Ljubljana v pesmih - 1. del

Ljubljana je od nekdaj velik navdih za slovenske umetnike, predvsem pesnike in glasbenike. Bodisi jih navdihnejo ljubljanske znamenitosti, mestno ne-dogajanje ali prelestna ljubljanska dekleta. Slednjim je zagotovo posvečenih največ skladb in verjetno ni naključje, da ‘Ljubljana’ postane ‘ljubljena’ že z menjavo ene same črke...

Usodno lepoto Ljubljančank je opeval že naš znameniti pesnik France Prešeren v pesnitvi Povodni mož, iz leta 1826 -

"Od nékdej lepé so Ljubljanke slovele, al lepši od Urške bilo ni nobene, nobene očem bilo bolj zaželene ob času nje cvetja dekleta ne žene."

V modernejših časih navdušenje nad Ljubljano med glasbenimi umetniki ni pošlo. Celo nasprotno, v zlatih časih slovenske popevke je bil Ljubljani namenjen glasbeni natečaj, več takrat nagrajenih in izbranih popevk pa je popularnih še danes.

Stane Mancini je Ljubljano opeval 1952 v pesmi Prelepa si bela Ljubljana -

"Prelepa si bela Ljubljana, v gnezdu zelenih bregov, in vedno s tujine kot mama, popotnika kličeš domov… Prelepa si bela ljubljana, kdor tvoj je od tebe ne gre, saj srca so nam prikovana, z verižico zlato na te.”

Marjana Deržaj je za skladbo V Ljubljano, leta 1965 v Hali Tivoli, prejela nagrado za najboljšo popevko o Ljubljani -

"V Ljubljano, v Ljubljano, v Ljubljano gremo mi… Pa če v Ljubljani so vsi zaspani, mi bomo vso noč preplesali, bela Ljubljana nikdar ni zaspana, o ne."

Nekaj let kasneje je skupina Bele vrane izdala legendarno popevko Na vrhu Nebotičnika, ki je 1969 v Hali Tivoli, prejela 3. nagrado občinstva -

“Tukaj s te male terase, sredi Ljubljane ta hip lahko bi dosegla jih z roko. Sva šla na malo teraso nad širno Ljubljano da najina vsa Ljubljana bi bila...”

Majda Sepe je leta 1969 prepevala znano popevko Čez šuštarski most -

“V Ljubljani za Ljubljanico, tam najde vsak, kar si želi… Čez Šuštarski most, čez Šuštarski most, levo na Mestni trg, desno na Stari trg, po spomine, po mladost, čez Šuštarski most… V Ljubljani za Ljubljanico, najde vsak kar išče. Tam za večerjo Vitez komuna ti da in Maček cvička rdečega in če z mačkom greš od tam, lahko potunkaš glavo v Robbov vodnjak.”

Janka Ropreta so prevzele Ljubljančanke, ki je njihovo lepoto postavil na piedestal v istomenski skladbi iz leta 1972 -

"Hej, hej, Ljubljančanke, kam ste namenjene? Rožice rosne, prevzetne, ponosne, brhke Ljubljančanke."

Se nadaljuje...

Pripravila: Urška Košir

Foto: D. Wedam, J. Zalaznik, M. Kastelic - Most photos, P. Hieng, vsi za Turizem Ljubljana

Oddaj komentar

Sledite nam:

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Ljubljana nepremičnine d.o.o.