Eva Ana in Darinka Kazič - Allaroundeve

Ženski duet Kazič sestavljata mati in hči. Ponosni Ljubljančanki in državljanki sveta. Barvita in črna, tradicionalna in moderna. Dve variaciji iste teme, ki združujeta vse odtenke Allaroundeve.

Darinka oblikuje, Eva Ana poveže vse elemente v celoto. Prva deluje izjemno mladostno, druga je pri rosnih triindvajsetih neverjetno zrela oseba. “Jaz sem po babici, obožujem tradicionalne zadeve, špičaste ženske damske čevlje, oblekice v stilu petdesetih, medtem ko je Darinka bolj naklonjena raziskovanju sodobnih, t.i. techno materialov. Meni je blizu zelo damska forma, njej bolj ekstravagantna. Imava pa tudi veliko skupnih točk in, če se oblečeva v ločenih sobah, ponavadi prideva ven enako oblečeni. Obožujeva dolg plašč, spodaj nekaj oprijetega in podoben tip čevlja, z različnimi niansami. Tako se potem uravnovesiva in poveževa v Allaroundeve” pojasni Eva Ana. Znamka, ki je sicer prepoznavna po markantnem logotipu dame s turbanom, za seboj nosi zgodbo premišljeno izdelanega in detajlno dodelanega stila, ki je umetnost že sam po sebi.

1.) Eva Ana, vi ste avtorica markantnega logotipa, hkrati pa tudi najbolj prepoznavna ikona znamke Allaroundeve, ki se v javnosti ne loči od turbana. Bi lahko rekli, da ta znak ponazarja vas?

Eva Ana: Iz grafičnega stališča je ta logo eden izmed mojih večjih uspehov, saj v sebi nosi vso sporočilnost in zgodbo naše znamke. Izhaja iz nas samih in ponazarja, da jo ustvarjamo ljudje, iz sebe, iz svojega srca. Pri nas ni nič umetno, vse je pristno. Pristno in hkrati atraktivno. Če bi bilo karkoli zlaganega, bi ljudje to začutili in bi verjetno hitro vse skupaj propadlo. Kot logotip je nastal najprej turban, nato se je šele povezal s celoto v Allaroundeve. Sama turban sicer občutim in nosim kot krono, kot svoj ponos. S tem sem si ustvarila normo in neko varno okolje, v katerem se počutim udobno in sem lahko jaz, takšna kot sem v resnici.

Darinka: Zanimivo je, da sem sama turban nosila skozi celo nosečnost. V njem sem se počutila zelo udobno, hkrati je bil tudi tudi moje varovalo, saj sem edino takrat imela dolge lase pa še izgledalo je dobro.

2.) Darinka, v javnosti slovite kot izjemna modna poznavalka, vaše bogato modno znanje predajate tudi mladim slušateljem na različnih višjih in visokih šolah. Kdaj ste začeli z modnim udejstvovanjem?

Darinka: Pri dvanajstih sem naredila prvo obleko, moško obleko za brata. Tista, ki mu jo je kupil oče za maturantski ples, mu namreč ni pristajala. Takrat so bila sedemdeseta leta, zato sem naredila podložen suknjič, hlače na zvonec, spodaj je moralo biti petdeset centimetrov dolžine. Obleka je bila narejena tako brezhibno, da bratu nihče ni verjel, da mu jo je sešila mlajša sestra. Sicer pa je pri nas to družinska tradicija, vsi v družini smo inovatorji na različnih področjih. Dedek je bil na primer restavrator, ki je pod okriljem mizarstva Černe naredil Titove stole za celo Vilo Bled, ustvarjal je mizarske rezbarije za cerkve in tudi slikal. Moj oče, se pravi njegov sin, je ravno tako podedoval talent. Vse tete so bile prave umetnice šivanja, tako po mamini kot po očetovi strani. Teta Štefanija je bila celo ena izmed prvih stilistk v Jugoslaviji, celostne podobe je ustvarjala za Gabi Novak, Arsena Dedića in ostale takratne velike avtorje popularnih popevk, ki jih poznamo še danes. Tako je bila tudi logična izbira mojega študija, modno oblikovanje. To je bila sicer samo prva izmed mojih diplom, kasneje sem iz blagovnih znamk zaključila še študij organizacije ter magistrirala s pomenljivim naslovom Moda - strast in posel (Fashion – business and pashion). Ogromno sem sodelovala pri vseh velikih modnih revijah, dvanajst let sem delala za Modno Jano, kjer sem bila projektni manager njihovih prireditev, kot producent sem skrbela za editoriale, lepa zakladnica ustvarjalnega dela se je nabrala v vseh teh letih. Moj svet je bila vedno moda, zakulisje in organizacija modnih revij ter vse kar sodi zraven. Ko dobiš otroka se ritem dela prilagodi. Seveda si želiš biti čim več doma. Ponoči, ko otrok spi, pa lahko tudi ustvarjaš. Kadar je bilo potrebno delati na terenu, sem Evo Ano neprestano jemala s seboj, zato je vse to znanje preprosto srkala. Kot dveletnica je bila tudi že model za koledar veleblagovnice Nama. V bistu me je usoda premetavala sem ter tja po modnem svetu, poslovne poti so me vodile še v predavateljske vode. Predavala sem poslovnežem, članom Obrtno podjetniške zbornice, Mercator-ja in ostalih večjih sistemov, ki so me povabili kot poznavalko in predavateljico modnega sveta ter stilistko. Napisala sem knjigo ‘Poslovna podoba’, ki je e-učbenik, podprt s strani EU.  Sedaj sem prisotna na različnih višjih in visokih šolah v Ljubljani in širši okolici, kjer predavam Poslovno komuniciranje in vodenje, Event management, Upravljanje projektov in Poslovno podobo, ki ga kot nov samostojen predmet izvajam na višjih šolah.

3.) Pri znamki Allaroundeve pa skrbite za modno oblikovanje. Ste na tem področju že prej kaj ustvarjali?

Darinka: Pred Allaroundeve nisem delala kot modna oblikovalka za konkretno blagovno znamko, čeprav me ustvarjanje vsekakor spremlja že celo življenje. Kot omenjeno, je do tega spontano prišlo predvsem iz potreb zase in za svojo okolico. Moje delo so bile na primer vse plesne obleke za Evo Ano, ki je bila uspešna plesalka. V plesu je namreč zelo pomembna kostumografija, s poudarkom na uporabnosti. Kostumografijo za enega izmed Hip hop svetovnih prvenstev je navdušeno komentiral celo član skupine Take that, ki je bil takrat sodnik na prvenstvu.

4.) Kako pa je sploh nastala znamka Allaroundeve?

Eva Ana: Allaroundeve je bil sprva modni blog, in sicer drugi ali tretji modni blog v naši regiji, ki je sčasoma prerasel v osnovno modno platformo. Zanimivo je, da to ni bilo moje prvo modno udejstvovanje, saj sem očitno morala prehiteti svojo mamo. Če je ona začela pri dvanajstih, sem jaz pri enajstih. Temu je sledil premor, nato je, pri mojih sedemnajstih, nastal Allaroundeve. Sprva sem ga hotela obdržati zase in ga mami nameniti kot rojstnodnevno presenečenje. Začela sem aprila, blog pa sem namerevala izdelati do konca decembra, ko imava obe rojstni dan. ‘Presenečenje’ je sicer odkrila predčasno, a z nič manj navdušenja. Nekaj let sem nato ustvarjala sama, še preden so se blogi razbohotili na veliko, potem pa sva začeli zgodbo z mamo. Bilo je leta 2011 in se zdi, kot bi ‘treščili’ skupaj. Takrat je nastala znamka ‘Allaroundeve’.

Darinka: Blog mi je bil v trenutku všeč, saj ga je Eva Ana krasno pisala in to v angleškem jeziku. Lepo je biti starš, ko vse tisto, kar vlagaš v vzgojo in razvoj čudovite hčerke, naenkrat pride na dan, od francoščine, angleščine, povezovanja z drugimi po svetu… Še posebej sem bila navdušena nad popolnim vizualnim presežkom, nad fenomenalnim znakom - grafično podobo dame s turbanom… Kdorkoli ga je zagledal, se je takoj zaljubil vanj. Tako očarljiv je, da je bil razvoj izdelkov s tem logotipom logična posledica. Nastala je kolekcija usnjenih torbic in pasov, ženskih pašmin in moških šalov ter darilni program odej.  Znak smo tako vključili tudi v pletenine, Eva Ana ga nosi na vseh izdelkih, še posebej na tednih mode v Parizu. Pri nas doma dnevno nastaja nekaj novega. Večkrat se zgodi, da tudi po več dni skupaj ne zapustimo hiše, dokler neka ideja ni realizirana. Ko zmanjka hrane, se šele zbudimo iz ustvarjalnega sna in pridemo na plano. Res pa je, da imamo vsi poklice, ki tak način omogočajo.

Eva Ana: V zadnjih letih, ko sem začela obiskovati Pariz in se je ves ta potencial izrazil tudi na tujih trgih, je k ustvarjanju pristopil še Ervin, moj oče, njen mož. Je odličen manager in strateg, ki naju zelo podpira v vseh mogočih projektih. Hkrati je poslovno in zasebno do naju tudi zelo zaščitniški. K Allaroundeve ekipi sodi še veliko ustvarjalcev. Naj izpostavim Boštjana Polanca, s katerim že leta sodelujemo in je odličen oblikovalec klobukov…

Darinka: Izpostavila bi tudi vse fotografe, ki so izmenično sodelovali na tednih mode v Parizu in pri raznih editorialih. Odlični so bili Svit Pintar, Luka Volk, Uroš Kramberger in mnogi drugi.

5.) Kako si med seboj delita delo pri zasnovi oblačil za Allaroundeve?

Eva Ana: Ponavadi sem tisti problematični člen ekipe, ki reče ‘to mi ni všeč.’

Darinka (se nasmehne): Ona je šef.

Eva Ana (prikupno zavije z očmi): Jaz pa pravim, da je ravno obratno. Ampak mislim, da imava veliko srečo, ker sva mati in hči. Poznava se tako dobro, da se lahko pri delu pogovarjava brez besed, saj imava skupen okus, točno veva, kakšne forme so nama všeč, poznava sistem dela, materiale… Tudi, če Darinka sama izbira materiale, točno ve, katere so moje barve in obratno. Obe izhajava iz družinsko preverjenih oblik, ki jih nadgrajujeva v nove. Vsekakor večino kreativnega dela opravi Darinka. Če se pozicioniram, je na koncu moj del stajling, ki poveže vse elemente v celoto, v Allaroundeve look.

Darinka: Ona je pravi ‘walking brand’ in popolna prezentacija ideje in koncepta Allaroundeve.

Eva Ana: Jaz sem tista, ki zaključi širši krog zgodbe z magamenetom in PR-om branda kot produkta.

6.) Eva Ana, ko si nadanete kompleten Allaroundeve stajling, izgledate kot umetniški kos, ki bi človek lahko postavil v neko dragoceno vitrino in samo opazoval. Mnogi vam zaradi takšnega načina oblačenja pripisujejo drznost, ljudje pravijo, da ‘si upate’. Kaj menite o tem?

Sama zelo nerada uporabljam besede ‘upati si’, ker me asociira na to, da nekdo želi biti provokativen, da želi izzivati ljudi. Sama pa s tem, ko hodim po cesti, odeta v svoja najljubša oblačila, ne želim nikogar izzivati kot na primer Lady Gaga in podobne, ki s tem ustvarjajo političen statement in vizualno provokacijo. Moj karakter je električno moder in živo roza barve. Moj karakter je tudi velik plašč in pri triindvajsetih letih se v svoji koži počutim popolnoma umirjeno, brez najmanjše potrebe po kakršnihkoli provokacijah, čeprav se seveda zavedam, da vizualno izstopam od okolice.

7.) Očitno je, da ste zelo med seboj povezana družina. Eva Ana, kako je takšna ustvarjalna družina vplivala na vas, vaš razvoj in dojemanje sveta?

Eva Ana: Če govorimo o družini, sta name vplivali dve zelo specifični stvari. Oče me ni nikoli silil, da naj razmišljam globalno, a je name, s svojo velikopoteznostjo, preprosto vplival. Zato niti nisem nikoli razmišljala o tem, da bom ustvarjala in delovala samo v Sloveniji, ampak se mi je zdelo samoumevno, da sem Slovenka, a hkrati tudi državljanka sveta in to je moja lastna izbira, da delujem in ustvarjam kjerkoli želim. Po drugi strani pa me je izjemno oblikovalo tudi vse to bogato znanje moje mame o protokolu oblačenja. Ko sem bila majhna, se spomnim, da sem od staršev dobila knjigo o bontonu oblačenja in o tem, kako s svojim videzom narediš pozitiven vtis in predstaviš resničnega sebe v najboljši luči. Te knjige so mi že v vrtcu postale tako zanimive, da sem si namesto barbik vsakič znova želela nove in nove knjige o bontonu. Ko sem se začela vsaj približno zavedati, kaj dela mama, ko je začela pisati knjige o protokolu in o tem, kaj je primerno za določeno situacijo, kako vzpostaviti prvi vtis, stvari, ki so danes del mojega vsakdanjika, so mi v puberteti nezavedno začeli delati ‘klikerji’ v kombinaciji s tem, kako poiskati svoj način za izražanje resničnega sebe. Na koncu koncev sem seveda ‘produkt’ svoje družine, ki je vpletena v vse moje plati življenja. Všeč mi je, da se vsi moji bližnji nosijo ponosno, kot kralji in kraljice, spoštljivo do sebe in drugih. Tako so vzgajali tudi mene.

Darinka: Samozavest je naša zelo močna točka, ki izhaja iz znanja. Za to kar smo naredili, je čisto vsak od nas na svojem področju zelo veliko vložil, tako energije, časa kot raziskovanja in nenazadnje tudi realizma v svetovnem merilu. Če se ne bi ozirali izven meja Slovenije, namreč teh kolekcij sploh ne bi bilo.

8.) Eva Ana, kako pa bi lahko rekli, da je na vas vplivalo udejstvovanje vaše mame v modnem svetu?

Eva Ana: Mama me ni nikoli silila, da moram biti prisotna pri njenem delu. Tudi oče ne. Na mojo začetno negativno percepcijo mode je najbrž vplival stres in tempo, ki sta sodila k njenemu delu. Včasih tudi pretirano ljubeznivi in ekstrovertirani ljudje v tej industriji. Seveda pa sem tudi sama, kot vsak najstnik, najprej zanikala vse, kar mi je bilo dano. Sprva sem se zato bolj nagibala v smer managementa in organizacije. Je pa v vsakem mladem ali starejšem vedno tista ena ali več stvari, ki so nam naravno dane. Meni je bil očitno dan mamin občutek za formulacijo estetike. Druga polovička, ki sem jo dobila po očetu pa mi je dala to, da mora biti zame vsaka stvar organiziran projekt. Ko sem nehala zanikati svojo ‘naravno danost’  sem dejansko uvidela, da vse, kar je v povezavi z modo, delam z lahkoto. Hkrati ne potrebujem biti nekdo drug, saj sem našla način, da osebno sprejmem sama sebe in hkrati v svet estetike vključim še svojo drugo plat - organizacijo.

9.) Darinka, kaj pa vam pomeni skupna znamka, ki jo soustvarjate skupaj z vašo hčerjo?

Ustvarjanje me je spremljalo celo življenje, ravno tako želja, da bi imeli lastno blagovno znamko, a priložnosti za to prej ni bilo. Bili so posamezni poskusi, a ker  sem bila popolnoma okupirana s svetom komerciale v večjem podjetju in bila odsotna tudi po pol leta skupaj, v tistih časih noben izmed poskusov ni mogel dobro zaživeti. Ko me je hči potegnila v oblikovalske vode, je oblikovanje za Allaroundeve postalo naravna in logična nadgradnja znanj in izkušenj.

10.) Pri znamki Allaroundeve veliko delate tudi na njeni spletni podobi in orodjih. Kdo skrbi za spletno prezentacijo?

Darinka: Mož Ervin je v Sloveniji med prvimi spoznal moč interneta in oblikovanja spletnih strani. Ko je bila na festivalu SOF uvedena kategorija nagrad za oblikovanje spletnih strani, smo bili takoj zraven in že prvo leto dobili srebrno palčko ter bili finalisti na Zlatem bobnu. Za nepremičninske agencije smo naredili prvo spletno aplikacijo že leta 2001. Hkrati je bila to tudi dobra šola za Evo Ano, ki nas je na tem področju že vse prehitela. Je zelo inovativna v upravljanju s spletom in socialnimi omrežji, zato ne moremo govoriti samo o modi, ampak o vseh podpornih sistemih, ki danes vplivajo na širjenje mode, izdelkov, znamk, predvsem lahko govorimo o tehnologiji in razvoju. Vsekakor je Ervin tisti, ki Evo Ano spodbuja, da je tudi na področju razvoja različnih aplikacij korak pred ostalimi.

Eva Ana: Mislim, da je očetova izjemna pozitivna lastnost, da prepozna talent. Tudi, če sva midve v preteklosti hotele poslovno oditi kam drugam, je bil oče vedno tisti, ki je ustavil sitaucijo in rekel: “Darinka poglej, te obleke, ki jih delaš, to je lepo, uporabno, revolucionarno, prosim naredi še”. Oče vidi in ceni mamino ustvarjanje, po drugi strani pa je vedno spodbujal tudi mojo vrednost, poslovno in zasebno. Vedno me je znal motivirati na pozitiven način. Če sem nečemu rekla ne, ker mi zadeva pač ni ustrezala, je rekel: “Ok, sama si odločila, spoštujem tvojo odločitev, ampak povej mi, kaj bo nov fokus”. Vedno naju je spodbujal v tem, da razvijava svoje najboljše talente in se imava pri tem še najlepše v življenju.

11.) Tudi vaš najnovejši podvig je povezan z modo in spletom, saj trenutno največ pozornosti namenjate razvoju nove spletne aplikacije. Nam zaupate kaj več o tem?

Eva Ana: Vse skupaj se je začelo na slovenskem tednu mode, kamor sem bila letos prvič povabljena. Z menoj sta se želela sestati dva ambiciozna mlada gospoda, CEO Grega Trobec in brand manager Lucas Poelman, ki sta z ekipo začela razvijati prvi virtualni dressing room oz. virtualno garderobo. Gre za globalno nakupovalno in ‘social media’ destinacijo z virtualno oblačilnico. Uporabnik z dvema slikama svojega telasa ustvari svoj avatar, virtualni jaz, ki mu algoritem pomaga izbrati željeno obleko, mu pove kako izgleda na uporabniku, poišče pravi ‘fit’ (velikost) ter omogoča, da med ogromnim naborom oblek, uporabnik enostavno poišče in ustvarja videze ter jih tudi kupi na najbolj preprost način. Zraven pripravljamo še bonus za uporabnike, ki pa mora zaenkrat ostati še skrivnost. Sama sem ‘fashion director’ aplikacije, z odlično mednarodno ekipo. Naša velika prednost, ki jo priznavajo tako investitorji kot tudi tuji mediji in ostali opazovalci, je predvsem ta, da smo razvijali tako tehnološko stran kot tudi modno plat. S tem smo prijazni do uporabnika in mu hkrati ponujamo najboljše iz vseh svatov – medijev, mode in preprostega nakupovanja.

12.) Darinka in Eva Ana, obe sta tudi rojeni Ljubljančanki. Kaj vam pomeni Ljubljana?

Darinka: Meni srce zaigra vsakič, ko priletimo na Brnik, ali pa se v Ljubljano vračamo iz morja oziroma kakršnihkoli daljših počitnic. Ljubljana je res luštno mesto, sploh zdaj, ko je tako lepo urejeno, Ljubljanica pa urbano okolje, ki se ga splača obhoditi vse naokrog. Kar se tiče poslovnega okolja, bi si sicer želela, da bi v centru lahko imeli lepo lastno trgovino, ampak iz realnega stališča, trenutno ne bi preživela, saj so izdelki, ki jih ponujamo preveč unikatni, preveč je ročnega dela. Dokler nam gospodarski pogoji ne bodo bolj naklonjeni, to žal ne bo šlo.

Eva Ana: Res je, vedno kadar potujemo, se Darinka najbolj veseli vrnitve. Jaz sicer nisem tako emocionalno vezana na Ljubljano, je pa res, da sem v tujini vedno ponosna Ljubljančanka. Pogosto se celo zalotim, da neznanim ljudem razlagam o zmajih ter o krasnem novem sprehajališču ob Ljubljanici… Slovenci imamo v tujini močne diaspore. Nekaj očitno že mora biti na tem in življenje tu verjetno pusti poseben pečat. Zame osebno je sicer Ljubljana majhna, sem namreč človek za velika mesta, vem pa, da kjerkoli na svetu bom živela, bom za vedno ostala Ljubljančanka po duši. Se kar malce bojim, da bom v prihodnosti, ko bom fizično odsotna za daljše obdobje, še hudo pogrešala Ljubljano in dom.

13.) Vaši načrti za prihodnost?

Eva Ana: Z eno besedo – Pariz. Pripravlja se premik… (širok nasmeh)

Darinka: Moje srce je tam, kjer je hči, kar bi lahko bilo sicer daleč od domače Ljubljane. Najprej moramo poskrbeti za vse stare starše, če pa si bo hči nekega dne ustvarila družino v Parizu in naju bo z možem potrebovala, bova nemudoma spakirala kovčke in šla, smo namreč zelo povezana družina.

Pripravila: Urška Košir

Foto: arhiv All Around Eve

Spletna stran: All Around Eve

Socialni mediji: All Around Eve FB, All Around Eve Instagram, All Around Eve Twitter

Oddaj komentar

Sledite nam:

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Ljubljana nepremičnine d.o.o.