Rudi - legendarni ulični prodajalec v srcu Ljubljane

Rudi že 35 let na ulici prodaja vse mogoče časopise in revije. Najprej je imel svojo stojnico v okolici Maximarketa, zadnjih 20 let in več pa je prvi pod Plečnikovimi arkadami. Tam vas bo vsak dan pričakal med sedmo zjutraj in približno eno popoldan. »Razen ob nedeljah in ponedeljkih, takrat pa delam doma,« pove, medtem ko sem in tja kapljajo stranke; nekateri po Delo, večina po Jano in Križanke.

Dom je za Rudija precej daleč na Dolenjskem. Je spreten vrtnar in na svoji domačiji prideluje zelenjavo za lastno rabo, ima pa tudi velik vrt, poln raznovrstnih cvetlic.

Na delo v Ljubljano se vozi z vlakom. Če malce preračunamo, hitro ugotovimo, da je precej jutranja in še kako delavna ptica. Med vožnjo spanca prav nič ne nadoknadi – raje kaj napiše, pravi in pokaže šop gosto popisanih listov. »Sem nadarjen za pisanje in slovnico in lahko bi pisal knjige. A s tem se ne da nič dosti zaslužiti,« že isti hip sklene.

Tudi prodaja časopisov – od vsakega zasluži razliko med nabavno in prodajno ceno – sicer ni pretirano donosna. »Moji zvesti kupci so v glavnem starejši, mladina pa ne bere. Samo televizija jih zanima in sedenje za računalnikom, potem se pa sprašujejo, zakaj jih boli križ,« skomigne z rameni. Vsaj desetkrat manjša je prodaja v primerjavi z dvajset ali trideset let nazaj. »Čeprav je bilo mesto takrat veliko manjše,« se čudi.

Že odkar pomni, so za posel najboljše sobote, sploh, kadar ljubljanska tržnica zaživi v soncu.

A Rudi nikakor ni godrnjač. Do vsakogar, ki le za hip pusti očem počiti na kakšni od polic z razstavljenimi tiskovinami, pristopi enako prijazno in enako navdušeno, kot da mu bo ravnokar prodal svoj prvi časopis. Tudi če brije veter ali grize mraz. »Pozimi me greje peč, ki jo namestim poleg stojnice. Ampak zdaj je še nimam, ker še ni tako hladno,« zamahne z roko, pa čeprav s(m)o mimoidoči že zapeti do vratu. Tri desetletja na ulici utrdijo.

Star je šestdeset let, a o upokojitvi niti ne more razmišljati. »Za preživetje služim sproti in za starost nisem mogel privarčevati. Želim si, da bi mi pri tem kaj pomagali občina ali država,« iskreno pove.

Do takrat pa mu lahko pomagamo tudi Ljubljančani. Da se naslednjič, ko hitimo na tržnico po solato, sadje ali ribe, ustavimo še pred njegovo stojnico in izberemo nekaj, kar nam bo najlepše kratilo čas. In ob tem z Rudijem obvezno spregovorimo vsaj par besed. V sebi namreč nosi tako pristen, vznesen in hvaležen odnos do življenja, da se ta hočeš nočeš preslika tudi na sogovornika. In za seboj pusti topel občutek, tudi ko si že daleč stran od pisanih polic s časopisi. Če hočeš, za vedno.

Kdaj ga boste obiskali?

(foto: Špela Zakotnik)

Oddaj komentar

Sledite nam:

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Ljubljana nepremičnine d.o.o.