Kraševka - domače dobrote in izdelki v stari Ljubljani

Ko bi radi nekomu kaj dobrega dali, ga spomnili na domače kraje, ko smo kam povabljeni ali komu samo hvaležni... Za vse takšne in podobne priložnosti se v Ljubljani nahaja luštna trgovinica Kraševka, kjer so na voljo samo izbrane domače dobrote. V Kraševki dobro poznajo domače izdelke, vam svetujejo izbor in jih v darilni paket pripravijo sami ali skupaj z vami.

Kdo je odprl Kraševko, kdaj in zakaj?

Kraševka je domača trgovina, ki jo je 1. februarja 2008 v starem ljubljanskem mestnem jedru, na Ciril Metodovem trgu, odprlo družinsko podjetje Kraške poti d.o.o. s Kozine.  Ustanovitelja sta zakonca Slava in Smiljan Sosič, Ljubljančanka in Kraševec, ljubitelja in poznavalca domače hrane, običajev in tradicije. Razvoj ideje je povezan z dolgoletnimi izkušnjami na področju trženja hrane, z učenjem, poslušanjem in poskušanjem. Svoje pa je dodalo tudi dolgoletno nestrinjanje z načinom trženja domačih slovenskih pridelkov in živil na slovenskih trgovskih policah.

Od kod ideja za ime in kaj pomeni?

Ime Kraševka je spomin na pogumno, delovno kraško ženo in gospodinjo, ki je znala iz revne kraške zemlje  pripraviti okusno hrano za svojo družino. Kraševci znajo pridelati, spoštovati in ceniti svoje pridelke. Zato domača trgovina Kraševka. 

Po čem se razlikujete od ostalih ponudnikov v Ljubljani?

To je pa dobro vprašanje za kupce in obiskovalce. Predvsem nas zaznamuje domačnost, slovenskost.

Kako bi opisali vizijo Kraševke?

Kraševka je ambasadorka Krasa in Brkinov v Ljubljani in Ljubljane na Krasu. Njen cilj je, da nas opomni na prvinske in zares pomembne vrednote, ki jih ne smemo pozabiti: spoštovanje tradicije, pravica do poznavanja avtohtonega izročila in zavest, da je hrana je užitek, zdravje, obred in druženje Kraševka izobražuje, obvešča, pomaga in povezuje. Zgodba Kraševke se ne konča s prodajo izdelka. Prodaja je le majhen del veliko širšega, celovitega in skrbno načrtovanega povezovanja ljudi, tukajšnjih in tamkajšnjih.

Bi za konec še kaj dodali?

Vabimo vas na obisk, ogled, morda tudi pokušino, na Vodnikov trg 4. Delamo od 9h do 18h (od aprila do 19h), v soboto do 15h, le nedelje in praznike ostanemo doma.

 

Pripravil: Jaka Jaklič

Uredila: Urška Košir

Vir: Kraševka

Foto: arhiv Kraševka

Oddaj komentar

Sledite nam: