Kavarna Nebotičnik – Mala terasa nad Ljubljano

Nebotičnik je ena izmed najbolj prepoznavnih zgradb v Ljubljanskem mestnem centru, zgrajena leta 1933, kavarna na vrhu pa nudi fenomenalen razgled. Ob odprtju je bila to najvišja stavba v srednji Evropi in do druge svetovne vojne najvišja stavba na Balkanu. Zgradbo je projektiral slovenski arhitekt Vladimir Šubic, ki je bila postavljenja na mestu nekdanjega srednjeveškega samostana. Vitka stolpnica z ravnim fasadnim ogrinjalom, enakomerno razdeljenimi pravokotnimi okni s kamnitimi okvirji, poudarjenim pritličjem in polkrožnimi odprtinami kavarne pod vrhom, je še danes čar mesta Ljubljane.

Po čem Kavarna Nebotičnik izstopa?

Na najvišji terasi v centru mesta in eni izmed najlepših razgledih točk prestolnice, se razvajamo z domačimi dobrotami ali pa uživamo v zabavenem večeru ob izbrani glasbi in pestri gostinski ponudbi . Poleg domačih tort ali vedno sveže pripravljenih dnevnih kosil se lahko prepustimo tudi À la carte izbranim jedem, ob katerih lahko razvajamo svoje brbončice s skrbno izbranimi vini. Opevana terasa, s pogledom na staro mestno jedro ali na drugi strani na ljubljanski grad, poskrbi za pravo doživetje in nepozabno kulinarično izkušnjo. Večerni ambient na terasi je popestren z raznovrstnimi dogodki, zagotovo pa ne smemo pozabiti  na možnost poročnega obreda z nepozabnim razgledom.

Kdaj je bila Kavarna na Nebotičniku odprta?

Prvotno odprtje kavarne je bilo 21. februarja 1933, skupaj s celotno stolpnico Nebotičnik. Visoka zgradba je bila za Pokojninski zavod postavljena v letih 1930-1933, po načrtih slovenskega arhitekta Vladimirja Šubica. Po več kot desetletnem samevanju se je leta 2007, po prevzemu novega lastnika, začela prenova in ponovno odprtje smo pričakali julija 2010.

Kaj vse obsega vaša ponudba?

Jutranja osvežitev na najvišji terasi v centru mesta vam bo zagotovo dala popolnoma nov elan za delovni dan. Kavica, sveže stisnjen pomarančni sok ter hrustljavi rogljiček naj vam že najvsezgodaj polepšajo dan. Poleg odlične kave, domačih tortic ter vrhunskih koktajlov, si lahko privoščite tudi zajtrk, dnevna kosila, prigrizke ali A'la Carte izbrane jedi. V kavarni se nahajajo udobna sedišča z razgledom na prav vse strani Ljubljane. Opevana terasa, s pogledom na staro mestno jedro ponuja sprostitev na 120 sediščih, v večernih urah pa se le stežka uprete osvežujoči sapici ter neskončnemu pogledu v zvezdno nebo. Kavarna je na voljo za zakup tudi za raznorazne dogodke, zabave ali poročne obrede.

Kaj nebotičnik pomeni za Ljubljano?

Nekdaj najvišja stavba na Balkanu in dolgo najvišja v Ljubljani je nekaj, kar ni moč spregledati, ko se sprehajate po mestnem jedru Ljubljane  Nebotičnik je že od same izgradnje simbol mesta Ljubljana. Stoji v strogem delu mestnega centra, in predstavlja priljubljeno točko za mednarodne turiste. 

Želje za prihodnost?

Nebotičnik in njegova terasa je vedno veljala za priljubljeno shajališče omikanega meščanstva, ki so občudovali prelestno lepoto kavarne in njeno elegantno opremo. Naša želja je, da se ohranja prvotna zasnova in kultura te znamenite kavarne, s ščepcem modernega pridiha. Njegova podoba ter veličastnost ostajata skozi leta enaka, le zgodba se nadaljuje in nadgrajuje.

 

Pripravil: Jaka Jaklič

Uredila: Urška Košir

Foto: arhiv Nebotičnik

Splet: Kavarna Terasa

Oddaj komentar

Sledite nam:

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Ljubljana nepremičnine d.o.o.