Lolita - kavarna in slaščičarna

Na začetku Cankarjevega nabrežja, tik ob znamenitem ljubljanskem Tromostovju, stoji zapeljiva Lolita, ki z užitkom zadovolji vse vaše čute... Če vas bo zvabila v svoje okolje, boste zagotovo podlegli njenim neštetim čarom - topla zofa, vonj po mandljih, čokoladi, čajih in kavi, velika okna s pogledom na ulico, v toplejši polovici leta pa velik letni vrt, postavljen v sam center dogajanja... Vse to in še več ponuja slaščičarna in kavarna, s pomenjlivim imenom Lolita. Nahaja se v znameniti stari zgradbi Filipov dvor, ki je nastala po hudem potresu v Ljubljani leta 1895. V spodnjih prostorih dvorca njem je nekoč že bila kavarna, ki se je imenovala Mayerjeva kavarna in bila ena izmed osrednjih točk takratnega družabnega življenja v Ljubljani.

1.) Kako bi s parimi besedami opisali Lolito?

Lolita ni le slaščičarna in kavarna, ampak je preprosto Lolita, ki vas zapelje s pregrešnimi sladkostmi…

2.) Zakaj ste se odločili za kavarno in slaščičarno v Filipovem dvoru?

Filipov dvor sva z možem že dostikrat prej občudovala. Velikokrat sva tja hodila gledat ob različnih dnevih in urah, kako ta del Cankarjevega nabrežja živi. Potem je prišel razpis in sva se prijavila. Ogledala sva si prostor, zaprla sem oči in si poskušala predstavljati zgodbo, ki se bo tu notri odvijala. Veliko smo že razmišljali o slaščičarni in ta prostor je bil kot nalašč za ta namen.

3.) Od kje je prišla ideja za koncept in kakšni so odzivi ljudi?

Z našimi arhitekti iz biroja Trije arhitekti, ki ga vodi Andrej Mercina, smo začeli počasi razmišljati o zgodbi, obliki in izbiri pohištva. Midva z Andrejem sva zelo estetsko povezana in smo hitro našli skupne rešitve. Vsi smo se strinjali, da mora ta prostor dihati s svojim visokim stropom. Zato smo razmišljali o dolgih lestencih in prišli do naše priznane oblikovalke Nike Zupanc. Zdaj je v Loliti kar nekaj njenih izdelkov, zofa, mini okrogla zofa, pa njene luči, češnjevi lestenci, ki so nas zelo pritegnili in tudi tiste namizne luči s klobučki. Ko smo se odločili za lučke s klobučki, ki se imenujejo Lolita, mi je tisti dan ves čas odzvanjalo to ime. Tako sem prišla na idejo, da bi se slaščičarna imenovala Lolita. Ime je bilo sprva v javnosti razumljeno malce provokativno, vendar ljudje zdaj razumejo, da nas Lolita zapeljuje s svojimi tortami, sladicami, pralineji,…

4.) V čem se razlikujete od drugih ponudnikov v Ljubljani ?

Lolita je posebna po več elementih. Če boste stopili v njeno okolje, boste zagotovo podlegli čarom. Posedla vas bo na toplo zofo, zrli boste skozi velika okna in spremljali film, ki vam ga bo predvajala Ljubljana. Dišalo bo po mandljih, čokoladi, svežih piškotih, vanilji, čaju in kavi. Ne boste želeli oditi, dokler ne boste poskusili dragocenih slaščic, ki vam jih bo ponudila.

5.) Kaj je temelj vaše ponudbe in kaj so vaše specialitete?

Ponudbo Lolite sestavljajo prekrasne slaščice, mousse, ujet v pravi babičin kozarec, panna cotta, sočna saharjeva torta v lončku. Pri vseh je vabljiv tako izgled kot tudi okus, ki ni težek ali masten. Vračamo se nazaj k naravi, zato imamo velik poudarek tudi na naravnih sokovih in sladoledih. Vedno pa uporabljamo samo najkvalitetnejše sestavine.

Pripravila: Urška Košir

Foto: M. Kambič, arhiv Lolita

Spletna stran: Lolita

Oddaj komentar

Sledite nam:

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Ljubljana nepremičnine d.o.o.