Gostilna Čad - na ljubljanskem Rožniku že več kot 100 let

Pravijo, da gre ljubezen skozi želodec... Ker se bliža praznik ljubezni, danes predstavljamo znano ljubljansko gostilno v prelepi zeleni oazi. Ta je gostila že marsikateri zmenek pa tudi slavnostno večerjo in poroko. Nekoč slavna po kolinah in specialitetah  z domače kmetije, se danes ponaša s specialitetami z žara in ražnja, nam v pogovoru pove Jože Čad.

Kdo je odprl gostilno, kdaj in zakaj?

Gostilna Čad ima dolgo tradicijo.  Leta 1889 je »prvi Čad«, to je bil pekovski mojster Jožef Čad, na tej lokaciji kupil kmetijsko posestvo in začel gostinsko dejavnost z vinotočem in prodajo pekovskih izdelkov. Gostilna je skozi generacije rasla in postala znana ljubljanska primestna gostilna. Mesto se širi in danes se ponašamo z lokacijo praktično sredi mesta, v prelepi zeleni oazi parka Rožnik in Tivoli. V gostilni dela  4. in 5. generacija Čadov, spremenila se je tudi gostinska ponudba.

Kaj so vaše specialitete?

Osnova kuhinje je žar, ki v svoji prvinski obliki z uporabo pravega oglja daje prepoznavni pečat gostilne. Sočna pleskavica s kajmakom, ražnjiči, čevapčiči, žrebičkovi medaljoni, dimljena vešalica, pečena paprika in nepogrešljivi prebranec so le del gostinske ponudbe. Poleg tega nudimo juhe, govejo in piščančjo čorbo, slano gibanico, različne zelenjavne jedi in solate. Jesen je sezona sarme, ob vikendih pečemo odojka in jagenjčka na ražnju. Med izvrstno ponudbo sladic so najbolj priljubljene palačinke Čad, diplomatska omleta, višnjev zavitek, prekmurska rezina in baklava.

Kaj vam Ljubljana pomeni za posel in kaj osebno?

Kot pravi naš župan je: "Ljubljana najlepše mesto na svetu" in ima povsem prav. V takem mestu se najde prostor tudi za najboljše gostilne, za kar se v segmentu ponudbe jedi z žara trudimo tudi sami. Lokacijo v Ljubljani smo izbrali, ker je tukaj doma naša družinska tradicija in imamo odlične pogoje za delo. lepo zeleno okolico, dovolj parkirnih mest, velik senčen letni vrt in močno zaledje mesta. Ljubljana se, odkar je moderna prestolnica, razvija z neverjetno naglico. Vse več je tudi turistov. Osebno je Ljubljana moje rojstno mesto in to je v srcu vedno prvo. Sicer pa Ljubljana nudi predvsem zdravo bivanjsko okolje ter vso infrastrukturo, tudi kulturno, izobraževalno in dragocen občutek varnosti.

Kakšne so želje za prihodnost?

Kot četrta generacija v gostilni želim, da bi tudi naslednje generacije uspešno poslovale. Da bi bil na svetu mir, da bi se uspešno izognili vsem krizam in bi ljudje z veseljem hodili v gostilne.

Misel za konec?

Uporabil bom misel naše babice: »Če ne curlja pa kaplja«. Mišljeno je seveda na prihodek v gostilni. Pomeni pa, da je vedno potrebno delati, nikoli obupati in vsakokrat preživeti s tistim, kar ustvariš.

 

Pripravil: Jaka Jaklič

Uredila: Urška Košir

Slike: Arhiv Gostilne Čad, Shutterstock

Spletna stran: Gostilna Čad

Oddaj komentar

Sledite nam:

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Ljubljana nepremičnine d.o.o.