Hostel Celica - edinstven trajnostno usmerjen hostel na svetu

Hostel Celica je tujim gostom že zelo dobro poznan, saj je v tujini prejel že številne nagrade. Zgodba Celice je tudi edinstven primer tega, kako mračen in negativen prostor s precej težko zgodbo, ki je nekoč ljudem omejeval svobodo, skozi umetnost in arhitekturo prenoviti v njegovo diametralno nasprotje – prostor svobode, združevanja in druženja. Zgodba objekta ni le umeten konstrukt, temveč resnična vsebina, ki služi kot podlaga za razvoj nadaljnjega koncepta tega objekta. Celica je več kot hostel, saj gostje dejansko spijo v živi galeriji.

Kdo je odprl hostel, kdaj in zakaj?

Nekdanji vojaški zapori na Metelkovi v Ljubljani so nastali leta 1882, ko je Avstro-ogrska vojska gradila na tem območju vojaško oporišče. Objekt sedanjega hostla Celica je služil zaporu več kot 100 let, vse do leta 1991, ko je JLA zapustila neodvisno Slovenijo in same zapore. Ostale stavbe na Metelkovi so služile kot oficirski prostori. Ko so prostori ostali prazni je iniciativa Mreža za Metelkovo želela spremeniti barake v multikulturni center in formalno pridobiti izpraznjene prostore. Birokratska procedura pridobivanja dokumentov je bila izredno dolga in je trajala več kot dve leti, dokler ni l.1993 Mreža za Metelkovo zahtevala od mestnih oblasti, da jim omogoči vselitev še isto leto. Odgovor mesta je bil rušenje nekdanjih vojaških barak. Da bi preprečili rušenje se je zbrala skupina približno 200 ljudi, ki so dobesedno z lastnimi telesi preprečili rušenje. Različni neodvisni umetniki so se nato ilegalno naselili v stavbah in podpora Mreži za Metelkovo se je tako še okrepila. Mestne oblasti so poskušale z novimi prijemi, da bi jih prisilili v odhod – izklopili so jim elektriko in vodo.  Postopoma je veliko ljudi res odšlo zaradi nevzdržnih razmer, najbolj vztrajni pa ostajajo še danes. Del njih se je združil v KUD Sestavo, med njimi tudi arhitekt Janko Rožič, z idejo da bi bivši zapor preobrazili v odprt prostor, ki bi ponujal srečišče za mednarodne popotnike. Projekt sta kasneje podprla Mestna občina Ljubljana in ŠOU Ljubljana. Kreativno načrtovanje, obnova in preobrazba je trajala 10 let in v tem času se je v projekt obnove vključilo preko 80 umetnikov iz vsega sveta. Prvi gostje pa so prespali v hostlu Celica julija 2003.

Od kod ideja za ime?

Celica – skupek telesnih celic, ki tvorijo eno zaključeno celoto - zaporniška celica, ki je skozi prenovo postala prostor inspiracije in prostor različnih popotniških zgodb – skupaj 20; vsaka je drugačna, edinstvena, vsaka s svojim konceptom in interierjem

Po čem se razlikujete od ostalih ponudnikov v Ljubljani?

V prvi vrsti po tem, da gostje spijo v nekdanjih zaporiških celicah, danes udobnih 2- in 3-posteljnih sobah. Vse celice imajo rešetke na oknih in vratih (5 je originalnih iz časov zapora, ostale bile naknadno zvarjene po originalnem modelu); za bolj tradicionalne popotnike so na voljo tudi večposteljne sobe, ki so namenjene predvsem srečevanju in spoznavanju popotnikov s celega sveta. Hostel ni le prenočišče, temveč tudi prizorišče koncertov v živo, razstav domačih in tujih umetnikov, delavnic, predavanj, znanstvenih razprav,... Posebnost Celice so prepozanli številni prodesionalci v turistični industriji ter mediji doma in po svetu, ki so hostel nagradili s priznanji in nagradami za izviren in unikaten koncept kot tudi primer dobre prakse. V edinem podkletljenem prostoru hostla Celica se nahajajta dve bivši zaporniški temnici, ki sta bili leta 2013, ob praznovanju 10. Obletnice odprtja hostla, preurejeni v muzej temnic.

Posebno mesto med celicami ima t.i. Kotiček miru. To je edina izmed bivših zaporniških celic, kateri so odstranili rešetke na vratih in oknu in ni namenjena bivanju obiskovalcev. Prostor naj bi predstavljal stično točko za vse raznolike goste, ki se zbirajo v hostlu Celica. V notranjosti se nahaja 6 niš, ki predstavljajo 5 svetovnih religij (islam, krščanstvo, hebrejska vera, hinduizem, budizem), ena niša pa ostaja odprta za vsakogar.

Zakaj lokacija v Ljubljani? Kaj vam Ljubljana pomeni za posel?

Objekti na Metelkovi stojijo že od konca 19. Stoletja, ko je Avstro-Ogrska vojska tukaj zgradila vojaško oporišče z zaporom, skladišči in drugimi vojaškimi objekti. Ljubljana je vrhunska turistična destinacija, ki se je v zadnjih letih bliskovito zavihtela na vrh lestvic priljubljenosti – idealna je za krajše (city break) obiske kot tudi daljše počitnice, saj zaradi idelane geografske lege nudi super izhodišče za odkrivanje širše Slovenije.

Kakšne so želje za prihodnost?

Ostati najboljši hostel v Ljubljani in Sloveniji. Še naprej ohraniti in narekovati visoke standarde v namestitveni industriji, razvijati in nadgrajevati smernice na področju mladinskega turizma v Sloveniji. Prispevati k prepoznavnosti Ljubljane in Slovenije kot turističnih destinacij. O  Zavodu Šouhostel in Hostlu Celica poročajo številni domači in tuji mediji, saj je hostel prejel številne nagrade in priznanja tako s strani domače kot tudi tuje javnosti.

Bi še kaj dodali za konec?

Hostel Celica je letos postal prvi certificiran trajnostno usmerjen hostel v Sloveniji in svetu. Prejem okoljskega znaka Gold Travelife za hostel pomeni pomembno priznanje in je dokaz, da uspešno sledimo viziji trajnostnega delovanja. Zavedati se moramo, da je trajnostno usmerjeno poslovanje trend, ki bo v prihodnje vse bolj pomemben.

 

Pripravil: Jaka Jaklič

Uredila: Urška Košir

Foto: arhiv Hostel Celica

Splet: Hostel Celica

Facebook: Hostel Celica

 

Oddaj komentar

Sledite nam:

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Ljubljana nepremičnine d.o.o.