Ek Bistro - specialist za zajtrke in brunche

V Ljubljani se vsake toliko odpre nov lokal, ki ga ljudje takoij vzamejo za svojega. Eden takšnih je tudi Bistro EK, prostor na Petkovškovem nabrežju, tik ob Žitnem mostu, kjer se družijo prijatelji in dobri okusi, ki sprožajo in ustvarjajo prijetne spomine. ‘’EK se osredotoča na zajtrke in brunche, ponuja pa tudi jedi, ki so primerne za kosilo’’ nam pove Sašo Kralj, vodja bistroja.

Kdo je odprl EK bistro, kdaj in zakaj?

EK je odprt od konca januarja. Priznam, vzgib za odprtje Eka je bil v osnovi malce sebičen (smeh). V tujini najraje obiščem ravno lokale, ki strežejo zajtrke in brunche: v Londonu, na primer, The Modern Pantry ali Nopi, v Parizu Holybelly. Ne le zaradi hrane, ki jo ponujajo, ampak zaradi celotnega vzdušja, ki se v njih ustvari: dolgega posedanja s prijatelji in druženja z neznanci. V Ljubljani prostora, ki bi se specializiral za takšno ponudbo, do zdaj ni bilo. Nisem namreč želel, da so zajtrki nekaj “za zraven”, ker turisti sprašujejo po njih, ampak da so središče ponudbe: čeprav zajtrk strežemo cel dan, pa to, seveda, ne pomeni, da jedi z našega jedilnika niso primerne tudi za kosilo.

Od kod ideja za ime in kaj pomeni?

Sprva je bilo mišljeno, da bo lokal na ljubljanskem Bregu, pozneje se je kot možnost utrnila nova lokacija na Petkovškovem nabrežju in ker končnici besed Breg in Petkovšek zvenita podobno, je EK postalo delovno ime. Hkrati EK (izhajajoč iz nemškega die Ecke) pomeni vogal in ker je bistro na stišišču Petkovškovega nabrežja in Usnjarske ulice, se je izkazalo, da je sprva delovno ime še kako primerno za končno poimenovanje.

Kaj obsega vaša ponudba in po čem se razlikujete od ostalih ponudnikov v Ljubljani?

Stremimo k celovitemu pristopu: želimo si, da obiskovalci niso očarani le nad okusi, ampak da so navdušeni tudi nad osebjem in okoljem. Specializirani smo za zajtrke in brunche (ki jih strežemo cel dan): na jedilniku sta, na primer, ”French melt”, sendvič s čebulo, pečenimi šampinjoni in sirom grojer, ter smuti iz borovnic z misom. Za pripravo jajčnih jedi, kot so Eggs Benedict, Eggs Florentine in Eggs Royale, uporabljamo ekološka jajca, vsako jutro v naši kuhinji zgnetemo in spečemo cimetove kruhke in brioše, ki jih postrežemo z domačo marmelado. Nismo se odločili za kavo katere izmed velikih znamk, ampak za “speciality coffee” kamniške pražarne STOW, ki izbiri kavnih zrn za svoje mešanice posveča ogromno pozornost. Da se ljudje ne bi spraševali, ali smo odprti, je Ek odprt vsak dan, tudi med vikendi in prazniki, in sicer od 7.00 do 18.00.

Zakaj lokacija v Ljubljani? Kaj vam Ljubljana pomeni za posel in kaj osebno?

Glede na to, da v Ljubljani in njeni okolici živim že vse življenje, je bila Ljubljana logična izbira. Pri sami lokaciji pa je šlo bolj za splet okoliščin. Ko se je izkazalo, da se pritličje stavbe prodaja, mi je zdajšnji lastnik predstavil zamisel, da bi tu kot najemnik lahko uresničil svojo vizijo. EK je ravno prav odmaknjen od največje gneče, a še vedno dovolj blizu mestnemu vrvežu, ki ga v zadnjih letih še dodatno popestri ogromno število turistov. Sama lokacija ob Žitnem mostu je vabljiva, saj združuje Poljanski nasip s Petkovškovim nabrežjem in naprej raznoliko Trubarjevo ulico, Petkovškovo nabrežje pa povezuje del proti Kliničnemu centru na eni in strogi center s tržnico na drugi strani.

Kakšne so želje za prihodnost?

Da bi ljudje še naprej radi odkrivali EK in se vanj vračali, da bi se EKipa dobro počutila in da bi mi uspelo najti zdravo ravnovesje med poslom in osebnim življenjem.

Bi za konec še kaj dodali ... morda kakšno misel?

Dober ek!

 

Pripravil: Jaka Jaklič

Uredila: Urška Košir

Foto: Urša Premik, Mimi Antolovič

Facebook: Ek Bistro

Oddaj komentar

Sledite nam: