Energetska izkaznica vam pove tudi kako zmanjšati stroške ogrevanja in hlajenja

Strošek energije za ogrevanje ali hlajenje stanovanja je vsako leto dražji. Zato veliko ljudi razmišlja kako izboljšati energetsko učinkovitost svoje stavbe ali stanovanja pa ne vedo ne kako naj to naredijo niti v kakšnem obsegu. Vsak poseg v stavbo pa je povezan z visokimi stroški in veliko možnosti. Zato je takšno odločitev in analizo obstoječega stanja, vsaj pri starejših stavbah, pametno prepustiti strokovnjakom. Tovrstno analizo pa omogoča energetska izkaznica.

Sestavni del vsake energetske izkaznice so tudi priporočila za izboljšanje energetske učinkovitosti stavbe. Ta se podajajo glede na stanje stavbe in glede na razpoložljive tehnične rešitve sistemov ogrevanja in prezračevanja, osvetlitve, regulacije temperature in vlažnosti zraka. Predlagani ukrepi morajo biti izvedljivi in stroškovno učinkoviti. Pri tem pa se upošteva tudi dejansko stanje in želje naročnika. Na primer, ko se boste odločali za novo fasado, se priporoča povečanje izolacijskega ovoja.

Besedilo: Edvard Vrtačnik

Uredila: Urška Košir

Ne pozabite:

Za stranke Ljubljana nepremičnine v aprilu in maju izvaja akcijo »Podarimo energetsko izkaznico« več si preberite na spletni stani Ljubljana nepremičnin.

Oddaj komentar

Sledite nam: