Erik Šifrer - Oblikovalec

Pametno jadro. Moderno pohištvo. Luksuzni objekti. Stilski elementi. Vse to so dela priznanega slovenskega oblikovalca in konstruktorja Erika Šifrerja. Slednji je po izobrazbi magister umetnosti in diplomiran krajinski arhitekt, v žepu pa ima še maturo iz strojništva.

Mladi talent si je v študentskih letih dragoceno znanje sprva nabiral v krajinsko-arhitekturnem biroju v Ljubljani, kasneje pa pri bratih Jakopin v Seawayu, kjer je risal orodja za karbonske jahte in kot oblikovalec sodeloval pri številnih projektih. Magistriral je na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, kjer je za končno nalogo oblikoval moderno jadrnico, ki jo odlikujejo čiste linije in prav posebno, t.i. pametno jadrovje. Kasneje ga je pot zanesla na Nizozemsko in tam je takoj dobil priložnost za delo v oblikovalskem studio Art Line Interior design, kjer so ustvarjali sanjske notranjosti jaht za bogate lastnike, dolžin vse do 60m. Na Nizozemskem je dobil tudi strokovno spodbudo za nadaljevanje magistrskega koncepta, ki je bil od leta 2006 do danes, objavljen v preko petdesetih največjih svetovnih navtičnih in oblikovalskih revijah. Ko se je vrnil, ga je za revolucionarno idejo pričakala še Prešernova nagrada na Akademiji, da je ideja resnično izjemna pa se je pokazalo lansko leto, ko je pametno jadro po 8 letih razvoja, v okviru lastnega podjetja Mides design, tudi v resnici zaplulo in v kratkem že prihaja na trg. V svoji 15 letni karieri je poleg jadra zasnoval še številne stilske izdelke, vizualne elemente in moderne objekte. V Kranjski Gori stoji luksuzna vila, ki je v celoti njegov oblikovalski izdelek in je bila kot estetski presežek objavljena v strokovnih oblikovalskih revijah in Playboyih širom sveta.

1.) Kdo ste in iz kje prihajate?

Sem Erik Šifrer, rojen v Kranju, najprej sem živel na Bledu, kasneje v Radovljici, nato na Nizozemskem, od leta 2007 pa sem Ljubljančan.

2.) Kaj vam pomeni oblikovanje, od kje črpate ideje in kaj najraje oblikujete?

Oblikovanje mi veliko pomeni, sem konstruktor in oblikovalec po duši in srcu pa tudi poklicno. Oblikovanje je vse okoli nas, ideje prihajajo iz narave in sveta, ki nas obkroža. Ideje so povsod, samo zaznati jih je potrebno, zato vedno največ opazujem naravo, kjer se skrivajo mnoge rešitve. Daleč najljubše mi je navtično oblikovanje jadrnic, ki so posebne vrste vodnih plovil, saj se gibljejo skozi dva medija - vodo in zrak. Navtično oblikovanje mi je najljubše tudi zato, ker naročniki pogosto pustijo bolj proste roke, kar pomeni, da si lahko več privoščim v smislu kreative; izbire materialov in barv, v navtiki se pogosto uporabljajo le najbolj žlahtni materiali.

3.) Kateri je vaš najljubši projekt do sedaj?

Moj najljubši projekt je zagotovo Aero jadro, ki je posebne vrste jadro ali krilo, s posebno geometrijo. V bistvu gre kot se sedaj kaže za moj življenjski projekt, saj se z njim ukvarjam že osem let. Vse se je začelo z idejo za magistrsko nalogo, ki se vedno bolj potrjuje kot svetla prihodnost jadranja, namenjena vsem ljubiteljem vetra in morja, ne glede na njihovo poznavanje jadralskih operacij in palubne opreme, saj je oboje po zaslugi panetnega jadra bistveno poenostavljeno. Jadro je namenjeno tudi kapitanom in skiperjem, ki si želijo poenostavit jadranje in zagotoviti večjo varnost za vse udeležence. Poleg tega, da je ta sistem bolj varen in bolj učinkovit, saj ima zasnova kar 20 prednosti v primerjavi z navadnim jadrovjem, tudi vizualno deluje impresivno, kot skulptura na vodi. Trenutno prihajamo v fazo trženja, narejena sta bila že dva prototipa Aero jadra in kmalu bo sistem pod okriljem lastnega podjetja Mides design tudi širše dostopen.

4.)  Katerih življenjskih načel se držite?

Pojdi s tokom in zagrabi vsako dobro priložnost, ki priplava mimo.

5.) Kaj vam pomeni Ljubljana in kaj vam je tu posebej všeč?

Ljubljana mi že od nekdaj pomeni čisto praktično rešitev za življenje. Najprej sem tu hodil na fakulteto in sem pogosto prespal v Ljubljani, da mi ni bilo potrebno potovat vsak dan domov v Radovljico. V Ljubljani so živele vse moje partnerke, zato sem tudi sam veliko ostajal tu in se kasneje v Ljubljano za stalno preselil. V primerjavi z ostalimi evropskimi mesti, je Ljubljana malo mesto, lepo urejeno, zeleno, varno, imamo razmeroma čisto okolje in dobro hrano. Velik plus je tudi bližina vseh evropskih večjih mest, s čimer so olajšani mnogi poslovni kontakti. Vse to mi je izjemno všeč.

6.) Česa si še želite tu in kaj bi se po vašem strokovnem mnenju lahko izboljšalo?

Kot krajinski arhitekt in oblikovalec bi seveda predlagal kup izboljšav. Želim si, da bi vse peš poti in kolesarske steze uredili in jih jasno ločili od ostalih površin s tlaki, robniki ali oznakami. Če vzamemo za primer kolesarske steze, ki so se sicer v zadnjih letih precej izboljšale, te še vedno na določenih mestih kar izginejo, spremenijo smer ali kako drugače skrenejo s poti. Z občinskim odlokom in subvencijami bi morali vse starejše stanovanjske stavbe, zgrajene pred letom 1980, obvezno preplastit z novo izolacijo in jim zamenjat okna. S tem bi dosegli velike energetske prihranke, tako pozimi pri ogrevanju kot poleti pri hlajenju. Stavbe bi na koncu prebarvali v točno določene barve, skladne z okoljem. Na mestih kjer se pojavljajo neokusni grafiti, bi bilo potrebno fasade prebarvati s protigrafitno barvo. Ladjice na Ljubljanici bi bile čudovite, če bi jih vsaj poenotili. Na ulice, ki so pretirano betonske ali tlakovane, ali imajo preveč kamna, bi dodal lonce z rastlinjem in velikimi drevesi. Želim si tudi, da bi podrli vse stare tovarniške dimnike, ki niso več v uporabi in kvarijo mestno panoramo. Kar se tiče zvoka, bi bilo potrebno cerkvenim zvonovom predpisati odlok za stišanje glasnosti, saj se na določenih lokacijah v centru mesta, med bloki ter v strnjenih naseljih v centru in na obrobju Ljubljane, zvok katastrofalno odbija od sten in povzroča obupen hrup. Morali bi upoštevati, da zvonovi niso bili narejeni za v gosto naseljena mesta. Na najbolj hrupnih obvoznicah in železniških poti bi bilo dobro postaviti tudi zvočne bariere. Za vse lastnike propadajočih hiš, ki so propadle do te mere, da že ogrožajo mimoidoče, bi bilo potrebno uveljavit odlok s subvencijami, in jih pozvati, da v roku dveh let dokončajo obnovo, oz končajo fasado. Če so lastniki neodzivni ali že določeno število let neznani bi bila predpisana razlastitev, občina pa bi zadevo uredila na svoje stroške in lokacijo ponudila v uporabo ostalim prebivalcem, za različne kulturne, izobraževalne ali zdravstvene dejavnosti. In še marsikaj bi se dalo izboljšati...

7.) Vaše želje in načrti za naprej?

Še več ustvarjanja in osebnega zadovoljstva ob realiziranih idejah.

Pripravila: Urška Košir

Foto: osebni arhiv Erik Šifrer, Mides design

Spletna stran: Mides design

Oddaj komentar

Sledite nam:

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Ljubljana nepremičnine d.o.o.