pri oglaševanju nepremičnine, stavbe ali njenega posameznega dela, stanovanja, in pri oddaji v najem za obdobje enega leta ali več. Obvezna je za prodajalca in najemodajalca.

Energetsko izkaznico boste morali posredovati kupcu ali najemniku nepremičnine pred sklenitvijo pogodbe. Pri oddaji nepremičnine v najem za obdobje, krajše od enega leta, tega ni potrebno storiti.

Prav tako velja, da mora lastnik zagotoviti, da se pri oglaševanju nepremičnine navedejo energijski kazalniki energetske učinkovitosti stavbe ali njenega posameznega dela iz energetske izkaznice.

Energetsko izkaznico lahko izdelajo le za to usposobljeni in licencirani neodvisni izdelovalci energetskih izkaznic. Neodvisni izdelovalec analizira prejeto dokumentacijo, pregleda stavbo ali del stavbe in med intervjujem lastnika, koordinatorja in upravnika zajame podatke potrebne za izdelavo in izdajo energetske izkaznice. Čas izdelave je odvisen od velikosti stavbe in razpoložljivosti dokumentacije, v povprečju pa se izkaznico izdela v roku enega tedna.

Žal pa je trenutno največja težava v tem, da je skoraj nemogoče dobiti energetsko izkaznico do zakonsko predvidenega roka, to je do 1. januarja 2015.

Največja težava glede tega je pri stanovanjih, saj energetske izkaznice ni mogoče dobiti za posamezno stanovanje, ampak jo lahko dobi samo cela večstanovanjsko poslopje. Za to pa potrebujete soglasje etažnih lastnikov.

Še vedno čakamo na novi pravilnik o metodologiji izdelave izkaznic, ki naj bi to popravil. Obljubljajo, da bo do konca tega leta, kar nam za zdaj bore malo pomaga, ker po zakonu od 1. januarja 2015 brez energetske izkaznice ne boste mogli več oglaševati nepremičnine, ne da bi bili za to denarno kaznovani.

O tej nesrečni zadevi vas bomo še naprej obveščali na naših profilih na Twitterju in Facebooku in na tem blogu. Za podrobnejše informacije pa nas seveda lahko pokličete.

Napisala Mateja Todić Curk, Ljubljana nepremičnine

Oddaj komentar

Sledite nam:

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Ljubljana nepremičnine d.o.o.