Ljubljana skozi foto objektiv - Rafael Kos

Ljubljana je s svojo lepoto in raznolikostjo že od nekdaj navdihovala mnoge umetnike. Mesto se je skozi leta spreminjalo, a fascinacija umetnikov nad prestolnico je ostala vse do danes. Eden izmed takšnih ustvarjalcev je tudi Rafael Kos, ulični in pokrajinski fotograf, ki v Ljubljani vsakokrat najde tisoč in en motiv ter ga nato poetično vkomponira v izjemno fotografsko mojstrovino.

Zakaj se z vašim fotoaparatom tako radi podate na ljubljanske ulice, kaj je tu tako posebnega?

Vedno se najdejo novi motivi, nove stvari. Večinoma hodim po centru mesta, kjer vsakokrat opazim kaj novega. Obožujem sence in odseve, ki naslikajo vedno drugačno podobo. Ulica niti en dan ni enaka prejšnjemu in to me vleče sem, vedno znova in znova...

Kje so vaše najljubše lokacije za ustvarjanje?

Več takšnih je in vsaka po svoje mi je pri srcu. Podhodi so mi vedno zanimivi pa ozke ulice.

Po čem se Ljubljana razlikuje od ostalih slovenskih mest, v katerih ravno tako ustvarjate?

Kot pravi župan Janković - 'Ljubljana je najlepše mesto na svetu'. Meni je na splošno najbolj všeč ta stari del, v Ljubljani pa mi je všeč tudi, da po ulicah ni toliko ljudi, čeprav je glavno mesto. Gneče že na splošno ne maram in na svojih slikah v zgodbo rad vključim samo po enega človeka.

Vaša strast so tudi ljubljanske izložbe in odsevi v njih. Zakaj?

Skozi odsev se razkrije čisto nek drugačen pogled. Velikokrat v sliko vključim tudi lutke iz izložb. Zanimivo mi je, ker ljudje dostikrat niti ne opazijo izložbe, gredo mimo, ne opazijo odseva v izložbi, niti ne odseva v vodi, ki nastane v lužah po dežju. Mogoče me zadeva fascinira ravno zato, ker ne potegne pozornosti na prvo žogo.

Ena izmed vaših fotografij* iz ljubljanskih ulic je bila tudi nagrajena. Kako je nastala in kdaj?

Res je, to je bila fotografija uličnega glasbenika iz Čopove, iz leta 2013, ki je osvojila nagrado na Nedelovem natečaju. Čopova ulica mi je vedno zanimiva, takrat sem šel ravno mimo, videl in slikal. To je bila celo ena mojih prvih uličnih slik, pred tem sem delal izključno pokrajine, ki jih sicer rad delam še zdaj, ampak kar se tiče ulice, je ta ena prvih. Da mi bo tako uspela sploh nisem pričakoval, je bila pa to hkrati tudi edina moja slika, ki sem jo kadarkoli kam poslal, saj sicer fotografiram izključno za lastno veselje.

Misel za konec?

Ljubljana je resnično lepo mesto, ampak pogosto hitimo in lepote ne opazimo takoj. Včasih jo vidimo šele kasneje na fotografiji, včasih pa gre preprosto mimo...

*Opomba: Nagrajena je bila naslovna fotografija.

Pripravila: Urška Košir

Foto: Rafael Kos

Blog: Rafael Kos

FB stran: Rafael Kos

Oddaj komentar

Sledite nam:

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Ljubljana nepremičnine d.o.o.