Eko srebrna hiša - Pasiven večstanovajski objekt

V Ljubljani ob Dunajski cesti je zrasla popolnoma nova, pasivna večstanovanjska hiša, ki ponuja visoko udobje z najsodobnejšo tehnologijo in odpira čudovite razglede. Ob zagotovljenih minimalnih vplivih na okolje, Eko srebrno hišo odlikujejo še premišljena moderna arhitektura, zasnova in oblikovanje ter odlična lega z vsemi infrastrukturnimi prednostmi.

Eko srebrna hiša zagotavlja visoko udobje bivanja v premišljeno energetsko ozaveščeni razporeditvi prostorov. Za svoje delovanje porablja minimalno količino energije in hkrati izkorišča lastne obnovljive vire energije, s sončno elektrarno in zalogovniki za zajem deževnice na strehi. Iz obnovljivih virov tako pridobiva električno energijo in vodo ter uporablja avtomatska motorizirana senčila za ohlajevanje prostorov in prezračevanje z dogrevanjem in ohlajanjem preko rekuperatorjev. Na strehi je postavljena fotonapetostna mikroelektrarna s predvideno letno proizvodnjo 34.300 kWh električne energije, ki jo bo oddajala v omrežje. Objekt dosega nove standarde energijsko učinkovite večstanovanjske zgradbe s pasivnim standardom, z letno povprečno porabo zgolj 8 kWh/ m2 energije za ogrevanje in bo ustvarila cca. 16 kg/m2 emisij CO2 letno, kar je le tretjino toliko kot primerljivi objekti. S tem je Eko srebrna hiša v zakonsko predpisani energetski izkaznici uvrščena v sam vrh energijskega razreda A1.S temi sistemi se zmanjšujejo emisije v okolje in prihranijo primarni viri energije, kar omogoča približevanje k energetski neodvisnosti objekta. Posledično so stroški za ogrevanje, sanitarno vodo in električno energijo nižji, vzdrževanje pa je zaradi učinkovitega načrtovanja cenejše.

Inštalacijsko samostojne stanovanjske enote omogočajo nastavitev bivalnih razmer po željah stanovalcev in plačilo stroškov glede na dejansko porabo. Stanovanjske enote so inštalacijsko in stroškovno povsem ločene, kar uporabnikom omogoča več nadzora nad stroški. V lokalnih toplotnih postajah poteka sprotna priprava sanitarne vode, kar prispeva k še dodatnemu 30% prihranku energije in denarja. S pomočjo napredne tehnologije upravljanja si stanovalci preprosto in neodvisno prilagajajo bivalno okolje. Eko srebrna hiša nudi bolj zdravo bivanje in izjemno počutje tudi zaradi neprekinjene izmenjave zraka preko rekuperatorjev s filtri, ki odstranjujejo neželene bakterije ter s tem omogočajo bolnikom in zdravim ljudem kakovosten zrak brez dražečih oziroma alergenih snovi.

Prednosti projekta in objekta Eko srebrna hiša:

-PASIVNI OVOJ z visoko izolativnimi ekološkimi materiali, topel dom s povprečno porabo energije za ogrevanje, ki znaša le 8 kh/m2 letno v stanovanjih (Energetska izkaznica razreda A)
-NARAVNI MATERIALI z nizko ogljično proizvodnjo, ki jih je mogoče do 90-odstotno reciklirati
-ZMANJŠANJE HRUPA NA MINIMUM z visoko izolativnim ovojem in trislojnimi okni, ki so zaradi aktivnega prezračevanja lahko ves čas zaprta, kljub temu je omogečno 24 urno prezračevanje vseh prostorov s svežim zrakom ter znižali nivo hrupa znotraj stanovanjskih enot na minimum
-SHRANJEVALNIKI VODE na strehi objekta, kjer se bo zbirala deževnica, ki se uporablja za izplakovanje stranišč, s tem pa se prihrani znatna količina pitne vode
-POLNILNA MESTA ZA ELEKTRIČNA VOZILA v garaži, za vožnjo po mestu pa stanovalci lahko v garaži Eko srebrne hiše najamejo električna vozila
-FOTONAPETOSTNA MIKRO ELEKTRARNA na strehi bo ustvarjala dodatno  električno energijo
-VEČFUNKCIJSKA ZELENA STREHA dodatno ohlaja objekt, zajema in filtrira meteorno vodo, ki se zbira v zalogovnikih in se uporablja za splakovanje stranišč
-NADZOROVANO PREZRAČEVANJE z neprekinjenim dotokom svežega filtriranega zraka s pomočjo rekuperatorja omogoča dodatno pohlajevanje/dogrevanje zraka
-INTELIGENTNI KONTROLNI CENTER v vsakem stanovanju omogoča avtomatsko krmiljenje naprav in sistemov ter enostavno upravljanje in ekonomično rabo energije ob zagotavljanju udobja na najvišji ravni ter možnost upravljanja prek pametnih mobilnih naprav (iPhone, iPad,...) in interneta
-CENTRALNI NADZORNI SISTEM (CNS) skrbi za upravljanje in nadzorovanje skupnih sistemov v objektu, kot so varovanje, video nadzor
-BIOMETRIČNO SENZORSKO ODPIRANJE VRAT - predviden je nadzor nad vstopom v skupni stanovanjski del objekta, ki se izvaja z biometričnimi senzorji. V objektu so z biometrijo ali čitalci RFID opremljena tudi vhodna vrata v stanovanja, ki pa so popolnoma samostojna, kar pomeni, da bo vnos prstnih odtisov omejen le na ena vrata, podatki pa se ne shranjujejo v sistem.
-ZDRAVO BIVANJE UGODJE IN VRHUNSKO UDOBJE v Eko srebrni hiši zagotavljajo vgrajeni ekološki materiali ter pametni sistemi za prezračevanje, hlajenje, razvlaževanje, senčenje, komuniciranje in multimedijo
-PRI PROJEKTU FINANČNO SODELUJE TUDI EU, ki sofinancira Eko srebrno hišo kot izjemen ekološki projekt ter kot usmeritev in vodilo za bodočo tovrstno gradnjo

Podatki:

Površina zemljišča: 3.717 m2
Zazidana površina nadzemnega dela objekta: 1.568 m2
Bruto tlorisna površina objekta: 26.795 m2
Neto tlorisna površina objekta: 23.456 m2
Neto stanovanjskih površin: 9.993 m2
Oblikovni faktor ovoja objekta je 0,22 (fo)
Število stanovanjskih enot: 128
Število parkirnih mest: 278
Ozelenjena streha: 750 m2
Skupno število etaž: 17 - 4 podzemne etaže in 13 nadzemnih

Pripravila: Urška Košir

Vir: Eko srebrna hiša - na poti k energijski neodvisnosti

Foto: arhiv Akropola, Milan Tomažin

Spletna stran: Eko srebrna hiša

Nakup in informacije: Nejc Mlakar - Ljubljana Nepremičnine

Oddaj komentar

Sledite nam:

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Ljubljana nepremičnine d.o.o.