Klub Daktari - 'Dnevna soba na Krekovem trgu'

"Klub Daktari je predvsem dnevna soba, s seboj pa nosi tudi vse atribute gostinske postrežbe z veliko začetnico", pove Nina Kastelic, vodja kluba Daktari, ki bi ga lahko človek opisal kot kavarno in bar obenem, kjer se človek počuti doma.

Za idejo na Krekovek trgu se razkriva igriv duh in svetovljanstvo ustanoviteljev, Maše in Matka. To pa je formula za gostoljubje, domačnost, uspeh,  ki spominja na dobre čase Jugoslavije. Mistična postavitev samega prostora, ki je podkleten je le pika na i. Ko vstopite je morda prvič malce neznano, lepo pa je , saj nikdar več ne boste hoteli ven. Prostor je topel in pravičen, svetloba ravno-pravšnja in zadostna, glasba vas le dopolni, ko ne najdete besed in ob dobri pijači in jedači vam ničesar ne manjka.

Kdo je odprl Daktari, kdaj in zakaj?

Za odprtje lokala sta zaslužna Matija Bulatović in Maša Stanovnik, saj sta že prej znano  društvo Daktari odločila prenoviti in obogatiti. Sam razlog se zagotovo skriva v njuni osebnosti v kolikor ju vsaj malce spoznate, saj sta generacijsko in družinsko globoko vpeta v obdobje Jugoslavije za katerega sta druženje in veselje prepleteno z delom skoraj značilna. Ker oba izhajata iz zelo sposobnih in uglednih družin sta v poklon prednikom nadaljevala z osvobajanjem pravice in širjenjem znanja in omogočila vrtinec druženja kar sredi centra mesta. Lokal je izjemen zaradi odrov, knjižnih polic in umetniške obarvanosti, ključni so detajli.

Od kod ideja za ime in kaj pomeni?

Lokal je dobil novo podobo in ohranil vse stare dobre značilnosti ter se v veter podal 8.3.2012 pod starim imenom Daktari, ki v Swahili jeziku pomeni zdravilec / » rano-celec «. Samo ime je novi bolj urban Daktari s seboj prinesel kot zapuščino vsega dobrega kar je že bilo in pozdrav nadaljevanju še nepopisanega.

Po čem se razlikujete od ostalih ponudnikov v Ljubljani?

Biti ponudnik je nekaj, ponuditi sebe pa nekaj povsem drugega. Vsak delček Daktarija opisuje življenje samo z vsemi njegovimi barvami, lahko vam ponudim kavo ali vas na kavo povabim, nekje lahko ste ali pa tam zares obstajate, lahko ste kdaj sami ampak ne osamljeni. Torej ponujamo celostno uporabo vseh čutov, veselimo se kadar ste srečni in sproščeni , vas spremljamo, ko ste zaskrbljeni in smo tam vedno 365 dni v letu, da vam narišemo lepši dan. No, morda se razlikujemo tudi po tem, da imamo tako ponudbo pijač in hrane ,da nihče ne ostane ne žejen in ne lačen.

Zakaj lokacija v Ljubljani?

Sama lokacija v  centru mesta je povsem nujna in zopet ni naključna. Družinsko drevo ustanoviteljev je pravzaprav povezanih z bivanjem ob Ljubljanskem gradu. Hiša je last družine Kansky – Bulatović že vrsto let. Poslovno je vsekakor zelo pomembno, da si čim-bližje centralnemu dogajanju in hkrati dovolj umaknjen, da si še vedno lahko individualen.

Kakšne so želje za prihodnost?

Prihodnost, kaj sploh ona je? So to sanje, nedokončani cilji, želja po uspehu, po veličini? Zagotovo je želja za prihodnost ostati tako povezani z vsakdanjikom mnogih in povzročiti kar največ zabave in udobja našim gostom/prijateljem, ter ponuditi in povabiti še več vsega pravega na kup.

Bi za konec še kaj dodali... morda kakšno misel?

Kreativnost. Človečnost. Solidarnost... Za vsakogar, vsak dan, vsakič znova…. Sicer pa predobri ne smemo biti, saj nobeno jabolko ne zraste v senci mogočnega hrasta. In seveda, dobrodošli!

 

Pripravil: Jaka Jaklič

Uredila: Urška Košir

Foto: arhiv Daktari

Splet: Facebook

Oddaj komentar

Sledite nam: