Skrb za okolje v Ljubljani: rabljeno je še kako privlačno

Kar je za nekoga neuporabno, lahko drugemu pomeni pravi zaklad. Zakaj bi torej odslužene predmete brez pomisleka odvrgli med odpadke? Raje jih prinesite v Center ponovne uporabe (CPU) Ljubljana na Povšetovo 4, kjer jim bodo vdihnili novo življenje in jih prodali naprej po simbolni ceni. Verjetno pa domov vendarle ne boste odšli praznik rok. Izdelki, ki so tam naprodaj, namreč z ljubkimi predelavami in dostopnimi cenami kar sami pozivajo k nakupu. 

Ljubljana je evropska prestolnica, ki po podatkih Snage Ljubljana zbere največ ločenih odpadkov, nekje med 55 in 60 %. Statistika pa ni tako spodbudna, ko govorimo o preprečevanju nastajanja odpadkov in ponovni uporabi stvari. Da bi ta trend obrnili, so nastali centri ponovne uporabe, trenutno jih je v Sloveniji 9. Njihova ustanoviteljica in direktorica,  Marinka Vovk, razveseli z aktualnimi številkami obiska CPU Ljubljana: »Center vsak dan obišče najmanj 40 ljudi. Na mesečni ravni je to, če upoštevamo 20 delovnih dni, 800 obiskovalcev. Center je odprt od novembra lani in v 9 mesecih, do konca julija letos, ga je torej obiskalo 7200 ljudi.«

Približno 20 % obiskovalcev po besedah Vovkove s seboj tudi prinese kakšne odslužene izdelke. »Od sprejetih izdelkov jih v  ponovno uporabo usmerimo od 45 do 50 %, pri čemer je potrebno vse te izdelke pregledati, očistiti in pripraviti na ponovno uporabo. Če se izdelki v CPU Ljubljana ne prodajo v 5 tednih, jih usmerimo v drugih 8 centrov, tako da vsi dobijo nove lastnike. Izdelki, ki niso primerni za CPU, pa gredo v reciklažo.«

V centru ne sprejmejo umazanega, uničenega in poškodovanega blaga, sicer pa lahko prinesete prav karkoli, saj je vhodna diagnostika namenjena usmerjanju izdelkov. »Že pri tekstilu, na primer, izločimo nogavice, raztegnjene jope in majice, spodnje perilo in podobno, torej izdelke, ki so bili velikokrat v uporabi in niso več zadovoljive kakovosti. Za nas so bistveni viri v surovinah, ki jih s tem varujemo,« razloži Vovkova.

Med vsemi temi izdelki se seveda najdejo tudi bolj nenavadni. Tako so v CPU Ljubljana po besedah Vovkove priromali že zelo dragi čevlji (še s ceno!), zapakiran aparat za kuhanje jajc, pa tudi zanimivi kosi pohištva.

CPU pa ni le ideja, ki spodbuja večjo odgovornost do okolja, temveč tudi zagotavlja zaposlitev tistim, ki imajo na trgu dela sicer manj možnosti. V CPU Ljubljana je zaposlenih 5 oseb in 3 so predstavniki ranljivih skupin.

»Vsak CPU po dveh letih doživi celovito prenovo in tako bo tudi v Ljubljani,« glede načrtov za prihodnost pripoveduje ustanoviteljica. »Najprej seveda testiramo pričakovanja ljudi, tako da bomo v kratkem vzpostavili 'redesign' oddelek za popravila in preoblikovanje oblačil.« Če pa pogledamo širše, se v Sloveniji že septembra načrtuje odprtje desetega CPU na Ptuju. In prav je tako. Dobre ideje se morajo širiti!

(Foto: Špela Zakotnik)

Oddaj komentar

Sledite nam:

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Ljubljana nepremičnine d.o.o.