Lutkovno gledališče Ljubljana - osrednje slovensko lutkovno gledališče

Če ne veste, kam peljati otroke v teh deževnih popoldnevih, je Lutkovno gledališče Ljubljana zagotovo dobra izbira. Gre za osrednje slovensko lutkovno gledališče, ki uprizarja lutkovne in dramske predstave za otroke, mlade in odrasle. Pretežna ciljna usmeritev gledališča je mlado občinstvo, nahaja pa se na Krekovem trgu, tik pod Ljubljanskim gradom in zraven tržnice. 

Javni zavod je bil ustanovljen leta 1948 (kot Mestno lutkovno gledališče), od leta 1984 pa ima prostore v Mestnem domu na Krekovem trgu, ki je bil zgrajen leta 1899 kot večnamenska stavba z dvorano in prostori za gasilce, reševalno postajo in mestne stražnike. Načrte sta naredila arhitekta Mauvrinij in Carol Hinträger, delo pa je z nekaterimi spremembami dokončal ljubljanski mestni arhitekt Ciril Metod Koch. V prostorih Mestnega doma je med letoma 1920 in 1924 kot prvo (pol)poklicno lutkovno gledališče na Slovenskem delovalo Slovensko marionetno gledališče, ki ga je vodil pionir slovenskega lutkarstva Milan Klemenčič (1875-1957). Njegova znamenita predstava Doktor Faust iz leta 1938 še danes navdušuje domače in tuje gledalce Lutkovnega gledališča Ljubljana. 

Delo gledališča gradi na stoletni tradiciji slovenskega lutkarstva. Z ustanovitvijo Lutkovnega muzeja je gledališče tudi uradno postalo skrbnik dragocene, stoletne dediščine. Gledališče upravlja pet stalnih in več manjših, občasnih prizorišč. Na teh s skoraj 1000 sedeži pripravi na leto do 15 premiernih uprizoritev, ima pa okoli 110.000 obiskovalcev.

LGL posebno pozornost namenja tudi kulturno-umetnostni vzgoji; v vseh njenih razsežnostih in na nacionalni ravni sodeluje v prizadevanju za krepitev standardov in sistemsko umeščanje kakovostnih kulturnih vsebin v programe vzgojno-izobraževalnih ustanov. V ta namen vsaki dve leti skupaj s Slovenskim gledališkim inštitutom in Cankarjevim domom pripravi nacionalni pregledni festival gledališča za otroke in mlade Zlata paličica. Drugi festival, ki ga organizira LGL in bienalno zapolnjuje soda leta, je mednarodni festival sodobne lutkovne umetnosti Lutke. Festival Lutke prinaša v slovenski prostor najkakovostnejšo tujo produkcijo lutkovnega gledališča in promovira tudi vse oblike sodobnih interdisciplinarnih in žanrskih nadgradenj. V zadnjih letih je gledališče ob rednem programu razvilo poseben programski profil uveljavljajočih se avtorjev in form z imenom BiTeater. Gre za produkcije raziskovalnega tipa, ki plemenitijo medij lutkovnega gledališča z drugimi umetniškimi registri. BiTeater začrtuje meje uprizoritvene raznovrstnosti LGL, ki sicer sega od negovanja marionetnega izročila do sodobne problemske mladinske dramatike.Gledališče je član svetovnega lutkarskega združenja Unima, svetovnega združenja gledališč za otroke in mlade Assitej, slovenske Ustanove lutkovnih ustvarjalcev, mednarodnega združenja Small Size, ki je osredotočeno na ustvarjanje za najmlajše (pod šest let), LGL je tudi med ustanovnimi člani združenja NEECPA, mreže lutkovnih centrov, ki povezujejo predvsem ključne akterje iz Skandinavije, Baltika in Rusije.


LGL je javni zavod, ki ga je ustanovila Mestna občina Ljubljana, delo gledališča pa finančno omogočata predvsem Ministrstvo za kulturo in Mestna občina Ljubljana. Poleg rednih javnih sredstev prihodek ustvarja še z izvajanjem javne službe (prodaja vstopnic, odkup predstav na gostovanjih ipd.), z delovanjem na trgu (organizacija dogodkov, tržna oddaja prostorov, prodaja izdelkov, povezanih z osnovnim programom, izdelava maskot ipd.). Gledališče je odprto za različna evropska partnerstva in uspešno v pridobivanju dodatnih javnih sredstev iz proračuna EU.

 

Pripravil: Jaka Jaklič

Uredila: Urška Košir

Foto: arhiv Lutkovno gledališče, Urška Boljkovac

Vir: http://www.lgl.si

Oddaj komentar

Sledite nam: