Martina Vrhovnik - T Spot studio

Vedno nasmejana Martina Vrhovnik je v slovenskem medijskem prostoru dobro poznano ime. V rosno mladih letih je dekle s čudovitim obrazom nastopalo kot model in manekenka, kasneje pa je gledalce pred TV ekrani zabavala v okviru plesne skupine Mrhe d.o.o., s katero je plesala v oddaji Brez zapor pod vodstvom Jonasa Ž. Vmes je vseskozi opravljala tudi delo vizažistke, po katerem je postajala vedno bolj prepoznavna. Sodelovala je pri vseh modnih kampanjah, revijah in velikih reklamnih snemanjih, njen make up je krasil mnoge slovenske lepotice. Martina je tako kmalu odprla svoj lasten studio, z imenom T Spot, ta pa je tekom let iz koncepta studia, kjer se namenja skrb le zunanji lepoti, prerasel v prostor, kjer je poskrbljeno tudi za žensko dušo. Pomemben del njihove ponudbe je ples ob drogu, ki ga je iz Zagreba v Slovenijo pripeljala ravno Martina, po tem, ko se je sama popolnoma navdušila nad to relativno novo obliko senzualne vadbe, namenjene izključno ženskam.

Kako bi se opisali na kratko?

Ljubim življenje. Sem velika pozitivka, vedno nasmejana in iskrena. Vse kar počnem, počnem z dušo. S srcem. Pri svojem delu poskušam čim bolj uživati, saj ni lepšega občutka, da to, kar delam, delam z velikim veseljem.

Kako je potekala vaša življenjska pot?

Ena zadeva je nekako vodila do druge. V najstniških letih sem se ukvarjala z manekenstvom, čeprav je bilo to v tistem času vse skupaj bolj amatersko. Kljub temu je meni takrat veliko pomenilo, saj sem tako imela dodaten zaslužek, s katerim sem si lahko privoščila kakšne lepe čevlje ali lep kos garderobe. V tistem času smo po vsej Sloveniji imele veliko modnih revij, kjer za make-up ni bilo profesionalno poskrbljeno in smo se morala dekleta sama naličiti. Vsem je bilo všeč, kako sem uredila sebe, zato so me prosile, da naličim tudi njih. Nato se je zgodilo, da me je takratni fant, ki je imel frizerski salon, prosil, da uredim tudi njegove neveste. Zato sem tečaj ličenja opravila pri Tatjani Eberl in čeprav sem vse skupaj jemala bolj za zabavo, sem kasneje ugotovila, da je to moje poslanstvo. Začela sem delati fashion in vse kar spada zraven. Skozi leta sem modeling počasi opuščala in se vse bolj posvečala ličenju. Kmalu sem ves svoj čas preživela na terenu, v foto studijih, vseh najboljših modnih revijah,ličila sem za skoraj vse reklamne kamapnje, jumbo plakate,... Čez nekaj časa sem dobila ponudbo iz Zagreba za vodjo vizažistvov pri prvi hrvaški telenoveli Vila Marija. Sprejela sem jo, a moram priznati, da je bila to zame precej težka in močna izkušnja. Pred tem nisem še nikoli sodelovala pri filmu oziroma nadaljevankah, predstavah,le pri gledališki predstavi Tomaža Pandurja, preko katere so me tudi opazili. Pri  nadaljevanki torej nisem vedela, kako naj se lotim tega dela, saj se snema trideset scen na en dan. Vsaka scena je iz drugega dela nadaljevanke in zato je pomembno, da vodiš kontinuiteto, ne samo scen ampak tudi maske-make upa. Naprimer, če se na prvi sceni ženska ureja v stanovanju za zabavo, more imeti na naslednji, ko pride na zabavo, enako 'masko'. To sceno pa snemamo šele čez  mesec dni, na terenu. Zato moraš biti res previden pri planiranju, kontinuiteti scen. Ta čas je bil zame precej naporen, saj smo delali velikokrat od ranega jutra do pozne noči. Po drugi nadaljevanki Ljubav u Zalednju sem ugotovila, da tega ne želim več početi, saj takšno delo zahteva celega človeka, ki ne more imeti zasebnega življenja. Poleg tega delo neprestano poteka v črnem studiju kjer nimaš možnosti okusiti letnih časov. Narave. Tako sem se odločila, da želim imeti svojo bazo in rodil se je T-spot. Začela sem delati stvari za svojo dušo in končno početi to, kar sem si resnično želela.

Zaradi vašega medijsko izpostavljenega dela ste tudi sami postali prepoznavna medijska osebnost. Ali vam ta prepoznavnost pri vašem poslu koristi?

Včasih mi je to bilo prej v škodo kot v korist. Mnogo žensk je menilo, da sem vzvišena, ker sem znana. Imele so občutek, da ne prihajamo iz istega sveta in jih je bilo kar nekako strah, da bi poklicale. Takih zgodb sem slišala zelo veliko. Stranke me skoraj nikoli niso klicale, ker so me videle v časopisih ali na televiziji, ampak so klicale zato, ker sem ličila katero izmed njihovih prijateljic. Ta jim je zaupala, da zelo dobro delam, da sem zelo preprosta in daleč največ mojih strank sestavljajo preproste ženske, mamice in deklice, iz mesta ali podeželja, ki imajo to skupno lastnost, da si želijo biti urejene, lepe ter s tem ponovno obuditi v njih samih nežno žensko bitje. Vse bolj pogosto se srečujem z ženskami, ki so prevzele tudi vlogo moškega in same skrbijo za vse. Moški jim zato skorajda ni več potreben, žal pa na tak način izgubljajo sebe in svojo ženstvenost.  Škoda, vendar takšno je današnje življenje.

Kako je potekala vaša poslovna pot in kaj vam za vaš posel pomeni Ljubljana?

Pred sedmimi leti sem imela svoj prvi studio pri Brezovici. Nato sem odprla večji studio, izobraževalni make up center v Trnovskih vratih, pred tremi leti pa sva z najboljšo prijateljico Martino Razinger pričeli s sodelovanjem in ustvarili center za dušo, telo in obraz. Martina se že dvajset let ukvarja s pilatesom, jaz z make up-om pa sva povezali obraz in telo, saj se nama zdi za žensko v teh časih zelo pomembna, da lahko dobi vse na enem mestu. Glede na to, da živim blizu Ljubljane pa je lokacija tu zame sploh velika prednost.

Kako bi opisali koncept T spot studia?

Na samem začetku je bila ideja T spot-a mišljena kot skrb za zunanjo podobo, torej ženske, make up in predvsem, kako ženska uredi sebe. Imeli smo tečaje, veliko je bilo šolanje. Sedaj pa sva z Martino celostno združili nego zunanje in notranje podobe, saj je tako eno kot drugo enako pomembno. Predvsem se mi to zdi še posebej pomembno za poslovne, zrele ženske, mamice in vse, ki se venomer razdajajo, zase pa jim ponavadi zmanjka časa. Tudi one si rade privoščijo kaj za 'crkljanje' duše. Ko smo mlade, se predvsem posvečamo zunanjosti, z leti pa nam vse bolj postaja pomembna tudi notranjost. Zato sem resnično vesela, da ponujamo celoten sklop zunanje ter notranje lepote. V veselje mi je, da lahko rečem, da sem ena redkih vizažistk, ki poskrbi najprej za zunanjo, nato pa še za notranjo lepoto s pomočjo plesa. Senzualnega plesa ob drogu.

Ples je del vašega življenja že od nekdaj, kot pravite pa je pomemben del ponudbe studia T spot tudi senzualni ples ob drogu. Kje in kdaj ste se navdušili nad njim?

Res je, plesala sem že od nekdaj. Možnosti za profesionalni ples so mi bile zaradi objektivnih okoliščin prikrajšane, zato sem hodila v amaterske plesne skupine v naših koncih, kjer sem se ukvarjala s show dance-om. Najprej sem v osnovni šoli poučevala ples, kjer smo nastopali na različnih prireditvah, to je bil moj pravi stik s poučevanjem. Kasneje sem učila plesati otroke v vrtcu, ko sem bila stara dvajset let pa sem se pridružila 'Mrham d.o.o.', kjer smo z ostalimi  'mrhami' nastopale v oddaji Brez zapor, ki jo je vodil Jonas Ž. Kasneje sem se začela ukvarjati še s show Aerobiko pod vodstom Špele Perc- AFA show team, v kateri nas je bilo deset žensk z viškom energije, kar je trajalo cela tri leta. Ples ob drogu pa sem odkrila pred petimi leti, ko sem v Zagrebu začela obiskovati tečaj Ana's sensual fitness. Sprva si tega nisem drznila zaupati nikomur v Sloveniji, saj je takrat pri nas še veljala miselnost, da je ta ples namenjen samo dekletom, ki plešejo v barih... Kasneje se je ta miselnost kmalu začela spreminjati in tako sva z Martino to idejo plesa ob drogu želeli uporabiti tudi v najinem studiu. Pol leta sva iskali učiteljico plesa, nato pa sem se nekega jutra dobesedno prebudila, odprla oči in si rekla: »Jaz bom poučevala ples ob drogu«, kar je Martino izredno razveselilo. Tako sem začela hodit v Zagreb na šolanje in začela s poučevanjem. Zanimivo je, da se mi je pol leta kasneje pridružila še Martina, ki je na samem začetku trmasto trdila, da to nikakor ni zanjo, a bolj kot je spoznavala ta ples, bolj je postajala navdušena nad njim. Sedaj tudi ona poučuje, zraven pa imamo še dve učiteljici, ki prav tako poučujeta pri nas. Damjana in Vesna. Moram poudarit, da tu ne gre za t.i. športni drog, ampak za bolj čutno in nežno različico. V Sloveniji smo tudi edini, ki imamo licenco za poučevanja tega senzualnega plesa. Zato hodijo k nam ženske iz cele Slovenije.

Kakšni so vaši začetki  plesa ob drogu v Sloveniji, je bilo zaradi nepoznavanja in predsodkov težko dobiti prve tečajnice?

Moram priznati, da ja, začetek je bil resnično precej težek. Če že, so se na tečaj prijavljala precej mlajša dekleta, ki so si tudi edina upala stopit v dvorano. Ta so se počutila fizično dovolj sposobna, ponavadi so imela za seboj že predhodno znanje plesa ali kakšne druge športne veščine. Tiste ženske, katerim je ta zadeva primarno namenjena, saj jim naredi največ dobrega in za katere sem si tudi jaz želela, da bi bile del naše ekipe, se niso upale pridružiti. Mislile so, da niso fizično sposobne, glede na to, da se mnoge niso ukvarjale z nikakršnim športom petnajst let ali več. Nekatere so imele še predsodke glede svojega izgleda in tako teh žensk nismo mogli privabiti. Nekaj časa sva potrebovali, da so prag našega studia presopile tiste ženske, ki se jih je dotaknila naša zgodba o stiku s svojo ženstvenostjo in senzualnostjo. Pri nas ne gre za fizični ples ob drogu, gre za prebujanje ženskih emocij, katere z leti vsaka ženska globoko potiska v sebi. Tukaj pa jih lahko končno prebudi. Smisel plesa je oblikovanje telesa in prebujanje ženstvenosti. Sedaj mi je v veliko veselje in  lahko rečem, da je tečaj dosegel vso populacijo, saj ga obiskujejo ženske različnih starosti. Od študentk do mamic ali babic. Povprečna starost je čez štirideset let. Tukaj so se naučile povezati svojo notranjo lepoto z zunanjo. Sprejele so sebe takšne kot so. Brez potrebe po zapovedani popolnosti. Ocenjevanju.  Dejstvo je, da lepota prihaja od znotraj, pa čeprav se sliši kot kliše. Velikokrat vidimo kakšno lepo žensko, a je sploh ne opazimo, saj ne izžareva notranje lepote. Ker notranja lepota je nekaj kar je potrebno začutiti. Včasih pa srečamo 'povprečno' žensko, ki izžareva svojo notranjo lepoto in je videti enostavno čudovita, popolna.

Kako bi v parih stavkih opisali ples ob drogu?

Gre za popotovanje vase. Na naših tedenskih dvournih treningih kombiniramo ples ob drogu, steni, tleh in zofi. Ob drogu se soočamo s strahom, ki smo ga z leti pridobili.  Na zofi, tleh in steni pa se soočamo s sramom. Izkušnje kažejo, da se ženske skozi življenje počasi zapirajo pred okolico in pred seboj. Ne počutijo se več senzualne ali ženstvene. V dvorani se začnejo te blokade v glavah podirati in ponovno se vzpostavi ravnovesje med fizičnim in duševnim jazom. Zanimivo je, da ko se to ravnovesje vzpostavi, spremembe ne zaznajo samo ženske same, temveč tudi vsi okoli nje. V službi, doma in pri prijateljih. Ženska postane bolj samozavestna in vse to izžareva tudi navzven.

Vaša primarna dejavnost je torej kozmetika, a v Ljubljani je veliko kozmetičnih salonov. Kaj je tisto, kar vašega razlikuje od ostalih?

Prednost našega kozmetičnega salona so neinvazivne terapije, ki jih ponujamo našim strankam brez kirurškega posega. Terapije imajo enak učinek kot ga lahko dosežemo z botoxom, pod pogojem, da se izvajajo redno. Tako postopoma dosežemo, da izginjajo gubice in se povrne naravna svežina obraza. Smo edini v Sloveniji, ki nudimo terapije kot so Endospheres obraza in Mezoterapija Skeyndor, s katerimi resnično negujemo in dvigujemo mišični tonus. Endospheres terapija je kot nekakšna 'telovadba' za obraz, kjer s posebnim valjčakom, na katerem so nameščene majhne kroglice, masiramo obraz, s čimer krepimo obrazne mišice, izboljšamo prekrvavitev, odpravimo sivino in povrnemo gladkost. Tako z masiranjem iz tedna v teden pospešujemo proizvajanje kolagena na obrazu, katerega z leti izgubljamo, ta pa je bistven za lepo in mladostno kožo. S tem dosežemo tudi, za bolj obstojen make-up na obrazu. Za površinsko nego obraza torej uporabljamo omenjeno terapijo, s katero dosežemo čvrstost, za globinsko nego pa Meso terapijo, ki seže do kožnega dermisa. Vsekakor je priporočljivo uporabljati obe terapiji hkrati, saj le tako dosežemo popolne rezultate lepe kože. Poudarila bi tudi, da klasične nege kot je čiščenje obraza ne izvajamo mehansko oz. ročno temveč ultrazvočno spatulo, kar je velika prednost. Ženske pa tudi redno hodijo na oblikovanje obrvi po tehniki Anastasia Beverly Hills, kar je res super stvar.

Ali se vam zdi, da Ljubljančanke veliko dajejo na videz in dobro počutje?

Vsaka ženska si želi imeti in ohraniti lep izgled. Vendar kljub vsemu, nekatere še vedno niso dovolj ozaveščene. Včasih nekatere ženske, ki nimajo finančnih zmožnosti, vedo več kaj bi morale narediti zase kot pa tiste, ki si lahko privoščijo, a nimajo dovolj informacij. Ni namreč dovolj, da si na obraz nanesemo drago kremo ali drag puder in s tem mislimo, da smo opravili vse. Kožo je potrebno pravilno negovati, za to pa sta potrebna čas in znanje. Žal ne obstaja čudežna tabletka, s katero bi rešili svoje težave v trenutku, a je še vedno tako, da bodo ljudje prej kupili nek čaj iz reklame, ki 'obljublja' izgubo dvajsetih kilogramov v dveh tednih, kot s plesom prišli do popolne postave po naravni poti v dveh mesecih. Je pa opaziti, da vedno več žensk vse bolj pazi pri prehrani in jim je pomembno kaj in kdaj zaužijejo. Kar se tiče oblek in stila pa bi lahko rekla, da smo Ljubljančanke oziroma Slovenke nasploh bolj športne. To nam rade povejo tudi ženske, ki nas obiščejo iz sosednjih večjih prestolnic. Tudi iz Beograda ali Zagreba, kjer dajo veliko na zunanji izgled. Tudi sama sem včasih rada oblečena športno in udobno v jeans hlače in superge, vendar se enako rada tudi uredim. Za svojo dušo.

Načrti in želje za naprej?

Z Martino si želiva zgodbo razširiti po vsej Sloveniji, še posebej ples ob drogu. Že zdaj se vozijo k nam dekleta iz različnih koncev  Slovenije, a vem, da bi jih prišlo še več, če bi jim bilo bližje. Mnogim Ljubljana predstavlja oddaljenost, ki ni povezana samo z kilometri temveč tudi s stroški in časovno stisko. Zato bo to pri izpolnitvi najinih želja  velika prioriteta. Hkrati pa si želim še naprej s srcem in dušo delati, kar me veseli in veselje deliti naprej. Ni lepšega, kot videti zadovoljno in srečno stranko.

Pripravila: Urška Košir

Foto: Nataša& Miloš Horvat, Aljoša Videtič za T spot, osebni arhiv Martina Vrhovnik

FB stran: T spot

Oddaj komentar

Sledite nam:

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Ljubljana nepremičnine d.o.o.