Mala ulica – družinski center za otroke in njihove starše

Če ne veste, na katero igrišče v centru Ljubljane bi se z otrokom odpravili v teh mrzlih zimskih dneh, je 'Družinski center Mala ulica' pravi naslov. V njem ponujajo kvaliteten program za otroke in njihove starše. Odprt je bil januarja 2013, vse od takrat pa je poln otroškega smeha in veselja. Poleti, ko se običajen obisk zmanjša oziroma preseli na vrt pa je organizirano počitniško varstvo za otroke prve triade, varstvo pa nudijo tudi med jesenskimi, novoletnimi in zimskimi počitnicami. Več informacij nam je iz prve roke prijazno podala  pobudnica in direktorica centra Eva Strmljan Kreslin.

Kdo je odprl družinski center in zakaj?

Javni zavod Mala ulica je ustanovila Mestna občina Ljubljana, z namenom zagotoviti mrežo varnih in družinam prijaznih prostorov za kvalitetno preživljanje skupnega prostega časa. Cilj je bil tudi organizirati in izvajati podporne programe in dejavnosti, namenjene predšolskim otrokom ter njihovim staršem. Pobuda je čisto moja, saj sem si skoraj desetletje prizadevala za odprtje prostora za mlade družine, kjer bi se dobro počutili tako predšolski otroci kot njihovi starši. Še posebej je družinski center pomemben za mamice na porodniškem dopustu, saj si tu lahko spočijejo in naberejo moči, skupaj z dojenčkom, predvsem pa poklepetajo med seboj in si izmenjajo nasvete, izkušnje…

Kje se nahajate?

Družinski center domuje v bivšem javnem kopališču, na vogalu Prečne in Male ulice. Prav slednja nam je dala idejo za ime kot tudi za notranjo ureditev centra, arhitektki Mateja Panter in Špela Kuhar pa sta z izjemno tankočutnostjo povezali otroški svet z  elementi mesta. Prostori družinskega centra so opremljeni tako kot mesto v malem - z 'mestnim parkom', ki je oblazinjen kotiček, kjer otroci najraje poslušajo pravljice, 'mestnim trgom', kjer se izvajajo ustvarjalnice, lutkovne predstave in praznovanja rojstnih dni, 'mestno ulico', kjer se pravo otroško stanovanje skriva za fasadami znanih ljubljanskih stavb, ki jih je poslikal slikar Damijan Stepančič pa še 'mestno knjižnico' in 'kockarnico'.

Kakšen je program vašega družinskega centra?

Namen družinskega centra je ponuditi prijeten prostor za kvalitetno preživljanje prostega časa družinam s predšolskimi otroki in temu ustrezen je tudi program za otroke, ki je zelo raznolik, poteka pa večinoma v popoldanskem času in ob vikendih. Odprti smo vsak dan od 10. do 19. ure, ob vikendih in praznikih pa od 10. do 18. ure. Program zajema različne ustvarjalnice - likovne, kiparske, glasbene, znanstvene, etnološke…, igralne urice v angleščini in nemščini, lutkovne predstave, pravljične urice itd. V dopoldanskem času je program namenjen mamicam z dojenčki, ki so na porodniškem dopustu, saj se tu lahko srečujejo in v miru popijejo kavico, poseben prostor v Mali ulici je namenjen tudi dojenčkom, ali pa se udeležijo poporodne telovadbe, ure pedokinetike, tečaja masaže dojenčka ali srečanja z Andrejo, ki uči znakovni jezik za dojenčke. V večernem času izvajamo 'Treninge starševstva' v okviru projekta 'Neverjetna leta' in predavanja s področja starševstva, vzgoje... Največ pozitivnih odzivov pa dobivamo od staršev in otrok, ki k nam prihajajo na počitniško varstvo. To so šolarji prve triade, za katere organiziramo tematske počitnice; pri nas se imajo res dobro, pa tudi naučijo se kake nove veščine. V letu 2016 bomo zaradi velikega števila zainteresiranih počitniško varstvo poleti organizirali kar na treh lokacijah. Letos smo prvič poskusno izvajali tudi 'gozdne počitnice' po načelih gozdne pedagogike in ker smo bili navdušeni vsi, tako otroci kot izvajalci, bomo naslednje leto nadaljevali še bolj intenzivno.

Zakaj ste se odločili za lokacijo v Ljubljani in kaj vam ta pomeni?

Glede na to, da je ustanoviteljica Mestna občina Ljubljana, je odgovor seveda na dlani. Zelo vesela sem, da je prvi družinski center v centru Ljubljane, kjer naj obišče tudi veliko turistov, sama pa se lahko prav vsak dan sprehodim po najlepših delih Ljubljane. Odkar je Ljubljana pod taktirko župana tako zaživela, sem rada Ljubljančanka in sem na Ljubljano ponosna. Ne le, da je lepa, postala je tudi bolj prijazna svojim prebivalcem in obiskovalcem, Družinski center Mala ulica pa je del te lepe zgodbe.  

Kakšne so želje za prihodnost?

Želim si, da bi naslednji center zaživel v kakem večjem blokovskem naselju, kjer je veliko otrok oz. mladih družin. Pravzaprav si želim, da bi se v Ljubljani odprli vsaj še trije taki centri. Mislim, da nekatera naselja kar kličejo po naši dejavnosti - npr. Celovški dvori, Fužine, Štepanjsko naselje, Bratovževa ploščad…

Pripravil: Jaka Jaklič

Uredila: Urška Košir

Foto: Shutterstock, arhiv Mala Ulica

Spletna stran: Mala ulica

Oddaj komentar

Sledite nam:

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Ljubljana nepremičnine d.o.o.