Ljubljana - Zelena prestolnica Evrope 2016

Ljubljana je že pred časom pridobila naziv Zelena prestolnica Evrope 2016, ki ga bo ponosno nosila skozi celotno leto. Hkrati je naša prestolnica tudi ponosna prejemnica nagrade Tourism For Tomorrow 2015, kar le še potrjuje, da je Ljubljana mesto z zeleno dušo, ki jo odlikuje visoka okoljska zavest in ji je vse do danes uspelo ohraniti zeleno podobo.

Evropska komisija je junija 2014 podelila Ljubljani prestižni naziv Zelene prestolnice za leto 2016 zaradi "dvigovanja okoljske zavesti med meščani, trajnostne strategije "Vizija 2025", implementacije vrste zelenih mestnih ukrepov v zadnjem desetletju ter impresivnega omrežja javnega prometa." Aprila 2015 je Ljubljana na svetovnem srečanju organizacije World Travel & Tourism Council (WTTC) prejela še nagrado Tourism for Tomorrow (Turizem za prihodnost) kot najbolj trajnostno usmerjena destinacija. Žirija je izpostavila, da je bila podoba Ljubljane "popolnoma preoblikovana v skladu s trajnostno naravnanostjo."

Zelena duša Ljubljane

Ljubljana je mesto, ki se ponaša z odlično ohranjenimi zelenimi površinami in številnimi prijetnimi zelenimi kotički celo v samem središču mesta. Ljubljanski grad kraljuje na zelenem griču nad zgodovinskim delom mesta, na katerem se nahajajo tudi sprehajalne poti in rekreacijske naprave v senci dreves.

Slikovita nabrežja Ljubljanice, ki jih je uredil arhitekt Jože Plečnik, so obdana z drevesi in, predvsem v Krakovem in Trnovem, tudi s travnatimi površinami. V neposredni bližini je eden najstarejših botaničnih vrtov v Evropi.

Na območju Ljubljane so kar štirje krajinski parki. Eden od njih, park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, sega v samo središče mesta. Osrednji in najlepši mestni park Tivoli je izhodišče vrste rekreacijskih gozdnih poti, ki prepredajo bližnja hriba Rožnik ter Šišenski hrib. Najdaljše med njimi ju prečkajo do Mosteca ter Živalskega vrta na nasprotni strani. Ljubljana se sicer ponaša kar s 542 m2 zelenih površin na prebivalca.

Ena od posebnosti Ljubljane je tudi 34 kilometrov dolga Pot spominov in tovarištva, ki obdaja mesto tam, kjer ga je v času druge svetovne vojne obkrožala vojaška zapora z bodečo žico. Ob poti je zasajenih več kot 7.000 dreves.

Krajinski park Ljubljansko barje, ki se začenja na obrobju mesta, se ponaša tako z arheološkimi najdišči, ki so vpisana v Unescov Seznam svetovne dediščine, kot tudi z izjemno naravno raznovrstnostjo in je eno redkih razmeroma dobro ohranjenih naravnih okolij te vrste v Evropi.

Zeleni dosežki Ljubljane

Ljubljana je postala Zelena prestolnica Evrope 2016, ker je v preteklih letih (od leta 2007, ko je bila sprejeta Vizija 2025) naredila največ sprememb v smer ekološkega in trajnostno usmerjenega razvoja mesta v najkrajšem času.

Prometna politika Ljubljane spodbuja trajnostne oblike mobilnosti. Leta 2012 je bilo ožje mestno središče zaprto za avtomobilski promet, med Ljubljančani pa se vse bolj uveljavlja vožnja s kolesi. Zelo priljubljen je brezplačen mestni sistem izposoje koles Bicike(LJ).

Vse več mestnih avtobusov vozi na metan in tako prispeva k zmanjševanju izpustov CO2. Po ožjem središču mesta se lahko na krajše razdalje brezplačno popeljete z vozili na električni pogon Kavalir.

Pitna voda v Ljubljani je povsem naravna, zato je ni potrebno obdelati s tehnološkimi postopki. Na mestnih ulicah se lahko brezplačno odžejate pri številnih javnih pitnikih, ki delujejo v toplejših mesecih, od aprila do oktobra.

Zelena dejstva o Ljubljani

Ljubljana ima do leta 2020 načrt zmanjšati izpuste CO2 za 30%.
Do leta 2020 bo uravnoteženo porazdeljena tudi mobilnost v mestu (1/3 javni prevoz, 1/3 hoja in kolo, 1/3 osebna vozila).
Na območju Ljubljane je bilo popisanih 161 vrst ptic, od česar je 86 ogroženih vrst.
Ljubljana je prvo glavno mesto v Evropski Uniji z načrtom "Nič odpadkov" (Zero Waste).
Ljubljana je prejela več mednarodnih nagrad za svojo strategijo mobilnosti ter za dostopnost javnega prostora osebam z oviranostmi.

Več aktualnih informacij je na voljo na spletnem mestu Zelena Ljubljana.

Pripravila: Urška Košir

Vir: Turizem Ljubljana

Foto: D. Wedam, J. Kotar, Mostphotos za Turizem Ljubljana

Spletna stran: Zelena Ljubljana

Oddaj komentar

Sledite nam:

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Ljubljana nepremičnine d.o.o.