Gostilna Sokol na Ciril-Metodovem trgu

Če si kdaj zaželite klasične slovenske kuhinje je gostilna Sokol zagotovo pravi naslov. Nahaja se nahaja v strogem centru stare Ljubljane na Ciril Metodovem trgu 18, v neposredni bližini Magistrata. Ambient predstavlja stara meščanska hiša, ki je arhitektonsko razgibana, z masivnim kmečkim, domačim toplim interierjem, dopolnjen s starimi umetniškimi slikami iz 19. stoletja.

Naenkrat lahko v Sokolu pogostijo do 250 gostov, gostilna pa slovi po okusnii gobovi juhi v kruhovi skodelici, kmečki pojedini ter divjačini, v kar se vsakodnevno prepričajo številni domači in tuji gosti. Odgovore na vprašanja nam je prijazno podal g. Elvis Velagić.

1.)    Kdo je odprl gostilno Sokol in kdaj?
 
Gostilna Sokol obstaja že dolga leta. Trenutni lastniki pa so lastniki gostilne 15 let in takrat so jo postavili v takšno stanje kot je danes.

2.)     Od kje ideja za ime?
 

Imam podatek, da naj bi jo ustanovilo Sokolovo gasilsko društvo okrog leta 1800.
 
3.)    Kaj so vaše specialitete in po čem se razlikujete od ostalih gostiln v Ljubljani?
 
Slovenska tradicionalna kuhinja, čez celo leto ponujamo kmečko pojedino (krvavice, pečenice, kranjska klobasa) in divjačino ter divjačinski golaž. Slovimo po gobovi kruhovi skodelici in Svinjski ribici po Pletrsko.


 
4.)    Zakaj ste se odločili za lokacijo v Ljubljani?

 
V Ljubljani je bilo Sokolovo društvo stacionirano, hiša pa je tudi preživela rušilni potres v Ljubljani in gostilna se je na istem mestu obdržala od samega začetka.
 
5.)    Kakšne so želje za prihodnost?
 
Držati tradicijo še naprej. Imamo dober koncept, zato se bomo še naprej vzpenjali in ne bomo spreminjali ponudbe ali kuhinje, saj smo na pravi poti.


 
6.)    Misel za konec?
 
Gostilna Sokol je edina prava 'ošterija' pri nas. To bi bil še ustrezenjši naziv namesto 'gostilne'.

 

Pripravila: Urška Košir in Jaka Jaklič

Foto: arhiv gostilne Sokol

Spletna stran: Sokol

Oddaj komentar

Sledite nam:

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Ljubljana nepremičnine d.o.o.