Miklošičev park – Park poimenovan po slovenskem filologu in jezikoslovcu Francu Miklošiču

Miklošičev park je eden izmed pomembnih parkov v Ljubljani. Urejen je bil v letih 1902 do 1906. Prvotno je bil na tem mestu Slovenski trg urejen kot park.

 

Slovenski trg je po potresu leta 1895 dala urediti mestna občina, projekt je finančno podprla  vlada na Dunaju. Načrte za ureditev trga je leta 1900 napravil Maks Fabiani. Zamislil si je enotno arhitekturno zasnovo trga z enako visokimi stavbami, na vogalih poudarjenimi s stolpički, kar je ustrezalo želji takratnega župana Ivana Hribarja, da Ljubljano po potresu prenovi po vzoru Prage.

 

V središču trga so uredili park. Prvotna ureditev parka je bila izvedena po načrtih Vaclava Hejnica, češkega vrtnarja, ki je prišel v Ljubljano z Dunaja, da bi okrasil mesto za obisk cesarja, nato pa je ostal in bil imenovan za mestnega vrtnarja. Večina stavb na trgu je bila zgrajenih med letoma 1900 in 1907. Je kvadratnega tlorisa in leži med Miklošičevo, Cigaletovo, Tavčarjevo in Dalmatinovo ulico.

 

Park se v taki obliki ni ohranil. Zaradi povečanega števila pešcev so bile kasneje diagonalno speljane nove poti, kar je porušilo središčno obliko. Portretno poprsje Francu Miklošiču, delo kiparja Tineta Kosa, so postavili na stari podstavek, na katerem je pred tem stal spomenik Francu Jožefu, ki je bil po razpadu Avstro-ogrske, po prvi svetovni vojni, odstranjen.

Med letoma 1919 do 1991 je bil park večkrat preimenovan: 1919-1941 Kralja Petra trg, 1941-1945 Rimski trg, 1946-1952 Dapčićev trg, 1952-1958 Marxov trg, 1958-1991 Marxov park in danes Miklošičev park.

Danes park na obeh straneh spomenika krasita mogočni drevesi krilatega oreškarja, in dva tulipanovca ob križišču poti.

 

 

 

 

Pripavil: Jaka Jaklič

Uredila: Urška Košir

Foto: arhiv visitljubljana.com, Photobucket.com, Shutterstock.com

Vir: Visitljubljana.si,  https://sl.wikipedia.org/wiki/Miklo%C5%A1i%C4%8Dev_park,_Ljubljana

 

Oddaj komentar

Sledite nam: